Τετάρτη 22.01.2025 ΚΕΡΚΥΡΑ

Δυσεύρετη και πανάκριβη η στέγη στην Κέρκυρα

Στέγη
23 Ιουνίου 2023 / 10:11

Εγκλωβισμένη στη «φρενίτιδα» του airbnb η πόλη και περιαστικές περιοχές. Λίστες προτεραιότητας στα μεσιτικά γραφεία. Ξένοι επενδυτές μαζεύουν σπίτια στην Κέρκυρα

ΚΕΡΚΥΡΑ. Σε είδος υπό εξαφάνιση έχει μετατραπεί η εύρεση κατοικίας εντός της πόλης της Κέρκυρας αλλά και σε περιαστικές περιοχές, αφού η ραγδαία εξάπλωση του airbnb έχει περιορίσει σημαντικά τη διαθεσιμότητα, ενώ η δόμηση που υπάρχει, αφορά ως επί το πλείστον στην κατασκευή σπιτιών με σκοπό την τουριστική εκμετάλλευση.

Η πόλη της Κέρκυρας τα τελευταία χρόνια βρίσκεται εγκλωβισμένη στην «φρενίτιδα» του airbnb, με ορατές όμως τις συνέπειές της. Φοιτητές, εκπαιδευτικοί, γιατροί και άλλες ειδικότητες που έρχονται στο νησί είτε για σπουδές είτε για μόνιμη είτε για εποχική εργασία «αγκομαχούν» για να βρουν σπίτι να μείνουν, ενώ ακόμη κι αν είναι τυχεροί, θα πρέπει να το «χρυσοπληρώσουν».

Η τακτική

Η δυσκολία μάλιστα στην εύρεση στέγης σε συνδυασμό με τα «τσουχτερά» ενοίκια λειτουργούν ως αντικίνητρο για στην ελκυστικότητα σπουδαστών ως πρωτοετείς στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο αλλά και επαγγελματιών για τη στελέχωση κρίσιμων δομών (π.χ νοσοκομείο).

Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμη και πολύ μικρά διαμερίσματα ή στούντιο μερικών μόλις τετραγωνικών μέτρων έχουν μετατραπεί σε καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης, με πολλούς ιδιοκτήτες να καταφεύγουν σε αυτήν την λύση για να έχουν ένα έξτρα εισόδημα τους μήνες της τουριστικής σεζόν. Η τακτική είναι γνωστή. Τα σπίτια διατίθενται για ενοικίαση από τη λήξη της σεζόν μέχρι την έναρξή της. Το διάστημα που ακολουθεί δεσμεύονται στις γνωστές πλατφόρμες μίσθωσης, αφήνοντας ξεκρέμαστους τους μέχρι τότε ενοικιαστές τους.

«Η έλλειψη στέγης παραμένει σε τραγική κατάσταση. Είναι δύσκολο να βρει κανείς σπίτι , καθώς ελάχιστα βγαίνουν πλέον στην αγορά. Έχουμε καταρτίσει λίστες προτεραιότητας σε περίπτωση που βρεθεί κάτι να για ειδοποιήσουμε τους ενδιαφερόμενους. Δεν υπάρχει όμως καθόλου διαθεσιμότητα τόσο στο κέντρο της πόλης όσο και περιμετρικά, δηλαδή στις περιοχές Μαντούκι, Γαρίτσα, Σολάρι, Παγκρατεϊκα, Ποταμό, Αλεπού, Αλυκές, λόγω της συνεχούς αύξησης του airbnb», ανέφερε στην «Ε» ο μεσίτης Διονύσης Πάγκαλης.

