Πέμπτη 07.11.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Αναποτελεσματική και αδιέξοδη η διαχείριση της πανδημίας

Γιώργος Καρύδης
06 Απριλίου 2021 / 15:40

Γράφει ο Γιώργος Καρύδης

Είναι πλέον κοινά αποδεκτό ότι η σημερινή πολιτική ηγεσία με  έλλειψη σχεδιασμού, με ανοργάνωτους χειρισμούς και με διαρκείς παλινωδίες  απέτυχε να διαχειριστεί αποτελεσματικά την κρίση της πανδημίας.

Αναμφίβολα το lockdown, έτσι όπως εφαρμόστηκε, αποδείχτηκε όχι μόνο ανεπαρκές κι ατελέσφορο για τον περιορισμό της εξάπλωσης των κρουσμάτων, αλλά και καταστροφικό για την ελληνική οικονομία. Κι αυτό γιατί οι οποιεσδήποτε αποφάσεις λαμβάνονται πρόχειρα και στη λογική του ‘’βλέποντας και κάνοντας’’.

Ένα και πλέον χρόνο μετά  την έναρξη της πανδημίας  δεν υπάρχει στην Ελλάδα σαφής κι  ολοκληρωμένη επιδημιολογική εικόνα. Όλες οι αποφάσεις που αφορούν  τον χρόνο και τρόπο εφαρμογής του lockdown ελήφθησαν χωρίς να έχει προηγηθεί αξιόπιστη επιστημονική  τεκμηρίωση των δεδομένων της πανδημίας.

Δεν συντάχτηκαν επιδημιολογικές μελέτες, δεν είναι γνωστός ο πραγματικός αριθμός των κρουσμάτων, δεν έχει λάβει χώρα  ιχνηλάτησή τους,  δεν υπάρχουν στοιχεία για τους ασυμπτωματικούς, δεν έγινε κατηγοριοποίηση των ευπαθών ομάδων ούτε έχουν μελετηθεί οι συνθήκες ανοσοποίησης του πληθυσμού στην Ελλάδα.

Έτσι εντελώς ανεύθυνα εφαρμόστηκαν τα σκληρότερα και μακροβιότερα  lockdown στην Ευρώπη,  ίσως δε και παγκόσμια. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα την κοινωνική, οικονομική αλλά και ψυχολογική συντριβή της χώρας. Μέχρι στιγμής το οικονομικό κόστος της πανδημίας στην ελληνική οικονομία ανέρχεται σε 38 δις ευρώ. Και ασφαλώς έπεται ακόμη μεγαλύτερη επιβάρυνση και φτωχοποίηση.

Σημαντική αστοχία αποτέλεσε επίσης η λήψη οριζόντιων περιοριστικών μέτρων χωρίς λόγο και τεκμηρίωση.

Ενδεικτικά αξίζει ν΄ αναφερθούν οι περιπτώσεις αδικαιολόγητου κλεισίματος όλων των σχολείων αλλά και των δικαστηρίων για ένα και πλέον χρόνο, επιφέροντας ανεπανόρθωτο πλήγμα στην εκπαίδευση, στην απονομή της δικαιοσύνης και στην κοινωνικοοικονομική λειτουργία.  

Ρωτούν εύλογα αρκετοί συμπολίτες. Τι θα έπρεπε να γίνει; Απλούστατα κατά προτεραιότητα εμβολιασμοί δασκάλων, καθηγητών, δικαστών, δικαστικών υπαλλήλων και δικηγόρων. Προσλήψεις σχολικών ιατρών ή και νοσηλευτών για καθημερινό rapid test στους μαθητές και νοσηλευτών για τεστάρισμα όσων εισέρχονται στα δικαστήρια.

Εάν είχαν εφαρμοστεί τα παραπάνω με την αυτονόητη τήρηση των στοιχειωδών μέτρων ατομικής προστασίας ( μάσκα, απόσταση, πλύσιμο χεριών) η κοινωνικοοικονομική πραγματικότητα θα ήταν διαφορετική. 

Το ίδιο ισχύει και με το τσάκισμα  της εστίασης. Η λειτουργία της σε ανοιχτούς χώρους με περιορισμένο αριθμό πελατών και τήρηση αποστάσεων θα έδινε στους επαγγελματίες και εργαζόμενους του χώρου ανάσες οικονομικής επιβίωσης.
Αντ΄ αυτών είδαμε  διαγωνισμούς εκατομμυρίων ευρώ για να κερδοσκοπήσουν πολιτικοί φίλοι  και εκλογικοί πελάτες για προμήθεια από ακατάλληλες μάσκες- φουστάνια στα σχολεία καθώς και σκανδαλώδεις καταβολές εκατομμυρίων ευρώ σε συστημικά ΜΜΕ για επικοινωνιακή προβολή των κυβερνητικών επιλογών.

