Κυριακή 22.12.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Πουλημένος: Περιφερειακά πάρκινγκ και περιορισμός εισόδου των ΙΧ στην πόλη ως πρώτα βήματα για το κυκλοφοριακό

ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΚΟ
04 Ιουλίου 2024 / 12:56

Απαντήσεις ζήτησε ο Τάκης Μεταλληνός για τις ενέργειες της δημοτικής αρχής έξι μήνες μετά την ανάληψη των καθηκόντων της. Τι είπε ο Δήμαρχος στη συνεδρίαση λογοδοσίας

ΚΕΡΚΥΡΑ. Στην κατεύθυνση επιβολής περιορισμού της εισόδου των οχημάτων στην πόλη, στις περιόδους αιχμής, κινείται η δημοτική αρχή, ακολουθώντας το παράδειγμα της προηγούμενης διοίκησης της Μ. Υδραίου, πέρσι τον Αύγουστο. Προϋπόθεση ωστόσο είναι η υπόδειξη χώρων στάθμευσης για τους οποίους ήδη έχουν ξεκινήσει να γίνονται ορισμένες ενέργειες, αρχής γενομένης από τον αποχαρακτηρισμό του οικοπέδου του Λυρικού, ώστε να μετατραπεί σε  οργανωμένο χώρο στάθμευσης.

Ο «γόρδιος δεσμός» του κυκλοφοριακού τέθηκε επί τάπητος στη χθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Κ. Κέρκυρας για τη λογοδοσία της Δημοτικής Αρχής, έπειτα από ερώτηση του επικεφαλής της παράταξης «Αλλάζουμε Ρότα» Τάκη Μεταλληνού.

Ο δημοτικός σύμβουλος «ξεδίπλωσε» όλη τη βεντάλια του προβλήματος, από το κυκλοφοριακό «έμφραγμα» που προκαλείται στην είσοδο του Παλαιού Φρουρίου από τα τουριστικά λεωφορεία, τη χρήση του δρόμου στα Μουράγια ως έξοδο των βαρέων οχημάτων, την πολυπληθή παρουσία των κόκκινων περιηγητικών λεωφορείων, την έλλειψη περιφερειακών πάρκινγκ μέχρι το ζήτημα της στάθμευσης των οχημάτων των μονίμων κατοίκων στο πάρκινγκ της Κάτω Πλατείας. Απευθυνόμενος μάλιστα προς τη δημοτική αρχή επισήμανε ότι θα πρέπει κάποια στιγμή να «σπάσει τα αυγά» για να μπορέσει να έχει αποτέλεσμα.

Περιφερειακοί χώροι στάθμευσης

Ο Δήμαρχος αναγνώρισε ότι τα θέματα που έθεσε ο κ. Μεταλληνός είναι αναμφίβολα και καίρια στη ζωή του τόπου όχι μόνο για την πόλη αλλά και για ολόκληρο τον νησί, καθώς τα ίδια φαινόμενα των κυκλοφοριακών συνθηκών υπάρχουν και στους κύριους οδικούς άξονες προς και από την πόλη.

Όπως είπε, ήδη η δημοτική αρχή έχει προβεί σε κάποιες ενέργειες, οι οποίες θα αλλάξουν ένας μέρος όσων περιγράφηκαν ως υφιστάμενες κυκλοφοριακές συνθήκες.

Διευκρινίζοντας επισήμανε ότι η Διεύθυνση Χωροταξίας έχει αναλάβει  ως πρώτη προτεραιότητα της  από αυτή τη δημοτική περίοδο,  τον αποχαρακτηρισμό του οικοπέδου του Λυρικού από χώρο πολιτισμού σε οργανωμένο χώρο στάθμευσης.

Τόνισε ότι η  διαδικασία προχωράει με ικανοποιητικό ρυθμό και μέσα στο 2024 θα υπάρχουν αποτελέσματα. «Θα έχουμε την τροποποίηση του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου στην περιοχή αυτή  που θα μας επιτρέψει να έχουμε το μεγαλύτερο μέρος από τα 13,5 στρέμματα  του οικοπέδου του Λυρικού στη διάθεσή μας για να δημιουργήσουμε ένα μεγάλο χώρο στάθμευσης  σε επαφή με την πόλη, που δεν θα χρειάζεται καν λεωφορείο για να μετακινηθούν αυτοί που θα σταθμεύουν εκεί τα αυτοκίνητά τους. Θα δείξει η μελέτη πόσα στρέμματα από τα 13,5 θα μπορούν να αξιοποιηθούν. Πάντως δεν είμαστε στάσιμοι. Κάναμε την συγκεκριμένη επιλογή, η οποία θα αλλάξει σε σημαντικό βαθμό τα κυκλοφοριακό δεδομένα στην πόλη της Κέρκυρας», σχολίασε ο κ. Πουλημένος.

