Τρίτη 19.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Οι αληθινοί χάρτες της Παλαιστίνης

Κώστας Βέργος
22 Μαΐου 2021 / 18:42
ΚΩΣΤΑΣ ΒΕΡΓΟΣ

Γράφει ο Κώστας Βέργος

Ξαφνικά βλέπεις ένα μήνυμα στο κινητό που λέει ότι έχεις μια ώρα στην διάθεσή σου να εκκενώσεις το σπίτι σου. Ζεις σε μια από τις πιο φτωχές περιοχές του πλανήτη. Λωρίδα της Γάζας λέγεται.

Έχει έκταση όση η  μισή Κέρκυρα και πληθυσμό όσο η μισή Αθήνα.  Υποδομές ελάχιστες, το νερό που πίνεις βρώμικο, το φαγητό λειψό και οι φράκτες γύρω σου φτιαγμένοι από τους έξω. Μπροστά η θάλασσα σού ανήκει μόνο μέχρι τα 3 μίλια. (Πέραν αυτών καραδοκούν τα πυρά της Ισραηλινής ακτοφυλακής.) Και το σπίτι, που με βάσανα και όνειρα έφτιαξες, πρόκειται εντός μιας ώρας να βομβαρδισθεί. Αρπάζεις τα παιδιά σου και με την γυναίκα σου τρέχετε αλλόφρονες στο πλησιέστερο καταφύγιο. Οι βόμβες όμως πλήττουν και το καταφύγιο. Η οικογένεια ξεκληρίζεται.

Το Ισραήλ έχει το δικαίωμα στην αυτοάμυνα. Το Ισραήλ δεν έχει το δικαίωμα στην επίθεση, όταν σ’ αυτή θανατώνονται, εκ των 232, 39 γυναίκες και 65 παιδιά (που δεν ήταν μαχητές της Χαμάς!). Το ανέντιμο Ισραήλ προειδοποιεί με SMS τα θύματά του, ώστε να δείξει ότι διεξάγει έντιμο πόλεμο. Το Ισραήλ, ως συνολική κοινωνία, στα χρόνια του διεφθαρμένου Νετανιάχου έχει μετατοπισθεί στην άκρα δεξιά. Ο νόμος περί «έθνους-κράτους του Εβραϊκού λαού» του 2018 διακήρυξε και επισήμως αυτό που ίσχυε στην πράξη επί χρόνια: ένα καθεστώς απαρτχάϊντ εις βάρος των 2 εκ. Ισραηλινών πολιτών Αραβικής καταγωγής. Μόνον η ηρωική Standing Together, οργάνωση Εβραίων και Αράβων Ισραηλινών, έμεινε να αγωνίζεται κατά του απαρτχάιντ και του πολέμου.

Όλες οι Δυτικές κυβερνήσεις, τις μέρες αυτές, υπέδειξαν ως υπαίτια της αιματοχυσίας την Χαμάς - την οργάνωση των φανατικών  ισλαμιστών που εδώ και χρόνια βάλλει με ρουκέτες κατά αμάχων του Ισραήλ. Η Χαμάς, χρηματοδοτούμενη από το Ιράν (παλιά και από την σύμμαχό μας Σαουδ. Αραβία), μοιράζει επιδόματα στους χιλιάδες ανέργους της Γάζας. Η Χαμάς είναι η απόλυτη νομιμοποίηση του Νετανιάχου. (Όσο και ο Νετανιάχου είναι η απόλυτη νομιμοποίηση της Χαμάς.)

Αναρωτιόταν χθες κάποιος δικός μας (αγεωγράφητος) γεωπολιτικός αναλυτής  των ημερών: Γιατί αυτά γίνονται στην Γάζα (της Χαμάς) ενώ στην Δυτική Όχθη (της PLO), όπου ζουν άλλα 2 εκ. Παλαιστινίων, κανείς δεν αντιδρά; Στην Δυτική Όχθη, λοιπόν, δεν μπορεί κανείς να αντιδράσει. Εδώ, με  έκταση λίγο μικρότερη από την Κρήτη, οι Παλαιστίνιοι ελέγχουν μόνο το 40%, κι αυτό χωρισμένο σε δεκάδες μικρά κομμάτια γης. Το υπό Ισραηλινό έλεγχο 60% της Δυτικής Όχθης, η «Ζώνη C», είναι η περιοχή όπου επί δεκαετίες γίνονται παράνομοι Εβραϊκοί εποικισμοί (με 0,5 εκ. Εβραίους εποίκους σήμερα - που σου λένε ότι η γη τους ανήκει από τα χρόνια της Βίβλου). (Πράγματι, πολλά Ισραηλινά δικαστήρια δέχονται ως Εβραϊκό τίτλο ιδιοκτησίας του Αραβικού ακινήτου την Εβραϊκή Βίβλο.)

