Παρασκευή 24.05.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Στη γη του Ισραήλ, στη γη της Παλαιστίνης (Επανάληψις)

Κώστας Βέργος
16 Οκτωβρίου 2023 / 12:08
ΚΩΣΤΑΣ ΒΕΡΓΟΣ

Γράφει ο Κώστας Βέργος

ΚΕΡΚΥΡΑ. Γράφαμε στην ‘Ε’ της 13/5/2021, με αφορμή Ισραηλινή δικαστική απόφαση που προκάλεσε την προηγούμενη αιματηρή σύρραξη Ισραήλ και Παλαιστινίων. Με πλήρη τότε αδιαφορία της διεθνούς κοινότητος, που σήμερα χύνει κροκοδείλια δάκρυα. (Υπενθυμίζεται ότι το 2018 είχε οριακά ψηφισθεί συνταγματικός, «βασικός», νόμος στην Κνεσέτ που όριζε ότι το Ισραήλ των 2 εκ. Αράβων-Ισραηλινών πολιτών είναι ένα «εβραϊκό» κράτος. Ο νόμος αυτός θα έκανε διάκριση μεταξύ εθνικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων):

«Είμαστε όλοι Εβραίοι. Είμαστε όλοι Παλαιστίνιοι. Τι γίνεται όμως όταν Εβραίοι και Παλαιστίνιοι αλληλοσκοτώνονται;

»Τα Ισραηλινά δικαστήρια, επικαλούμενα ακόμη και την Βίβλο, δικαιώνουν τα αυθαίρετα «εθνικά δικαιώματα» των εποίκων της γης του Ισραήλ, που τυχαίνει να είναι και γη των Παλαιστινίων. Προτάσσουν δηλαδή τα αυθαίρετα «εθνικά» εις βάρος των συγκεκριμένων «ανθρωπίνων» δικαιωμάτων. «Εθνικό» δικαίωμα είναι ό,τι νομίσεις ως εθνικό. Ανθρώπινο δικαίωμα είναι να μην εκδιώκεσαι ξαφνικά από το σπίτι που γεννήθηκες εσύ και οι παππούδες σου και οι παππούδες των παππούδων σου (επειδή πριν χιλιάδες χρόνια έζησε εκεί ο περιούσιος λαός του Ιησού του Ναυή και των διαδόχων του – αφού πρώτα ο περιούσιος Ιησούς του Ναυή είχε θανατώσει μέχρις ενός τους ατυχείς Αμοραίους, προηγούμενους κατοίκους της ίδιας περιοχής!).

»Η πρόσφατη απόφαση εκδίωξης των Αράβων-Ισραηλινών (δηλαδή πολιτών Ισραηλινών που είναι Άραβες) της Σέιχ-Τζάρα, γειτονιάς στην βορειο-ανατολική Ιερουσαλήμ (γειτονιάς Αραβικής όπως δείχνει και η ονομασία), για να εγκατασταθούν εκεί υπερ-«ορθόδοξοι» Εβραίοι-Ισραηλινοί, έδωσε την αφορμή που οι ακραίοι και των δύο πλευρών περίμεναν από καιρό. Οι δικαιολογημένες διαδηλώσεις των υπό δίωξη (υπό εθνοκάθαρση) Αράβων-Ισραηλινών κατεστάλησαν βιαίως, ενώ αμέσως μετά ξεκίνησαν οι εκατέρωθεν βομβαρδισμοί μεταξύ Γάζας και Ισραήλ (αυτοσχέδιες ρουκέτες εναντίον υπερσύγχρονων πυραύλων), με αποτέλεσμα δεκάδες νεκρούς μέχρι τώρα και στις δύο πλευρές.

»Το σύστημα απλής αναλογικής του Ισραήλ έχει από χρόνια καταστήσει τα ακραία Εβραϊκά θρησκευτικά κόμματα ρυθμιστές της πολιτικής ζωής. Ο (με εκκρεμείς βαρύτατες ποινικές κατηγορίες) Νετανιάχου κυβερνάει επί χρόνια με την στήριξη αυτών των ακραίων κομμάτων. Τι ζητούν τα ακραία αυτά κόμματα που ιδιότυπα κυβερνούν την χώρα (επηρεάζοντας πολύ περισσότερα πράγματα από ό,τι δείχνουν τα μικρά ποσοστά τους); Ακριβώς το αντίθετο από αυτό που ζητάει η Χαμάς και τα άλλα ακραία θρησκευτικά κόμματα των Παλαιστινίων: Να εξαφανισθούν από προσώπου γης οι Άλλοι. Ο ορισμός της μισαλλοδοξίας. Της ασθένειας χωρίς φάρμακο και χωρίς εμβόλιο ανοσίας.

»Και υπό μορφή υστερογράφων: Οι εν Ελλάδι υπέρμαχοι εθνικών-δικαιωμάτων-υπεράνω-των-ανθρωπίνων-δικαιωμάτων, γνωστοί αναλυτές και απόστρατοι, κήρυκες των νέων εθνικών συμμαχιών μας, υποστηρίζουν αντίθετες αξίες σε Κύπρο και Ισραήλ. Μη-απαρτχάιντ εδώ, απαρτχάιντ εκεί. Για να καταλάβουμε τον σκοταδισμό των φανατικών Εβραίων «ορθοδόξων», αρκεί να δούμε τι συνέβη στο Όρος Μερόν, όπου προ ημερών συγκεντρώθηκαν, αντί 1000, όπως είχε επιτραπεί από το Υπουργείο Θρησκευτικών Υποθέσεων της χώρας, 100.000 υπερ-ορθόδοξοι, για να γιορτάσουν χορεύοντας και τραγουδώντας. Η εξέδρα, ως γνωστόν, κατέρρευσε και είχαμε 45 νεκρούς και 100 σοβαρά τραυματίες.

Οι σκοταδιστές και φανατικοί όλου του κόσμου, ανεξαρτήτως θρησκείας, αλληλοτροφοδοτούνται. Η μισαλλοδοξία τούς ενώνει αιωνίως μόνον για να πολεμούν αλλήλους.»

ΚΩΣΤΑΣ ΒΕΡΓΟΣ

Οικονομολόγος, διεθνολόγος, Ph.D.. Δίδαξε στην τεε επί 30 έτη, επί 13 διευθυντής επαλ. Συγγραφέας, ‘Γεωπολιτική των Εθνών’, Παπαζήσης, κλπ, και αρθρογράφος στον καθημερινό και ειδικό τύπο, συνεργάτης της ‘Ε’ από το 1990. Ραδιοφωνικός και τηλεοπτικός παραγωγός, ‘Απαρχές της Jazz’, ΕΡΑ Κέρκυρας, και τα πολιτικο--πολιτισμικά ‘Περιγράμματα’, StartTV. Αλεξανδρινός, Κερκυραίος, Έλληνας, πολίτης του κόσμου. Συγγραφέας: Ντοστογιέφσκι. Φιλόσοφος: Χάνα Άρεντ. Απόφθεγμα: «Ζήσε σαν στην τελευταία σου μέρα, μάθαινε σαν να πρόκειται να ζεις αιώνια», Γκάντι.