Πέμπτη 28.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

«Δώδεκα βήματα αυτοπεποίθησης» αξίας 6,8 δις € ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός από τη Δ.Ε.Θ. (video)

Μητσοτάκης Κυριάκος
12 Σεπτεμβρίου 2020 / 20:09

Δώδεκα πρωτοβουλίες για την οικονομία ανακοίνωσε από το βήμα της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης ο Κυριάκος Μητσοτάκης - Τέλος ο ΕΝΦΙΑ στα Διαπόντια από φέτος

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ (Δ.Ε.Θ.).  Μέτρα ύψους 6,8 δις ευρώ για την ενίσχυση της Οικονομίας εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης. Μεταξύ των μέτρων και η κατάργηση του ΕΝΦΙΑ στα Διαπόντια νησιά (μεταξύ των 26 μικρότερων νησιών της χώρας)

«Δώδεκα βήματα αυτοπεποίθησης, που διαμορφώνουν έναν οδικό χάρτη έως το 2021», τόνισε χαρακτηριστικά ο Πρωθυπουργός από το βήμα της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης.

Οπως είπε ο κ. Μητσοτάκης: «Σήμερα, από την Θεσσαλονίκη, ανακοινώνω 12 ακόμα πρωτοβουλίες για να προστατευτεί η απασχόληση και η παραγωγική δραστηριότητα όσο θα διαρκεί η υγειονομική κρίση. Και να στηριχθεί το εισόδημα των πιο αδύναμων στο δύσκολο διάστημα που έχουμε μπροστά μας».

Τέσσερα από τα νέα μέτρα -σύμφωνα με τον Πρωθυπουργό- στηρίζουν την εργασία, τρία τη ρευστότητα των επιχειρήσεων και τις επενδύσεις και ακόμη πέντε το εισόδημα των πιο αδύναμων.

Συγκεκριμένα:

- Μειώνονται κατά 3 μονάδες από 39,7 στο 36,7% οι ασφαλιστικές εισφορές για το 2021.

- Καταργείται η εισφορά αλληλεγγύης για μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα επαγγελματίες και αγρότες για το 2021.

- Θεσμοθετείται πρόγραμμα επιδότησης 100 χιλιάδων νέων θέσεων εργασίας.

- Επεκτείνεται το πρόγραμμα Συν-Εργασία έως το τέλος του 2020.

- Ανοίγει άμεσα ο 3ος κύκλος της ευνοϊκής χρηματοδότησης για μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις μέσω της επιστρεπτέας προκαταβολής.

- Θεσπίζεται το μέτρο των υπέρ αποσβέσεων και σε πράσινες επενδύσεις έως το 2023.

- Τον Οκτώβριο καταβάλλονται σε ένα εκατομμύριο συνταξιούχους τα αναδρομικά, συνολικού ποσού 1,4 δισ. ευρώ.

- Καταργείται ο ΕΝΦΙΑ στα 26 μικρότερα νησιά.

- Για τους απασχολούμενους σε επαγγελματικούς κλάδους που χτύπησε η πανδημία αναβάλλεται έως το 2021 η υποχρέωση καταβολής ασφαλιστικών εισφορών και χρεών στην εφορία.

- Επεκτείνεται για έξι μήνες ο μειωμένος συντελεστής ΦΠΑ.

- Η α’ κατοικία των ευάλωτων νοικοκυριών δεν κινδυνεύει με πλειστηριασμό έως το τέλος του 2020.

- Παρατείνονται για δυο μήνες όλα τα επιδόματα ανεργίας και μειώνεται ο αριθμός των απαιτούμενων ενσήμων σε 50 για την χορήγηση του επιδόματος ανεργίας.