Πέμπτη 21.11.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Η διακήρυξη του ΕΣΥΝ για την Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών

ΕΣΥΝ
25 Ιουνίου 2024 / 16:41

Καμία κατάργηση - συγχώνευση προγραμμάτων, φορέων, υπηρεσιών στο χώρο της απεξάρτησης και της πρόληψης. Να αποσυρθούν τα σχέδια για δημιουργία του ΕΟΠΑΕ.

ΑΘΗΝΑ. Η χρήση ναρκωτικών ουσιών τόσο στη χώρα μας όσο και πανευρωπαϊκά λαμβάνει όλο και μεγαλύτερες διαστάσεις χρόνο με το χρόνο, όσο εντείνονται τα αδιέξοδα κι η ανασφάλεια, όσο η κάλυψη ακόμα και στοιχειωδών κοινωνικών αναγκών αντιμετωπίζεται εχθρικά, όσο οι εστίες του πολέμου καίνε παντού. Σε αυτές τις συνθήκες, το μόνο «δικαίωμα», η μόνη «ελευθερία» που αναγνωρίζεται και προσφέρεται απλόχερα είναι να «το σκάει» η νέα γενιά από μια ζωή κενή και αβίωτη.

Οι εφαρμοζόμενες πολιτικές

 

Οι “λύσεις” που προωθούν η ΕΕ και οι κυβερνήσεις στη χώρα μας διαχρονικά ρίχνουν λάδι στη φωτιά, στην προσπάθεια να συντηρήσουν την κοινωνική καταστολή που απορρέει από τη χρήση και την εξάρτηση, αλλά και ένα εμπόριο με αμύθητα κέρδη. Γι’ αυτό ιατρικοποιούν το φαινόμενο χωρίς να αγγίζουν τις κοινωνικές αιτίες που οδηγούν στην εμπλοκή με τις ουσίες, προβάλλοντας ως κυρίαρχη πολιτική τη μείωση της βλάβης που προκαλούν τα ναρκωτικά αντί της μείωσης της χρήσης τους. Στόχος τους είναι η διατήρηση των χρηστών σε ένα επίπεδο στοιχειώδους «λειτουργικότητας».  

Στο πλαίσιο αυτό ενισχύουν τα προγράμματα που χορηγούν υποκατάστατα και συντηρούν την εξάρτηση, επεκτείνουν τη δημιουργία Χώρων Ελεγχόμενης Χρήσης με κινητές μονάδες σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, ενώ την ίδια στιγμή τα «στεγνά» θεραπευτικά προγράμματα (π.χ. «ΔΙΑΠΛΟΥΣ») απαξιώνονται και στενάζουν από την υποστελέχωση, τις συνεχείς μετακινήσεις προσωπικού και την ευθεία παρέμβαση στη λειτουργία τους. Παράλληλα, προωθείται ακραία το εμπόριο κάνναβης μέσα από είδη πλατιάς κατανάλωσης στο όνομα των «θεραπευτικών» της ιδιοτήτων, σκευάσματα για τα οποία ο UNODC, το EMCDDA, ο DEA και άλλοι οργανισμοί που μελετούν το πεδίο των ναρκωτικών αναφέρουν συνεχώς ότι έχουν υψηλή επικινδυνότητα λόγω του διάτρητου ελεγκτικού πλαισίου παραγωγής και κυκλοφορίας τους. Καινούριο επεισόδιο του ίδιου έργου είναι και η εμφάνιση ψυχοτρόπων - ψυχεδελικών ουσιών ως η νέα τάση για τη θεραπεία ψυχιατρικών διαταραχών, με την αποτελεσματικότητά τους ήδη να τίθεται υπό αμφισβήτηση.

Ο νέος νόμος της κυβέρνησης

Σε αυτές τις συνθήκες η κυβέρνηση επιλέγει να δώσει τη χαριστική βολή στην Πρόληψη και την Απεξάρτηση μέσα από ένα νομοσχέδιο – οδοστρωτήρα που καταργεί όλους τους εγκεκριμένους φορείς πρόληψης και θεραπείας που λειτουργούν στη χώρα μας και έχουν δώσει δείγματα γραφής (πχ. ΚΕΘΕΑ, 18 Άνω και στην Κέρκυρα ο «ΔΙΑΠΛΟΥΣ» και η «ΔΗΜΟΠ») και τους συνενώνει σε έναν υδροκέφαλο Οργανισμό, τον «ΕΟΠΑΕ», ο οποίος θα είναι Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου και θα λειτουργεί με όρους οικονομικής αυτοτέλειας.