Το 70%

Όπως τόνισε μόλις το 30% των διαθέσιμων κατοικιών ενοικιάζονται όλο το χρόνο, καθώς το υπόλοιπο 70% δεσμεύεται στις γνωστές πλατφόρμες μίσθωσης την περίοδο της τουριστικής σεζόν. Μάλιστα πέραν από ιδιοκτήτες σπιτιών που διαχειρίζονται κατ’ αυτόν τον τρόπο τις περιουσίες τους, την εμφάνισή τους έχουν κάνει και ξένες επενδυτικές εταιρείες ισραηλιτικών και κινεζικών συμφερόντων που ψάχνουν μανιωδώς διαθέσιμες κατοικίες ακόμη και ολόκληρες πολυκατοικίες για να τις μετατρέψουν σε καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης, όπως επισήμανε στην «Ε», ο Πρόεδρος του Συλλόγου Μονίμων Κατοίκων Παλιάς Πόλης Νίκος Ολύμπιος.

Προ ημερών μάλιστα το σοβαρό ζήτημα της στέγης απασχόλησε για ακόμη μια φορά την συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου, όπου αποτυπώθηκε η κατάσταση, ενώ ζητήθηκε να κατατεθούν στην επόμενη συνεδρίαση προτάσεις για να ληφθούν αποφάσεις.

«Θα μπορούσαν να μπουν οικονομικά κίνητρα ή μια φορολογία που να εμποδίζει την εξάπλωση του airbnb γι’ αυτούς όμως που το κάνουν μαζικά, τις εταιρείες δηλαδή, διότι αλλοιώνουν εντελώς την φυσιογνωμία της πόλης. Δεν είμαστε ενάντια στο airbnb. Είναι μια οικονομική ενίσχυση για τους ιδιοκτήτες των ακινήτων που σε αρκετές περιπτώσεις έχουν αναγκαστεί να μετακομίσουν αλλού, λόγω των συνθηκών διαβίωσης στην πόλη. Είμαστε όμως ενάντια στην μαζικότητα των εταιρειών που μετατρέπουν ολόκληρα κτίρια σε airbnb και θα πρέπει το κράτος, οι βουλευτές και οι πολιτικοί μας να βρουν μια λύση στο πρόβλημα που υπάρχει με τη στέγη για τους φοιτητές και τους επαγγελματίες . Είναι ένα θέμα που είναι πέρα των δικών μας αρμοδιοτήτων», ανέφερε ο κ. Ολύμπιος, αναγνωρίζοντας ωστόσο ότι ένα μέρος της ευθύνης για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί αναλογεί και στους κατοίκους.

Και από τα μη κατοικήσιμα

Επιπλέον, όπως είπε, ένα έλλειμμα στέγης δημιουργείται και από τα κτίρια που δεν είναι πλέον κατοικήσιμα, εντός του ιστορικού κέντρου. Δεν λείπουν μάλιστα περιπτώσεις που οι ιδιοκτήτες αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στα αυξημένα έξοδα για να τα επισκευάσουν ή λόγω συνιδιοκτησίας προκύπτουν διαφωνίες. «Για παράδειγμα στο Καμπιέλο υπάρχουν δυο τεράστιες ερειπωμένες πολυκατοικίες. Εκεί θα μπορούσαν να μείνουν πολλοί. Τα κτίρια όμως παραμένουν ανεκμετάλλευτα, με αποτέλεσμα να μειώνονται τα διαθέσιμα διαμερίσματα», επισήμανε ο ίδιος.

Στα ύψη τα ενοίκια

Ακόμη όμως κι αν βρεθεί ακίνητο για μίσθωση οι τιμές «ζαλίζουν». Τα ενοίκια τα τελευταία τρία χρόνια έχουν ακριβύνει με την ετήσια αύξηση να φτάνει το 20%. Έτσι ακόμα κι ένα στούντιο ή μια γκαρσονιέρα διατίθενται πανάκριβα, με το μηνιαίο μίσθωμα να κυμαίνεται από 350-420 ευρώ. Επιπλωμένα δυάρια ενοικιάζονται προς 400-550 ευρώ, ενώ χωρίς επίπλωση η τιμή πέφτει στα 400-450 ευρώ. Τα τριάρια διατίθενται στα 500-650 ευρώ το μήνα και τα τεσσάρια διαμερίσματα στα 750-1.500 ευρώ. Οι τιμές αυτές, σύμφωνα με τον κ. Πάγκαλη ισχύουν τόσο για οικίες εντός της πόλης όσο και στα περίχωρα.

