Τρίτη 28.05.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Λαϊκή Συσπείρωση: Άμεση σύγκλιση του Περιφερειακού Συμβουλίου για τη διαχείριση απορριμμάτων

διαχείριση απορριμμάτων
12 Μαΐου 2021 / 09:01

ΚΕΡΚΥΡΑ. Τη άμεση σύγκλιση του Περιφερειακού Συμβουλίου για τη διαχείριση των απορριμμάτων ζητά

η Λαϊκή Συσπείρωση,  εφ’ όλης της ύλης με την συμμετοχή του λαού και των συλλογικών του φορέων:

1. Γιατί η διαχείριση των αποβλήτων και ο χαρακτήρας της, αφορά στην προστασία της υγείας, του περιβάλλοντος αλλά και του εισοδήματος του λαού των Ιονίων νησιών.

2. Γιατί το Περιφερειακό Συμβούλιο είναι όργανο που αναδείχτηκε από την ψήφο του λαού, ο οποίος ενημερώνεται και εκφράζει τη θέλησή του με τη συμμετοχή του στις ανοιχτές, δημόσιες συνεδριάσεις και σε αυτόν οφείλει να λογοδοτεί.

3. Γιατί δεν μπορεί να συνεχίζεται, εν κρυπτώ, η υποβάθμιση των συνθηκών της ζωής του λαού εξ αιτίας του πολέμου που μαίνεται, ανάμεσα σε μικρότερα ή μεγαλύτερα επιχειρηματικά συμφέροντα, προσδοκώντας τεράστια κέρδη αφού «το σκουπίδι είναι χρυσός».

4. Γιατί πρέπει να μιλήσουμε για την «ταμπακιέρα». Τι γίνεται με τις συνεχιζόμενες εστίες μόλυνσης στους χώρους εναπόθεσης των απορριμμάτων με ή χωρίς δέματα, στην Κέρκυρα, στην Ζάκυνθο, στην Λευκάδα και στην Κεφαλονιά-Ιθάκη;
Τι γίνεται με τη διαλογή στην πηγή και την ανακύκλωση, την επιλογή των ΜΕΑ, τα εργοστάσια διαχείρισης σύμμεικτων απορριμμάτων ή καύσης, πόσο θα κοστίσει το μάρμαρο που θα κληθεί να πληρώσει ο λαός;

5. Γιατί δεν μπορεί να ποινικοποιείται η έκφραση διαφορετικής γνώμης.

6. Γιατί δεν μπορεί οι προσφυγές, οι νομικές διαδικασίες, η καταστρατήγηση νόμων, να κρύβουν την αιτία, που δεν είναι άλλη από το ότι, η διαχείριση των αποβλήτων σχεδιάζεται με κριτήριο τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων!!
Οι επιδιώξεις και οι αντιθέσεις τους, οι οποίες βρίσκουν την έκφρασή τους από το πολιτικό τους προσωπικό, είναι που οδηγούν τις εξελίξεις σε βάρος των συμφερόντων του λαού.

Η κυβέρνηση της ΝΔ με τον τελευταίο αντιπεριβαλλοντικό νόμο και το άρθρο 93επιτάχυνε τις διαδικασίες πλήρους ιδιωτικοποίησης του τομέα της διαχείρισης των αποβλήτων μεγαλώνοντας την πίτα εξυπηρετώντας τους σχεδιασμούς μεγάλων επιχειρηματικών συμφερόντων. Η διαδικασία αυτή αποτελεί συνέχεια της ιδιωτικοποίησης που προωθήθηκε, με βάση τις κατευθύνσεις της Ε.Ε, από όλες τις κυβερνήσεις μέχρι σήμερα ΠΑΣΟΚ-ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ, με τους αντίστοιχους ΕΣΔΑ, ΠΕΣΔΑ και τις ενδιάμεσες λύσεις, που υπηρέτησαν οι εκλεκτοί τους στην τοπική Διοίκηση α’ και β΄ βαθμού.

Δεν είναι τυχαίο, ότι όλες οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ με τους περιβόητους νόμους για την «αυτοδιοίκηση», απονεύρωσαν την λειτουργία των Περιφερειακών και Δημοτικών Συμβουλίων, είτε με διατάξεις που απέκλειαν δυνάμεις από την Οικονομική Επιτροπή και άλλα όργανα, είτε μεταφέροντας αρμοδιότητες στην Οικονομική Επιτροπή, είτε δίνοντας υπερεξουσίες στον Υπουργό, είτε ακυρώνοντας αποφάσεις Δημοτικών Συμβουλίων, με τροπολογίες νύχτας (Γεωργιάδης-Ερημίτης),προκειμένου να προωθείται απρόσκοπτα η κεντρική πολιτική κατεύθυνση.

Να γίνει άμεσα περιφερειακό συμβούλιο για τη διαχείριση των αποβλήτων, εφ’ όλης της ύλης με την συμμετοχή του λαού και των συλλογικών του φορέων. Γιατί ο λαός πρέπει να είναι ο πρωταγωνιστής και να βάλει τη σφραγίδα του στις εξελίξεις. Γιατί πρέπει να τελειώνουν τα παιχνίδια στην πλάτη του. Γιατί το ζήτημα δεν είναι διαδικαστικό αλλά βαθειά πολιτικό και ταξικό.