Τετάρτη 24.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Στο τέλος, τέλος, η ευθύνη είναι πάντοτε ατομική!

editorial
22 Nov 2021 / 20:13

Οι θεσμοί και οι φορείς της κοινωνίας, έτσι κι αλλιώς θα πρέπει να αποφανθούν με πράξεις ή παραλείψεις για το «ανεκτό επίπεδο απωλειών», που σέρνει ο τρόπος της αντιμετώπισης της απειλής.

Το κακό σενάριο, είναι αυτό που εξελίσσεται μπροστά στα μάτια μας, όποια κι αν είναι η προσέγγιση μας για τους εμβολιασμούς και τα περιοριστικά μέτρα. Τα φορτία στο Σύστημα Υγείας και στην Κέρκυρα, είναι τις τελευταίες ώρες, οριακά.
Κι επειδή η κατάσταση δεν προβλέπεται, προς το παρόν τουλάχιστον, να αποκλιμακωθεί, εκείνο που προέχει είναι η με κάθε τρόπο υποστήριξη του Συστήματος υγείας, πρωτίστως των ανθρώπων του. Εκείνων δηλ. που υπερβάλλουν εαυτόν αντιμέτωποι με την πίεση που ασκεί η πανδημία στον χρόνο και τις αντοχές τους.
Ο κυνισμός του Γερμανού υπηρεσιακού υπουργού Υγείας, Γενς Σπαν, δεν περιγράφει μόνον την κατάσταση στη Χώρα του αλλά τις γενικότερες τάσεις της πανδημίας. Είπε, «πιθανόν στο τέλος αυτού του χειμώνα σχεδόν ο κάθε Γερμανός θα είναι εμβολιασμένος, ιαθείς ή νεκρός. Αλλά έτσι είναι. Η ανοσία επιτυγχάνεται πάντα, το θέμα είναι αν αυτό συμβαίνει μέσω εμβολιασμού ή μόλυνσης».
Με τις φράσεις αυτές περιέγραψε την εσωτερική «μηχανική» αν όχι της ανοσίας της αγέλης, του υποβιβασμού της απειλητικής πανδημίας σε νόσο με ενδημική συμπεριφορά, προφανώς με την αρωγή της φαρμακολογίας με τα εμβόλια και τα θεραπευτικά σκευάσματα, που προσδοκάται να παραχθούν και να διατεθούν στο ευρύ κοινό, το συντομότερο.
Ο χρόνος που μεσολαβεί, και που σπανίως είναι «ουδέτερος» και έτσι αδιάφορος, θα αποτιμηθεί με κοινωνικά, διοικητικά κριτήρια. Οι θεσμοί και οι φορείς της κοινωνίας, έτσι κι αλλιώς θα πρέπει να αποφανθούν με πράξεις ή παραλείψεις για το «ανεκτό επίπεδο απωλειών», που σέρνει ο τρόπος της αντιμετώπισης της απειλής.
Και σ' αυτό το πεδίο της αναμέτρησης, το επίδικο είναι οι ανθρώπινες ζωές, το Σύστημα υγείας αλλά και τα δημοκρατικά ήθη. Κι όλα αυτά μαζί αποτιμώνται με μέτρο την αποτελεσματικότητα, χωρίς επιφυλάξεις και διφορούμενες προσεγγίσεις.
Για την ιστορία, υπενθυμίζεται ότι το γενικό νοσοκομείο Κερκύρας απέκτησε μια ΜΕΘ, με τα χίλια βάσανα πριν από τριάντα χρόνια και με αφορμή την σύνοδο κορυφής τότε εδώ, της Ευρώπης. Σήμερα έχει πέντε κρεβάτια, άλλοι λένε επτά, και είναι σχεδόν κορεσμένη! Πρόκειται για μια μετρήσιμη στα καθ' ημάς, παράμετρο του γρίφου «ανεκτό επίπεδο απωλειών»!