Από του χρόνου

Ωστόσο, όπως επισήμανε, η εικόνα του τουρισμού με την μείωση που παρατηρείται επηρεάζει την αγορά ακινήτων, κάτι που αναμένεται να φανεί από του χρόνου. «Ήδη οι τιμές των ενοικίων έχουν αρχίσει να σταθεροποιούνται επειδή υπάρχει μια μείωση στον τουρισμό που δεν την περιμέναμε. Του χρόνου εκτιμούμε ότι οι τιμές των ενοικίων δεν θα ανέβουν, διότι με το νέο νόμο η φορολογία από το 15% θα πάει στο 25%. Αυτό σημαίνει ότι κάποια airbnb θα φύγουν από την αγορά και θα μπουν σε μακροχρόνια μίσθωση. Με το που θα βγουν αυτά στην αγορά θα κατεβάσουν απευθείας τις τιμές. Η έλλειψη στέγης δυστυχώς όμως παραμένει και για φέτος, δεν υπάρχει τίποτα διαθέσιμο.

Ωστόσο πιστεύουμε ότι η κατάσταση θα βελτιωθεί λίγο από του χρόνου, λόγω της αύξησης του φόρου στα airbnb και της μείωσης των τουριστών που θα ρίξει τις τιμές», διευκρίνισε ο κ. Πάγκαλης.

Δόμηση

Μια ακόμη παράμετρος που θέτει ο Πρόεδρος του ΤΕΕ Κέρκυρας Γιάννης Μεταλληνός είναι οι πολεοδομήσεις που θα πρέπει να προχωρήσουν, οι πράξεις εφαρμογής δηλαδή, ώστε γίνουν τα έργα που εκκρεμούν και να απελευθερωθούν οικοδομήσιμα οικόπεδα. Ωστόσο όπως επισημαίνει, η αιτία για την έλλειψη στέγης δεν είναι η δόμηση αλλά το ότι τα πάντα έχουν μετατραπεί σε airbnb. «Η λύση δεν είναι να τα χτίσουμε όλα, για να έχουμε να μείνουμε, γιατί θα το βρούμε μπροστά μας. Το θέμα είναι να δούμε πως θα αντιμετωπιστεί αυτό το ζήτημα , το οποίο έχει διάφορες άλλες παραμέτρους», τόνισε.

Όπως είπε οι οικισμοί της Αλεπούς και του Ποταμού που είναι κοντά στην πόλη έχουν χτιστεί ήδη πολύ, ενώ στο Κανόνι αν και υπάρχει πολεοδομική μελέτη, δεν έχουν γίνει τα απαραίτητα έργα, ώστε να απελευθερωθούν τα αναγκαία οικόπεδα αλλά ακόμη και να συνέβαινε αυτό δεν έχουν τις προϋποθέσεις (μικρά για ανοικοδόμηση).

«Τα εκτός σχεδίου καταργούνται σιγά σιγά με νομοθετικά διατάγματα, οπότε εκ ων πραγμάτων χρειάζεται να γίνει σημαντική πολεοδόμηση αλλά να προσέξουμε να μην φτάσουμε στο σημείο σε λίγα χρόνια να έχουμε και πάλι έλλειψη και να ζητάμε κι άλλα», σχολίασε ο ίδιος.

Πρόσθεσε ότι η δόμηση που παρατηρείται εκτός πόλης είναι κυρίως για τουριστική εκμετάλλευση, και όχι για μόνιμη κατοικία λόγω της απόστασης από την πόλη. Επιπλέον, όπως είπε αν και στα χωριά υπάρχουν πολλά αδιάθετα σπίτια, ωστόσο είναι παλιά και μικρά, δίχως πρόσβαση για τα ΙΧ και επομένως δεν μπορούν να καλύψουν τις στεγαστικές ανάγκες του σήμερα.