Ομοίως επιβλήθηκε αβάσιμα το οριζόντιο γεωγραφικό κλείσιμο της αγοράς χωρίς τις απαιτούμενες διακρίσεις σε βεβαρυμμένες η λιγότερο βεβαρυμμένες περιοχές, σε μικρές ή μικρομεσαίες ή μεγάλες εμπορικές επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου.
Με παραβίαση  ακόμη και της κοινής λογικής πολλά άσκοπα μέτρα επέφεραν  περεταίρω αύξηση της διασποράς του ιού.

Χαρακτηριστικά παραδείγματα  είναι οι  εξόφθαλμα λαθεμένες αποφάσεις για χρονικό περιορισμό της λειτουργίας των super markets  μέχρι τις 6 η 7 η ώρα  το απόγευμα, που οδήγησε σε αύξηση του συνωστισμού, προκειμένου συμπολίτες να τα προλάβουν ανοιχτά. Ή η παρανοϊκή απαγόρευση της απομάκρυνσης των πολιτών για έξοδο ψυχολογικής εκτόνωσης από τα σπίτια και σωματική άσκηση πέραν των 2(!) χιλιομέτρων από την κατοικίας τους. Αυτό  είχε ως αποτέλεσμα τις πολυπληθείς συγκεντρώσεις των μετακινούμενων στη γειτονιά τους για πάρουν καθαρό αέρα! Ταυτόχρονα η αστυνομοκρατία έκοβε σωρηδόν πρόστιμα!

Κατά συνέπεια η έλλειψη σχεδιασμού, στοχευμένων ρυθμίσεων και μέτρων κατέδειξε την ανικανότητα αποτελεσματικής αντιμετώπισης της πανδημίας.
Την αποτυχία τους δε αυτή οι κυβερνώντες για μια ακόμη φορά επιχειρούν να την αποδώσουν στην έλλειψη δήθεν ατομικής ευθύνης, επιδεικνύοντας μια πρωτοφανή και προκλητική άρνηση να παραδεχτούν ότι έκαναν έστω κάποιο λάθος.

Προκειμένου δε να αντιμετωπίσουν  την κοινωνική δυσαρέσκεια και κόπωση από το ασχεδίαστο διαρκές lockdown και την αναποτελεσματικότητά του, προσφεύγουν τώρα στο εργαλείο της επιβολής του λεγόμενου self test (τεστ αυτοεξέτασης).   Με τον τρόπο αυτό και με δεδομένη τόσο την πρακτική δυσκολία ορθής πραγματοποίησής του από μεγάλα τμήματα του πληθυσμού, όσο και την επιστημονική αμφισβήτηση της εγκυρότητάς του λόγω εσφαλμένων ενδείξεων και τρόπου διαχείρισης των θετικών test, επιχειρούν την εκ νέου  μετάθεση της επαναλαμβανόμενης αποτυχίας τους στους πολίτες ( λ.χ. σε μαθητές, γονείς, ηλικιωμένους, όσους αδυνατούν να  χειριστούν το test με βάση της οδηγίες κ. ά).

Έτσι για μια ακόμη φορά οι νεοφιλελεύθερες αρχές που πιστά  υπηρετούν τους επιβάλλουν να χρηματοδοτήσουν τώρα τους παραγωγούς των self tests αντί να ενισχύσουν τις δομές πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, τις δομές επιδημιολογικής επιτήρησης και τα δημόσια νοσοκομεία.  

Είναι προφανές ότι η μόνη ελπίδα που πλέον απέμεινε  για την  αντιμετώπιση της πανδημικής κρίσης είναι η είσοδος στη θερινή περίοδο, με την καλοκαιρία και την άνοδο της θερμοκρασίας.  Αυτό σε συνδυασμό με όσους εμβολιασμούς γίνουν και με τη δεδομένη επιστημονικά πλέον εξάπλωση της ανοσίας της αγέλης, ευελπιστούμε ότι σταδιακά θ΄ αποδυναμώσει και τελικά θα απομακρύνει τον θανατηφόρο επιβουλέα covid-19.