Αποδυναμωμένη παραμένει η Παθολογική Κλινική του Νοσοκομείου
Διαχρονικά άγονες οι προκηρύξεις. Το δυσβάστακτο κόστος ζωής σε συνδυασμό με τη δυσκολία εύρεσης στέγης, όπως και το καθηλωμένο επίδομα αγόνου λειτουργούν αποτρεπτικά για να έρθουν γιατροί
ΚΕΡΚΥΡΑ. Αποδυναμωμένη εξακολουθεί και είναι η Παθολογική Κλινική του Γενικού Νοσοκομείου Κέρκυρας, καθώς έχει απομείνει με δυο μόλις γιατρούς, ενώ εδώ και ένα μήνα μετακινείται παθολόγος γιατρός από την Ηγουμενίτσα, προκειμένου να καλυφθούν οι εφημερίες.
Σύμφωνα με τη διοίκηση του ΓΝΚ ήδη έχει προκηρυχθεί μια θέση παθολόγου, μια αναισθησιολόγου και ενός ωτορινολαρρυγολόγου με την περσινή διάταξη του Υπουργείου Υγείας με την οποία θεσμοθετήθηκαν κίνητρα 1.800 ευρώ τον μήνα πλέον του μισθού για κάθε γιατρό που μετακινείται σε νησί για την θερινή περίοδο. Τη λύση αυτή είχε «υιοθετήσει» πέρσι το Υπουργείο αναγνωρίζοντας το πρόβλημα στελέχωσης στα νησιά, ώστε να καλυφθούν οι αυξημένες ανάγκες που δημιουργεί η εποχικότητα της περιόδου, λόγω τουρισμού.
Το επίδομα αυτό πάντως αναμένεται να αυξηθεί κατά 300 ευρώ με νομοθετική διάταξη που θα κατατεθεί το προσεχές διάστημα στη Βουλή. Όπως δήλωσε ο Υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης στην πρώτη συνεδρίαση του ανανεωμένου Υπουργικού Συμβουλίου μετά τις Ευρωεκλογές, πλέον της χορήγησης επιμισθίου ύψους 2.100 ευρώ, θα υπάρχουν κι άλλα κίνητρα που θα αφορούν στην παροχή δωρεάν στέγης από τους δήμους και τη δυνατότητα στους ενδιαφερόμενους γιατρούς να εκτελούν παράλληλα ιδιωτικό έργο.
Για ακόμη μια αρμοδιότητα που εκχωρεί η κεντρική εξουσία στους Δήμους, χωρίς ωστόσο να τους παρέχει και τους ανάλογους πόρους, έκανε λόγο από την πλευρά του ο Αντιδήμαρχος Καθημερινότητας Β. Κέρκυρας Νίκος Μουζακίτης. «Τα δημοτικά ακίνητα χρειάζονται εξωραϊσμό. Κάποια χρησιμοποιήθηκαν πέρσι, όταν ξέσπασε η πυρκαγιά δεν είναι όμως για μόνιμη στέγαση. Επίσης, λόγω χιλιομετρικής απόστασης, δεν ξέρω κατά πόσο εξυπηρετεί η περιοχή μας για να μείνει στη Β. Κέρκυρα, γιατρός που θα εργάζεται στο νοσοκομείο», ανέφερε ο ίδιος.
Διαχρονικά εξάλλου, όπως τονίζουν, οι άγονες προκηρύξεις ήταν και ο μεγαλύτερος σκόπελος, καθώς η Κέρκυρα δεν θεωρούνταν ποτέ ελκυστικός επαγγελματικός προορισμός υγειονομικού προσωπικού. Η ένταξή της στην Α' Προβληματική Ζώνη με παροχή κινήτρων, μετά από συνεχείς εκκλήσεις των γιατρών και των τριών βουλευτών του νησιού, επιτεύχθηκε, ωστόσο το πρόβλημα δεν φαίνεται να έχει επιλυθεί. Το δυσβάστακτο κόστος ζωής σε συνδυασμό με τη δυσκολία εύρεσης στέγης όπως και το επίδομα αγόνου, το οποίο έχει να επικαιροποιηθεί από το 1983 λειτουργούν αποτρεπτικά για έναν γιατρό να έρθει στο νησί για να μείνει με την οικογένειά του, όπως επισήμανε στην «Ε» ο Πρόεδρος της ΕΓΕΣΥΚ Νίκος Πολύζος.
«Σε κάθε κλινική κανονικά πρέπει να υπάρχουν τρεις γιατροί. Ορθοπεδική, Παιδιατρική και Χειρουργική είναι καλυμμένες, ωστόσο κάτω από το όριο των τριών γιατρών λειτουργούν η Παθολογική, το Γαστρεντερολογικό, η Νευρολογική και η Μονάδα Τεχνητού Νεφρού. Πρέπει να εφαρμοστούν τα κίνητρα προβληματικής ζώνης με σημερινές όμως τιμές για να μπορέσουν να έρθουν γιατροί», ανέφερε ο ίδιος.
Σημειώνεται ότι το σύνολο των οργανικών θέσεων στο Νοσοκομείο, συμπεριλαμβανομένου και του Κέντρου Ψυχικής Υγείας ανέρχονται στις 152. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Μαΐου, οι υπηρετούντες μόνιμοι γιατροί ανέρχονταν στους 69 και οι επικουρικοί στους 24.
Το στεγαστικό πάντως των γιατρών είναι ένα ζήτημα που απασχολεί έντονα και τη Διοίκηση του ΓΝΚ, που βλέπει ότι το έλλειμμα αυτό αποτελεί έναν σημαντικό αποτρεπτικό παράγοντα για την κάλυψη των ανοικτών θέσεων γιατρών. Στο πλαίσιο αυτό έχει δρομολογήσει την ανακαίνιση παλαιού κτιρίου του Νοσοκομείου στην οδό Κολοκοτρώνη, όπου θα διαμορφωθούν επτά διαμερίσματα. Το έργο έχει συμβασιοποιηθεί με πηγή χρηματοδότησης το Ταμείο Ανάκαμψης. Ωστόσο τα διαμερίσματα αυτά θα είναι έτοιμα προς χρήση την επόμενη χρονιά.