Όλος ο εσμός των παραπληροφορούντων το Ελληνικό κοινό αναλυτών, στρατιωτικών ε.α. και δημοσιογράφων προδίδονται από την αντίφασή τους υπέρ των Εβραίων εποίκων στο Ισραήλ, εναντίον των Τούρκων εποίκων στην Κύπρο, υπέρ του απαρτχάιντ στο Ισραήλ, κατά του απαρτχάιντ στην Κύπρο. Διότι το κύριο πρόβλημα στην Μέση Ανατολή είναι οι φυλετικές διακρίσεις και οι (κατά το διεθνές δίκαιο - που επικαλούμαστε όποτε συμφέρει!) παράνομοι Εβραϊκοί εποικισμοί. 

Την δεκαετία του 1970 (σε αντίθεση προς τους γεωπολιτικούς παλαιάς κοπής) ο γεωγράφος Υβ Λακόστ, μέσα από  το περιοδικό ‘Hérodote’, αναφερόμενος τότε στο Βιετνάμ, έδειξε ότι μόνον ο λεπτομερής χάρτης με τους καμένους ορυζώνες στην χώρα μπορεί να δείξει την αλήθεια. Και, τώρα, στον συγκεκριμένο λεπτομερή χάρτη της Δυτικής Όχθης (και όχι στον αφηρημένο γεωπολιτικό), μπορεί κανείς να δει, στις Ζώνες Α και Β, τα δεκάδες τσεκ-πόιντς που μετατρέπουν σε πολυνησία το εναπομείναν Αραβικό έδαφος. Με καθημερινούς, εξευτελιστικούς ελέγχους εις βάρος των Αράβων που μετακινούνται για λόγους εργασίας ή υγείας από νησίδα σε νησίδα. Με την όχθη, βεβαίως, της «Δυτικής Όχθης» να είναι εντελώς απαγορευμένη για τους Άραβες.

Υστ.1: Ο Λακόστ, το 1976, εξέδωσε ένα μικρό βιβλίο με τίτλο ‘Ο Σκοπός της Γεωγραφίας Είναι να Κάνει Πόλεμο’, μια μαχητική διακήρυξη κατά του ρόλου της παραδοσιακής Γεωγραφίας και Γεωπολιτικής που, δια της δήθεν απολίτικης ανάλυσης, υποστηρίζει την κρατική αυθαιρεσία. 

Υστ.2: Η κλασική σχολή της γεωπολιτικής έχει πάντα μια αφ’ υψηλού θέαση των πραγμάτων (οιονεί αποικιοκρατική). Έχει πάντα μια διπλή υπερ-οψία, που δεν επιτρέπει στον υπερ-όπτη να καταλάβει τι γίνεται στο πεδίο. (Αν και, μάλλον, ο υπερ-όπτης δεν επιθυμεί ποτέ να καταλάβει.) Ο Λακόστ και η σχολή τού Hérodote, αντιθέτως, χαμηλώνουν την πτήση και τραβάνε φωτογραφίες από χαμηλά για να αποκαλύψουν τι πραγματικά συμβαίνει στο πεδίο. Πόσα εγκλήματα πολέμου διαπράχθηκαν εδώ.
ΚΩΣΤΑΣ ΒΕΡΓΟΣ

Οικονομολόγος, διεθνολόγος, Ph.D.. Δίδαξε στην τεε επί 30 έτη, επί 13 διευθυντής επαλ. Συγγραφέας, ‘Γεωπολιτική των Εθνών’, Παπαζήσης, κλπ, και αρθρογράφος στον καθημερινό και ειδικό τύπο, συνεργάτης της ‘Ε’ από το 1990. Ραδιοφωνικός και τηλεοπτικός παραγωγός, ‘Απαρχές της Jazz’, ΕΡΑ Κέρκυρας, και τα πολιτικο--πολιτισμικά ‘Περιγράμματα’, StartTV. Αλεξανδρινός, Κερκυραίος, Έλληνας, πολίτης του κόσμου. Συγγραφέας: Ντοστογιέφσκι. Φιλόσοφος: Χάνα Άρεντ. Απόφθεγμα: «Ζήσε σαν στην τελευταία σου μέρα, μάθαινε σαν να πρόκειται να ζεις αιώνια», Γκάντι.