Πέμπτη 09.05.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Στη Γάζα Δεν Έχουνε Ζωή

Κώστας Βέργος
09 Οκτωβρίου 2023 / 17:54
ΚΩΣΤΑΣ ΒΕΡΓΟΣ

Γράφει ο Κώστας Βέργος

Φρίκη από έναν όχλο εξαγριωμένων Παλαιστινίων της Χαμάς, που λιντσάρει στρατιώτες και αμάχους Ισραηλινούς και απάγει γέρους και παιδιά και σκυλεύει νεκρούς. Πανηγυρίζουν με την φοβερή ιαχή: Αλλάχ ου Ακμπάρ («ο Θεός είναι Μεγάλος»). Θα ακολουθήσουν άλλη μια ισοπέδωση της Γάζας και χιλιάδες νεκροί.

Αιφνιδιασμός του Ισραήλ, μιας από της πιο επιτηρούμενες και αστυνομοκρατούμενες χώρες του κόσμου. Αναγνωριστικοί δορυφόροι Ofeq (24/7), κατασκοπευτικά Predator, αντιπυραυλική άμυνα Iron Dome, τα καμάρια της Ισραηλινής υπεροχής, δίπλα στο τεράστιο δίκτυο πληροφοριοδοτών της Μοσάντ και της Σαμπάκ, δεν τα κατάφεραν αυτή την φορά. Οι Ισραηλινοί, έχοντας στους πρώτους 8 μήνες του 2023 σκοτώσει 170 Παλαιστινίους, κυρίως αμάχους, υποτίμησαν τον αντίπαλο. Στους 12 μήνες του 2022 είχαν σκοτώσει 150, κυρίως αμάχους πάλι. 20-30 οι αντίστοιχοι νεκροί Ισραηλινοί από Παλαιστινίους, κυρίως άμαχοι. Μακάβρια κανονικότητα.

Χαμάς, φανατική στρατιωτικο-θρησκευτική οργάνωση, που κυβερνά την Γάζα επί 20ετία, έχοντας διώξει την λεγόμενη Παλαιστινιακή Αρχή ως διεφθαρμένη. Γάζα, μια μικρή παραλιακή λωρίδα γης, μήκους 40 χλμ, πλάτους 8-10 χλμ (έκτασης δηλαδή μισής Κέρκυρας), όπου στοιβάζονται 2 εκ. Παλαιστίνιοι. Συνθήκες έσχατης φτώχειας, μαζικής ανεργίας, μαζικής επιδοματικής στράτευσης των νέων (με χρήματα Ιράν, Χεζμπολάχ και ίσως Κατάρ και Τουρκίας, παλαιότερα Σαουδικής Αραβίας), με περίφραξη συρματοπλέγματος παντού, σαν σε κανονική φυλακή – με πλήρη απαγόρευση εξόδου εκτός συρματοπλέγματος.

Το άλλο τμήμα Παλαιστινιακού εδάφους είναι η Δυτική Όχθη του Ιορδάνη και η ανατολική Ιερουσαλήμ, τα λεγόμενα Κατεχόμενα Εδάφη (έκτασης 2/3 Κύπρου), με 2,5 εκ. Παλαιστινίους κατοίκους και 800 χιλ. Ισραηλινούς εποίκους. (Με τους εποικισμούς να συνεχίζονται ανεμπόδιστα.) Η Παλαιστινιακή Αρχή εδώ ελέγχει μόνο την μία από τις τρεις «ζώνες», την μεσαία. Τις άλλες δύο τις ελέγχει το Ισραήλ, μη αφήνοντας πρόσβαση στα νερά του Ιορδάνη ή έξοδο στο Ισραήλ. Κι εδώ φτώχια κι εδώ φυλακή, με τα δεκάδες Ισραηλινά check-points να εμποδίζουν την μετακίνηση ακόμη και στο εσωτερικό των Κατεχομένων.

Άλλα δύο 2 εκατ. Παλαιστινίων ζουν στο Ισραήλ ως Άραβες Ισραηλινοί πολίτες, με αρκετές εις βάρος τους διακρίσεις. (Το Ισραήλ, από το 2018, αν και δυτικού τύπου δημοκρατία, ονομάζεται επίσημα κράτος «εβραϊκό», δηλαδή φυλετικό.) Οι Άραβες Ισραηλινοί, με ταπεινότερες δουλειές από τους 7 εκ. Εβραίους Ισραηλινούς, βρίσκονται σε πολύ καλύτερο βιοτικό επίπεδο σε σχέση με τα Κατεχόμενα. Εκπροσωπούνται δε και στην Κνεσέτ (Βουλή). Το Ισραήλ – χωρίς τα Κατεχόμενα – είναι έκτασης ίσης με την Πελοπόννησο. Μικρή χώρα για να χωρέσει τόση ιστορία. Τρεις μονοθεϊστικές θρησκείες την θεωρούν δική τους.

