Παρασκευή 13.03.2026 ΚΕΡΚΥΡΑ

Τα Θεοκρατικά Καθεστώτα της Μέσης Ανατολής

ΚΩΣΤΑΣ ΒΕΡΓΟΣ
11 Μαρτίου 2026 / 15:38

Οι ειδήσεις, όταν αναφέρονται στο Ιράν, προσθέτουν τον χαρακτηρισμό του θεοκρατικού καθεστώτος.

Ορθώς. Όσο πάντως θεοκρατικό είναι και το καθεστώς της εν όπλοις και πυραύλοις Πάτριοτ συμμάχου Σαουδικής Αραβίας. Όταν, ακολούθως, γίνεται αναφορά στο Ισραήλ, ο χαρακτηρισμός του θεοκρατικού καθεστώτος απουσιάζει. Κακώς. Το Ισραήλ, παρά την βιτρίνα κοσμικότητας, είναι ένα θεοκρατικό καθεστώς. Με την επίκληση μιας υπόσχεσης του Θεού προς περιούσιο λαό, το κράτος αυτό δημιουργήθηκε και εξοπλίσθηκε σαν αστακός στην γη της Σιών και κατ’ επέκταση στις βιβλικές Ιουδαία, Σαμάρεια και Γαλιλαία – με όρους σύγχρονους: στην Παλαιστίνη. Χωρίς την συγκατάθεση των από αιώνων στα μέρη αυτά διαβιούντων Αράβων.  

Ο Mike Huckabee, που διορίστηκε πρέσβης των ΗΠΑ στο Ισραήλ από τον Ντόναλντ Τραμπ, σε πρόσφατη συνέντευξη στον Τάκερ Κάρλσον αναφέρθηκε σε βιβλικό χωρίο που μιλάει για τη γη που υποσχέθηκε ο Θεός στους απογόνους του Αβραάμ: «από το ποτάμι της Αιγύπτου μέχρι τον Ευφράτη». Όταν ρωτήθηκε αν το Ισραήλ έχει δικαίωμα σε όλα αυτά τα εδάφη, απάντησε: It would be fine if they took it all. («Δεν θα υπήρχε πρόβλημα αν τα έπαιρνε όλα.») Κατά τον Αμερικανό πρέσβη, αλλά και κατά την υπόσχεση του ίδιου του Θεού, το Ισραήλ θα μπορούσε να διεκδικήσει μια περιοχή που εκτείνεται από τον Νείλο μέχρι τον Ευφράτη!

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, υπάρχει τις τελευταίες δεκαετίες ένα ογκούμενο κίνημα Ευαγγελιστών, ισχυρότατο λόμπι που υπερασπίζεται φανατικά τον εποικιστικό σιωνισμό του Ισραήλ. Οι χριστιανοί σιωνιστές θεωρούν ότι ο Θεός όχι μόνο υποσχέθηκε τη γη αυτή στους απογόνους του Ισραήλ-Ιακώβ, αλλά καταράστηκε και τους εχθρούς του: Γένεσις 12.3: «Θα ευλογήσω όσους σε ευλογούν και θα καταραστώ όσους σε καταριούνται.» Οι Ευαγγελιστές χριστιανοί ερμηνεύουν την ίδρυση του κράτους του Ισραήλ το 1948 ως εκπλήρωση βιβλικών προφητειών. Κατ’ αυτούς, το κράτος του Ισραήλ είναι μέρος του θεϊκού σχεδίου εν όψει Δευτέρας Παρουσίας. 

Η τρομερή επίκληση Νετανιάχου στην Βίβλο, «θυμηθείτε τι μας έκαναν οι Αμαληκίτες, Α’ Σαμουήλ 15, τώρα κατατροπώστε τους όλους ανεξαιρέτως!», σήμανε την έναρξη της διετούς γενοκτονίας των Παλαιστινίων στην Γάζα. Τι λέει το Α΄ Σαμουήλ, κεφ. 15; «Θα τιμωρήσω τους Αμαληκίτες γι’ αυτό που έκαναν στους Ισραηλίτες, να τους κλείσουν τον δρόμο όταν εκείνοι έβγαιναν από την Αίγυπτο. Εξόντωσε Σαούλ, βασιλιά του Ισραήλ, τους Αμαληκίτες. Κατάστρεψε καθετί που έχουν. Εξόντωσε άντρες, γυναίκες, παιδιά και κτήνη.»

