Κυριακή 22.12.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Στον πόλεμο δίχως όπλα τα εμβολιαστικά κέντρα της Κέρκυρας

Εμβολιασμός
23 Nov 2021 / 18:29

Σε δεύτερη μοίρα μπαίνουν όλες οι άλλες ανάγκες των ασθενών - Ελλοχεύει ο κίνδυνος της διασποράς του ιού

ΚΕΡΚΥΡΑ. Στα όριά τους βρίσκονται τα εμβολιαστικά κέντρα του νησιού, αφότου ξεκίνησε η  αναμνηστική τρίτη δόση, ενώ αυξήθηκαν κατακόρυφα τα ραντεβού για πρώτη δόση.
Το Mega Εμβολιαστικό Κέντρο που είχε ανοίξει με «ημερομηνία λήξης» απορροφούσε μεγάλο μέρος του φορτίου και μάλιστα σε πολύ πιο ασφαλείς υγειονομικά συνθήκες. Το τέταρτο κύμα του κορωνοϊού ωστόσο, με αυξημένες τις ανάγκες εμβολιασμού, έριξε ένα δυσβάσταχτο βάρος στις ελλιπείς δομές.

Το Κέντρο Υγείας Πόλης

280 έως 300 εμβολιασμούς καλείται να κάνει το Κέντρο Υγείας Πόλης με το ελάχιστο προσωπικό που διαθέτει χωρίς ρεπό και άδειες. Όπως επισημαίνει η Διευθύντρια του Κ. Υ. Σοφία Μαυροπούλου – Καββαδία, οι τρεις νοσηλεύτριες που βγήκαν σε αναστολή δεν αντικαταστάθηκαν ποτέ, ενώ η μία είναι σε αναρρωτική μακράς διαρκείας. Ταυτόχρονα, από τους πέντε γιατρούς, η μία αναγκάστηκε από τις συνθήκες να παραιτηθεί και ένας χειρουργός είναι σε αναρρωτική. «Πλέον υπάρχουν μόνον δύο γιατροί και εγώ που έχω τα καθήκοντα της Διευθύντριας. Να έχουμε πάντα υπόψη ότι το Κέντρο Υγείας δεν κάνει μόνον εμβολιασμούς, αλλά παρέχει κάθε είδους υπηρεσία υγείας. Θα αναγκαστούμε να πάρουμε προσωπικό από τους κατ΄ οίκον εμβολιασμούς, οι οποίοι θα μείνουν πίσω, όπως έχουν μείνει πίσω και οι προληπτικές εξετάσεις, και μάλιστα όταν οι πολίτες δεν μπορούν πλέον να απευθυνθούν στο Νοσοκομείο».

Στο …βρόντο

Από 1 Οκτωβρίου έχει σταματήσει το προσωπικό φύλαξης που ήταν υπεύθυνο για τη διαλογή στων ασθενών. «Από τον χώρο περνούν καθημερινά περίπου 800 άτομα, για κάθε είδους ανάγκη -και για εμβολιασμούς- και ελλοχεύει πάντα ο κίνδυνος της διασποράς, τόσο ανάμεσα στους ασθενείς όσο και στο προσωπικό. Υποχρεωτικά, τα καθήκοντα διαλογής των ασθενών αναλαμβάνει μία νοσηλεύτρια. Έχουμε κάνει άπειρες επιστολές στην Υγειονομική Περιφέρεια, στο Υπουργείο, στην Πολιτική Προστασία,  χωρίς αποτέλεσμα» τονίζει η κ. Μαυροπούλου. 

«Τελειώνει» η Λευκίμμη

Το ενδεχόμενο «λουκέτου» αντιμετωπίζει το εμβολιαστικό κέντρο της Λευκίμμης, παρά το ότι διενεργούνται το τελευταίο διάστημα  από 90 έως 100 ημερησίως. Όπως επισημαίνει ο γιατρός Γιώργος Σαγιάς, οι συμβάσεις των δύο νοσηλευτριών που προσελήφθησαν από τον Δήμο Νότιας Κέρκυρας, λήγουν στις 31/12. Παρά τις επανειλημμένες οχλήσεις του προς το Υπουργείο Εσωτερικών, δεν έχει λάβει απάντηση. «Αν δεν υπάρξει πρόβλεψη, τότε θα πρέπει να παραδώσουμε το εμβολιαστικό κέντρο στην ευθύνη του Υπουργείου Υγείας» τονίζει.  