Ένοπλοι και άμαχοι στην πυκνοκατοικημένη Γάζα δεν μπορούν να ξεχωριστούν. Πρώτον, οι μαχητές της Χαμάς κρύβονται σε αστικά συγκροτήματα, χρησιμοποιώντας ανθρώπινες ασπίδες. Δεύτερον, 2 χιλιάδες παιδιά είναι συγκεντρωμένα σε ένα σχολείο της Γάζας και η δασκάλα δείχνει ότι δίπλα στο σχολείο είναι ένα αστυνομικό τμήμα, στόχος των Ισραηλινών. Από την άλλη, η Χαμάς θεωρεί ότι οι Ισραηλινοί των γύρω χωριών, στα οποία επιτέθηκαν προχθές, δεν είναι άμαχοι αλλά παράνομοι έποικοι που κλέβουν την γη των Παλαιστινίων.

Ο πόλεμος, από μόνος του, παράγει δικά του αποτελέσματα. Τον λόγο έχουν οι πιο ακραίοι και πολεμοχαρείς και στην μια πλευρά και στην άλλη. Χαμάς και Ισραηλινή ακροδεξιά και τα ακόμη περισσότερα όπλα και η ακόμη περισσότερη βία. Το Ισραήλ έχασε για μια ακόμη φορά την ευκαιρία να διαπραγματευθεί από την θέση του ισχυρού, του πανίσχυρου, θεωρώντας ότι η μη-λύση του διαρκούς πολέμου και η διαρκής ταπείνωση του αντιπάλου είναι λύση. Το επί γενεές μίσος σε αυτή την γωνιά της γης παράγει παγκόσμια αποτελέσματα επί ένα και πλέον αιώνα. Διεθνής τρομοκρατία και διεθνής αστυνόμευση η προέκταση του Μεσανατολικού.

ΥΓ.1: Το ότι η ευρύτερη περιοχή των πέριξ Αραβικών χωρών διαθέτει το περισσότερο πετρέλαιο της γης προσθέτει στην εικόνα χωρίς να την ολοκληρώνει. (Ο Κριμαϊκός Πόλεμος, 1853-1856, είχε ως αφορμή τα άγια των αγίων της Ιερουσαλήμ και αιτία το γεωπολιτικό Μέγα Παίγνιο, Great Game, του 19ου αιώνα.)

ΥΓ.2: Από τις αρχές του 20ου αιώνα, η συστηματική μετανάστευση (αλίγια) προς την Παλαιστίνη (Σιών κατά τους Εβραίους) είχε το λάθος σύνθημα: «Ένας λαός χωρίς χώρα σε μια χώρα χωρίς λαό». (Παλαιστίνη έλεγαν τότε την όλη υπό Αγγλική εντολή περιοχή.)

ΥΓ.3: Παράδοξα του Ισραήλ: Οι ακροδεξιοί σύμμαχοι του Νετανιάχου τάσσονται κατά της στράτευσης όσων Ισραηλινών νέων ασχολούνται με την μελέτη της ιερής Τορά. Στην γειτονιά Μέα-Σερίμ των Ιεροσολύμων κατοικεί μια ομάδα υπερ-ορθόδοξων εβραίων αντι-σιωνιστών, αναμενόντων τον Μεσσία (που θα οδηγήσει τον «περιούσιο λαό» στο όρος, λόφο, Σιών της Ιερουσαλήμ). Αυτοί διαδηλώνουν μαζί με τους Παλαιστινίους.

 

ΚΩΣΤΑΣ ΒΕΡΓΟΣ

Οικονομολόγος, διεθνολόγος, Ph.D.. Δίδαξε στην τεε επί 30 έτη, επί 13 διευθυντής επαλ. Συγγραφέας, ‘Γεωπολιτική των Εθνών’, Παπαζήσης, κλπ, και αρθρογράφος στον καθημερινό και ειδικό τύπο, συνεργάτης της ‘Ε’ από το 1990. Ραδιοφωνικός και τηλεοπτικός παραγωγός, ‘Απαρχές της Jazz’, ΕΡΑ Κέρκυρας, και τα πολιτικο--πολιτισμικά ‘Περιγράμματα’, StartTV. Αλεξανδρινός, Κερκυραίος, Έλληνας, πολίτης του κόσμου. Συγγραφέας: Ντοστογιέφσκι. Φιλόσοφος: Χάνα Άρεντ. Απόφθεγμα: «Ζήσε σαν στην τελευταία σου μέρα, μάθαινε σαν να πρόκειται να ζεις αιώνια», Γκάντι.