«Ο Σαούλ, αφού κατέσφαξε τους Αμαληκίτες, λυπήθηκε τον βασιλιά Αγάγ και κάποια ζώα. Ο Κύριος τότε είπε στον Σαμουήλ: Μετάνιωσα που έκανα τον Σαούλ βασιλιά, διότι αυτός δεν εκτέλεσε τις εντολές μου. Και πήγε ο Σαμουήλ στον Σαούλ. Σαμουήλ: Από πού προέρχονται τα βελάσματα; Σαούλ: Οι στρατιώτες λυπήθηκαν τα πρόβατα. Σαμουήλ: Ο Κύριος ήταν αυτός που σε έχρισε βασιλιά του Ισραήλ, και τώρα σε έστειλε να καταστρέψεις εντελώς αυτούς τους αμαρτωλούς Αμαληκίτες. Μήπως ο Κύριος επιθυμεί ολοκαυτώματα; (Sic!) Επιθυμεί να υπακούμε τις εντολές του. Επειδή περιφρόνησες τις εντολές του Κυρίου, εκείνος σε απέρριψε από το αξίωμα του βασιλιά.» Κι έτσι, μετανοημένος, ο Σαούλ έσφαξε τον Αγάγ και τα λοιπά ζωντανά!

Τα δήθεν κοσμικά δικαστήρια του Ισραήλ εκδίδουν, επί δεκαετίες, αποφάσεις για το σε ποιον ανήκουν εδάφη και ιδιοκτησίες όχι με βάση τις από αιώνων ιδιοκτησίες, αλλά με βάση το τι ορίζει ως εβραϊκό η εβραϊκή Βίβλος. Ξεσπιτώνονται οικογένειες από πατρογονικές εστίες γιατί έτσι ορίζουν οι θρησκευτικοί νόμοι του Ισραήλ. Ο άθεος Μπεν Γκουριόν, ιδρυτής του κράτους του Ισραήλ το 1948, επικαλείτο το ίδιο ιερό βιβλίο για να διώξει όσους περισσότερους Άραβες από την νεοσύστατη χώρα του. Η σημερινή κυβέρνηση του Ισραήλ, η πιο φιλοπόλεμη στην ιστορία του Ισραήλ, στηρίζεται στις ψήφους δύο ακραίων θρησκευτικών κομμάτων, οι ηγέτες των οποίων, Μπεν Γκβίρ και Σμότριχ, κατέχουν τα κρίσιμα υπουργεία Ασφαλείας και Οικονομικών. 

ΥΓ.1: Ο (εγκληματικού παρελθόντος, ομοϊδεάτης του δολοφόνου του Ράμπιν) Μπεν-Γκβίρ, τον Ιανουάριο του 2023, μετά την προσευχή στο Τείχος των Δακρύων, επισκέφθηκε το παρακείμενο Αλ-Ακσά με πάνοπλη φρουρά σε επίδειξη ισχύος στο μουσουλμανικό ιερό. Έτσι μπήκε το 2023. 300 νεκροί στους επόμενους μήνες. Ακολούθησε η σφαγή της 7η Οκτωβρίου, η γενοκτονία στη Γάζα και μεγαλύτερη εθνοκάθαρση στην Δυτ. Όχθη. 

ΥΓ.2: Μια ομάδα υπερορθόξων Εβραίων αρνείται να στρατευθεί διότι, όπως λέει, μελετάει την Βίβλο, προσεύχεται και προστατεύει έτσι το κράτος. Επιδοτείται από το κράτος για αυτό. Η εξαίρεση στράτευσης, που από το 1948 ίσχυε δια νόμου, από το 2024 δεν ισχύει πλέον, με τις αντιδράσεις να συνεχίζονται. 

ΥΓ.3: Υπάρχουν, κυρίως στην διασπορά, και κάποιοι υπερορθόδοξοι Εβραίοι που δεν αναγνωρίζουν το κράτος του Ισραήλ και διαδηλώνουν με τους Παλαιστινίους. Λένε ότι το Εβραϊκό κράτος δεν πρέπει να δημιουργηθεί πριν από την έλευση του Μεσσία. Υπάρχει επίσης μια γειτονιά υπερορθόδοξων Εβραίων στα Ιεροσόλυμα, η Μέα-Σερίμ, που όχι μόνο αρνείται το κράτος του Ισραήλ, αλλά υψώνει και Παλαιστινιακή σημαία.

ΦΩΤΟ@PIXABAY