Κόψε ράψε

Με «πατέντες» προσπαθούν να καλύψουν τις ανάγκες στο Κέντρο Υγείας Αγίου Μάρκου. «Αυτή τη στιγμή κάνουμε περίπου 100 εμβολιασμούς ενώ από 1/12 τα ραντεβού διπλασιάζονται» αναφέρει στην «Ε» η υπεύθυνη του εμβολιαστικού κέντρου, Νίκη Μουζακίτη. «Αναγκαστικά θα «τραβήξουμε» από το Ιατροκοινωνικό Κέντρο Κέρκυρας (πρώην ΠΙΚΠΑ), αποδυναμώνοντας δυστυχώς τις δημόσιες παροχές υγείας σε παιδιά και Ρομά, που δεν έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθούνται από ιδιώτες γιατρούς» προσθέτει.    

Ο ένας πάνω στον άλλον

Σοβαρότατο πρόβλημα αποτελεί η έλλειψη σεκιούριτι στο χώρο, που εξυπηρετεί όχι μόνο εμβολιαστικές, αλλά και κάθε είδους ανάγκη. «Χωρίς να υπάρχει κάποιος υπεύθυνος στην είσοδο, όλοι στοιβάζονται κυριολεκτικά σε ένα μικρό χώρο, ο ένας πάνω στον άλλο, κατάσταση που ευνοεί τη διασπορά του ιού» τονίζει η κ. Μουζακίτη.

Την ίδια εικόνα παρουσιάζει και το Κ.Υ. Αγίου Αθανασίου. Σύμφωνα με τον υπεύθυνο του εμβολιαστικού κέντρου κ. Βλάχο αυτή τη στιγμή τα ραντεβού κυμαίνονται στα 200 – 230 ημερησίως. «Όπως είδαμε και στην πράξη την προηγούμενη εμβολιαστική περίοδο, είναι αδύνατον με το υπάρχον προσωπικό να καλύψουμε πάνω από 150 άτομα. Επιπλέον το πρόβλημα της φύλαξης του χώρου δημιουργεί συνωστισμό ειδικά τώρα που οι καιρικές συνθήκες δεν επιτρέπουν την αναμονή σε εξωτερικό χώρο» προσθέτει ο κ. Βλάχος.

Εκτοξεύτηκαν οι πρώτες δόσεις

Μία νόσο εξυπηρετεί πλέον το Γενικό Νοσοκομείο Κέρκυρας, αφού ο κορωνοϊός έχει κατακλύσει τις δύο μονάδες Covid, τη ΜΕΘ και το εμβολιαστικό κέντρο. Σύμφωνα με την υπεύθυνη ιατρό της γραμμής Johnson Κωνσταντίνα Αρμένη, διενεργούνται περί τους 600 εμβολιασμούς ημερησίως, με τους 500 από αυτούς να είναι με Pfizer και τους 100 με Johnson. «Εκτός από τις τρίτες δόσεις, αυτό που έχει εκτοξευτεί είναι οι πρώτες δόσεις που ξεκίνησαν μετά την ανακοίνωση των μέτρων για τους μη εμβολιασμένους», λέει στην «Ε». Οι βάρδιες καλύπτονται από ειδικότητες που δεν κάνουν εφημερίες και με νοσηλεύτριες που προέρχονται από το κλείσιμο των τακτικών εξωτερικών ιατρείων του Νοσοκομείου.

Αναμονή και ...υπομονή

Τα προβλήματα δημιουργούν συνθήκες συνωστισμού και διαμαρτυρίες. «Εάν υπήρχε προσωπικό, θα έπρεπε να υπάρχουν περισσότερες αίθουσες εμβολιασμού, από τη στιγμή μάλιστα που έχουν κλείσει τα εξωτερικά ιατρεία. Οι πολίτες πρέπει να έχουν υπομονή και κατανόηση προς εμάς, που δεν προλαβαίνουμε να σταματήσουμε ούτε για λίγα λεπτά. Μα πάνω απ’ όλα, πρέπει να εμβολιάζονται!» τονίζει η κ. Αρμένη.    

ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΚΕΡΕΚΟΥ

Παρακαλείσθε, για οποιαδήποτε αναπαραγωγή αυτούσιου περιεχομένου παραγωγής της δημοσιογραφικής ομάδας της ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ, να κάνετε γραπτή ή προφορική αναφορά στην πηγή με ενεργό λινκ