Τι φέρνει ο «ΕΟΠΑΕ»

Στην «ομπρέλα» του ΕΟΠΑΕ τα «στεγνά» θεραπευτικά προγράμματα οδηγούνται στην αποδυνάμωση αφού θα λειτουργούν πλάι στα προγράμματα χορήγησης υποκαταστάτων, τις δομές μείωσης βλάβης και σε κάθε λογής ιδιώτη και ΜΚΟ που δραστηριοποιείται στο χώρο, για τους οποίους μάλιστα προβλέπεται παχυλή χρηματοδότηση. Με δυο λόγια: ενίσχυση της εμπορευματοποίησης και περεταίρω υποβάθμιση των δημόσιων και δωρεάν παρεχόμενων υπηρεσιών. Παράλληλα, αφήνεται εντελώς μετέωρο το μέλλον των Κέντρων Πρόληψης (στην Κέρκυρα της «ΔΗΜΟΠ»), ενώ εδραιώνονται απαράδεκτες εργασιακές σχέσεις για τους εργαζόμενους, με συνέπειες στο θεραπευτικό έργο.

Το νομοσχέδιο έχει ήδη απορριφθεί από τη συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων στην πρόληψη και την απεξάρτηση, τα μέλη των θεραπευτικών προγραμμάτων και τις οικογένειές τους, από εκατοντάδες φορείς που με μία φωνή απαιτούν ΝΑ ΜΗΝ ΚΑΤΑΤΕΘΕΙ.

Κοινωνικές οι αιτίες και ο αγώνας

Το πολυπαραγοντικό φαινόμενο της τοξικοεξάρτησης είναι βαθιά κοινωνικό, άρρηκτα συνδεδεμένο με τους κοινωνικοοικονομικούς όρους διαβίωσης του ανθρώπου, τις σχέσεις του με τους άλλους ανθρώπους, τη θέση του μέσα στην κοινωνία και το πώς εκείνος επιδρά στην εξέλιξή της. Ως τέτοιο χρειάζεται να αντιμετωπίζεται, με έμφαση στην Πρόληψη, τη Θεραπεία και την Επανένταξη και όχι την καταστολή.Για το λόγο αυτό, η πάλη ενάντια στις εξαρτήσεις και στις αιτίες τους είναι υπόθεση των κοινωνικών φορέων και έχει άμεση σχέση με τον αγώνα για ζωή με δικαιώματα και αξιοπρέπεια.

Με αφορμή την 26η Ιουνίου, παγκόσμια ημέρα κατά των ναρκωτικών, καλούμε τον λαό και τη νεολαία να μαζικοποιήσουν το ΕΣΥΝ για να δυναμώσει ο αγώνας ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά.Στο πλευρό του λαϊκού κινήματος, διεκδικούμε:

  • Καμία κατάργηση - συγχώνευση προγραμμάτων, φορέων, υπηρεσιών στο χώρο της απεξάρτησης και της πρόληψης. Να αποσυρθούν τα σχέδια για δημιουργία του ΕΟΠΑΕ. 
  • Ολόπλευρη ενίσχυση και στελέχωση των υπαρχουσών δομών θεραπείας (στην Κέρκυρα του «ΔΙΑΠΛΟΥΣ») και δημιουργία νέων προγραμμάτων με βάση τις τοπικές, πληθυσμιακές και επιστημονικές ανάγκες αποκλειστικά από το κράτος.
  • Υιοθέτηση των «στεγνών» προγραμμάτων ως κύρια μορφή θεραπείας της εξάρτησης.
  • Ενίσχυση των προγραμμάτων σωματικής αποτοξίνωσης σε διασύνδεση με τα δημόσια νοσοκομεία και τα “στεγνά” θεραπευτικά προγράμματα.
  • Αποφασιστική ενίσχυση των Κέντρων Πρόληψης (στην Κέρκυρα της «ΔΗΜΟΠ»), δημιουργία νέων όπου δεν υπάρχουν, με Ενιαίο Θεσμικό Πλαίσιο λειτουργίας.
  • Κατάργηση της ΠΝΠ για το ΚΕΘΕΑ και επαναφορά του αυτοδιοίκητου.
  • Καμία εμπλοκή ΜΚΟ και ιδιωτών στην πρόληψη-θεραπεία-κοινωνική επανένταξη.
  • Εφαρμογή προγραμμάτων πρόληψης στην εκπαίδευση και τον στρατό.
  • Μέτρα για την αντιμετώπιση της σχολικής διαρροής, την προστασία των ανέργων και των ευάλωτων κοινωνικά ομάδων. Ενίσχυση του αθλητισμού και του πολιτισμού.
  • Δημιουργία Συμβουλευτικού Σταθμού στη Νότια Κέρκυρα και στους Παξούς.

ΝΑΙ ΣΤΗΝ ΖΩΗ - ΟΧΙ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