Σάββατο 30.09.2023 ΚΕΡΚΥΡΑ

Ομάδα Υγείας ΣΥΡΙΖΑ: Δύο χρόνια Γολγοθάς για το ΕΣΥ, δύο χρόνια η κοινωνία σε αδιέξοδο

Πανδημία
25 Nov 2021 / 17:13

Ανακοίνωση της Ομάδας Υγείας ΣΥΡΙΖΑ Κέρκυρας για τη διαχείριση της πανδημίας

Μάρτιος 2020- Νοέμβριος 2021: Σχεδόν δύο χρόνια με πλήρη αποτυχία διαχείρισης της πανδημίας σε εθνικό και τοπικό επίπεδο στην Κέρκυρα, όπως φαίνεται από τον αριθμό νοσηλευόμενων και νεκρών, που για πρώτη φορά φτάνουν τέτοια ύψη.
Πέρασαν δύο χρόνια πανδημίας και η κυβέρνηση αντί να ενισχύσει το ΕΣΥ, μείωσε τον προϋπολογισμό  του 2022 για την υγεία και μετατρέπει για άλλη μια φορά τα νοσοκομεία σε νοσοκομεία μιας νόσου.

Το υγειονομικό κόστος; Περίπου 10.000 επιπλέον θάνατοι από άλλα νοσήματα πλην covid, για  to 2020!. Στην Κέρκυρα  προκειμένου να αντιμετωπισθεί το νέο κύμα κρουσμάτων, το ΓΝΚ μειώνει  για άλλη μια φορά τα τακτικά ιατρεία και χειρουργεία και το νοσοκομείο λειτουργεί σαν εμβολιαστικό κέντρο ενώ ο αριθμός των ειδικευμένων ιατρών του νοσοκομείου μας παραμένει σχεδόν ο ίδιος.

Πέρασαν δύο χρόνια και η πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας αντί να ενισχυθεί αποδυναμώθηκε περαιτέρω… Περισσότερες μετακινήσεις από τα Κέντρα Υγείας στο νοσοκομείο, απώλεια προσωπικού στο ΚΥ Κέρκυρας όπου πλέον υπηρετούν ενεργά μόνο 3 Παθολόγοι/γενικοί - οικογενειακοί ιατροί, από 6 προ έτους, μείον 3 ακόμα νοσηλευτές/παραϊατρικό προσωπικό (που μπήκαν σε αναστολή).

Πέταξαν έξω από το σύστημα υγείας  περίπου 60 εργαζόμενους μόνο στο δικό μας νησί επειδή ήταν ανεμβολίαστοι, παρά τα συχνότατα τεστ, χωρίς να αναπληρωθούν τα κενά, και ταυτόχρονα φρόντισαν  να διαρρεύσουν φήμες περί ψεύτικων εμβολιασμών εργαζόμενων στο ΓΝΚ!

Αλήθεια, τελικά τι έγινε; Άδικα διασύρθηκαν κάποιοι άνθρωποι ή θα πρέπει πραγματικά να ανησυχούμε;

Έστησαν  το Μεγα-εμβολιαστικό, στην περίοδο που δεν εμβολιαζόταν κανείς και το έκλεισαν τώρα που υπάρχει τεράστια πίεση, με αποτέλεσμα την εξόντωση των εργαζομένων στα ΚΥ και στο ΓΝΚ και την υποβάθμιση των υπηρεσιών τους. 

Χαρακτηριστική είναι η αδυναμία από αυτή την βδομάδα να πραγματοποιηθούν εμβολιασμοί κατ’ οίκον στη μέση Κέρκυρα λόγω έλλειψης νοσηλευτών που απασχολούνται πλέον όλοι στο εμβολιαστικό.

Απέτυχαν πλήρως να πείσουν τον κόσμο να εμβολιαστεί (και πως να το πετύχουν με τα αντικρουόμενα μηνύματα που διοχέτευαν στον κόσμο και την ατμόσφαιρα ανεμελιάς, όταν το σύστημα του οικογενειακού ιατρού, έμεινε στα χαρτιά και δεν προχώρησε η στελέχωση των επιπλέων δύο νέων Τοπικών μονάδων υγείας, παρά την χρηματοδότηση που έχει εγκριθεί για τη δημιουργία τους από το ΕΣΠΑ της Περιφέρειας από το 2018).

Δεν ιχνηλατούσαν επί της ουσίας τα κρούσματα με αποτέλεσμα τη διασπορά, μέχρι να τους τηλεφωνήσει μετά από κάνα διήμερο ο ΕΟΔΥ εξ Αθηνών.

Οι ελάχιστες προσλήψεις για τις ΚΟΜΥ, έχουν μετατραπεί σε ένα απλό σύστημα διεξαγωγής rapid test στο δημαρχείο, αντί να παρακολουθούν ασθενείς κατ’ οίκον, δίνοντας τις κατάλληλες οδηγίες και παραπέμποντας τους στο νοσοκομείο έγκαιρα.

Αφού μας πούλησαν φούμαρα για δήθεν 10 κρεβάτια εντατικής στην Κέρκυρα, που όμως δε μπορούν να λειτουργήσουν όλα καθώς υπάρχει έλλειψη εξειδικευμένου προσωπικού (κανένας νέος ειδικευμένος ιατρός δεν προσλήφθηκε στη ΜΕΘ, μετακινούνται νοσηλευτές από άλλες κλινικές όταν πρέπει να ανοίξει το 6ο  ή το 7ο κρεβάτι).

Αφού κυνήγησαν τον κάθε μεροκαματιάρη γιατί η μάσκα είναι κάτω από τη μύτη του.

Αφού μας υπέβαλαν σε lockdown για να προετοιμάσουν ένα σύστημα που ποτέ δεν ετοίμασαν, τώρα δίνουν συνεντεύξεις τύπου για να μας ενημερώσουν να εμβολιαστούμε.

Δύο χρόνια πανδημία, δύο χρόνια κοροϊδία.
 
Ομάδα Υγείας ΣΥΡΙΖΑ Κέρκυρας