Η πόλη με τα κόκκινα φανάρια
Editorial
20 Ιανουαρίου 2017
/ 12:13
Αυτή η ιστορία με τους φωτεινούς σηματοδότες στην Κέρκυρα είναι μάλλον αυθαίρετη, αν δεν είναι απλώς κωμική. Πρώτα, πρώτα, με την πρώτη κακοκαιρία
συνήθως βγαίνουν όλα εκτός λειτουργίας. Η αναζήτηση της αρμοδιότητας εκτείνεται από τον Δήμο μέχρι τον ΟΛΚΕ, που για κάποιο μυστήριο, ελληνικό λόγο, έχει την ευθύνη και στον δρόμο έξω από το λιμάνι. Και μόνον το γεγονός αυτής της δυαρχίας ενισχύει τον ισχυρισμό ότι τα φανάρια έχουν τοποθετηθεί εική και ως έτυχεν, ανάλογα με τη χρονική περίοδο, που φτιάχτηκε το τμήμα του δρόμου, που τα φιλοξενεί. Έτσι βέβαια ούτε λόγος να γίνεται για την πιθανότητα έξυπνης διαχείρισης της κυκλοφορίας.
Και τούτο, παρά το γεγονός ότι σε κάποια φάση της δημαρχίας Τρεπεκλή είχε γίνει λόγος για την οσονούπω (σ.σ. τότε) εγκατάσταση Κέντρου ελέγχου, που θα στάθμιζε, λέει, την κυκλοφορία και αναλόγως θα ρύθμιζε το άψε - σβήσε.
Υπενθυμίζεται ότι τα φανάρια έκαναν πρεμιέρα στην Σπιανάδα και αργότερα επεκτάθηκαν σε διάφορα σημεία της πόλης (σ.σ. εδώ και 26 χρόνια) σε συνδυασμό με κυκλοφοριακές ρυθμίσεις και μονοδρομήσεις. Στην συνέχεια με αφορμή εργασίες στους κεντρικούς δρόμους, καταργήθηκαν. Αμέσως μετά, σε ελλειπτική εφαρμογή κάποιων τμημάτων, τις οίδε ποίας παλαιότερης κυκλοφορικής μελέτης, προστέθηκαν κι άλλα φανάρια σε Γαρίτσα και Κωτσέλα, που στην πραγματικότητα όμως δεν λειτούργησαν ποτέ! Ενώ στο πιο πρόσφατο οδικό έργο του δρόμου από την πύλη του λιμανιού ως την παραλιακή ευθεία (σ.σ. μετά τις πρώην αγροτικές αποθήκες), ξεπρόβαλαν, άγνωστο γιατί, δυο φανάρια (σ.σ. ανά 200 μέτρα στάση, δηλ.), που βεβαίως και ευλόγως και αυτά δεν έχουν τεθεί σε λειτουργία!
Ευτυχώς που δουλεύει ένα μονόφθαλμο φανάρι, δέκα μέτρα μετά τους άλλους σηματοδότες στην στροφή για την Αγ. Αικατερίνη (πρώην Lidl), που καθηλώνει τους απελπισμένους νομοταγείς, άνευ λόγου και αιτίας, μεσ' τη μέση του δρόμου. Να σου σφίγγεται το στομάχι εκεί με τον φόβο πότε θάρθει κάποιος φουριόζος από πίσω, να σε πάρει παραμάζωμα...