Όπως είπε, μια ακόμη λύση που επεξεργάζονται, αφορά σε χώρο στη βόρεια πλευρά της εισόδου της πόλης, ώστε να προστεθεί στους χώρους στάθμευσης με σκοπό να αμβλυνθεί η οξύτητα του κυκλοφοριακού προβλήματος που αντιμετωπίζει η πόλη. Ο χώρος, όπως είπε, δεν είναι ακόμη ανακοινώσιμος, καθώς ο Δήμος βρίσκεται ακόμη σε συζητήσεις.

Επιπλέον ως έναν ακόμη χώρο για στάθμευση, ανέφερε οικόπεδο των Αδελφάτων, 20 στρεμμάτων, που παραχωρήθηκε στο Δήμο το 2022 για το σκοπό αυτό. «Αν δεν πάμε σε μεγάλους περιφερειακούς χώρους στάθμευσης δεν μπορούμε να μιλάμε για την επίλυση του κυκλοφοριακού  προβλήματος της πόλης», επισήμανε ο κ. Πουλημένος, διευκρινίζοντας ότι η δημοτική αρχή έχει κάνει τις πρώτες κινήσεις προς την σωστή κατεύθυνση, αν και όχι με τους ρυθμούς που θα ήθελε, λόγω της γραφειοκρατίας, παραμένοντας πιστή στο λόγο που άρθρωσε προεκλογικά.

Περιοριστικά μέτρα

Επιπλέον επισήμανε ότι τα περιοριστικά μέτρα του περασμένου Αυγούστου που εφάρμοσε η προκάτοχος δημοτική αρχή για τον περιορισμό της εισόδου των οχημάτων στην πόλη από τις 19.00 έως τις 00.00 ήταν ένα θετικό βήμα, στο οποίο θα κινηθεί και η σημερινή διοίκηση του Δήμου. «Είναι ένα βήμα που θα κινηθούμε κι εμείς, περιορισμού δηλαδή της εισόδου των οχημάτων μέσα στην πόλη τουλάχιστον στην περίοδο του χρόνου που κορυφώνεται αυτή η κίνηση και η επιθυμία χιλιάδων οδηγών να μπουν στην πόλη. Τα περιοριστικά μέτρα είναι απολύτως αναγκαία, απλά πρέπει να συνδυαστούν και με υπόδειξη του χώρου που θα πρέπει οι οδηγοί των ΙΧ να κατευθυνθούν για να μην στριμώχνονται στους  περιορισμένους δρόμους, ιδιαίτερα της παλιάς πόλης», δήλωσε ο Δήμαρχος.

Τουριστικά και περιηγητικά λεωφορεία

Πρόσθεσε ότι στο Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας (ΣΒΑΚ) θα «κουμπώσουν» οι οποιεσδήποτε πρωτοβουλίες υπάρχουν στη συνέχεια, που θα ρυθμίζουν τα επιμέρους κυκλοφοριακά ζητήματα στην πόλη.

Αναφερόμενος στο μείζον ζήτημα της παρουσίας των τουριστικών λεωφορείων και των προβλημάτων που δημιουργούν μέσα στην πόλη, τόνισε ότι ο Δήμος θα εξετάσει πως μπορεί να παρέμβει στο θέμα της κυκλοφορίας τους αλλά και της στάθμευσης μπροστά στο Παλαιό Φρούριο. «Προστρέχουμε και προσβλέπουμε στις υποδείξεις που κάνουν οι ειδικοί συγκοινωνιολόγοι για να υποδείξουν λύσεις. Το ΣΒΑΚ θα υποδεικνύει κυκλοφοριακές αλλαγές, τις οποίες θα εξετάσουμε», σημείωσε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «Υπάρχει και ο αντίλογος, ότι κάθε τουριστικό λεωφορείο αντιστοιχεί σε 20 ΙΧ και μπορεί να έχουμε μεγαλύτερο πρόβλημα από τα ΙΧ  και τα ενοικιαζόμενα. Είναι δίκοπο μαχαίρι».

Αναφορικά με τα κόκκινα περιηγητικά λεωφορεία, για τα οποία ο κ. Μεταλληνός παρέπεμψε στον παρέμβαση του Δημάρχου Ρόδου για τον περιορισμό τους, ο κ. Πουλημένος τόνισε ότι κρατάει την παρατήρηση, επισημαίνοντας ωστόσο ότι οι άδειες έχουν δοθεί εδώ και χρόνια από το αρμόδιο Υπουργείο και ότι είναι τόσες πολλές, που σήμερα πραγματικά δημιουργούν πρόβλημα.

Ειδική αναφορά έκανε στην απόφαση που ελήφθη στην προηγούμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου για την επανίδρυση της Δημοτικής Αστυνομίας με 16 αστυνομικούς, καθώς σήμερα ο Δήμος δεν έχει κάποιο ελεγκτικό μηχανισμό,  ώστε να μπορεί να αστυνομεύει την κυκλοφορία μέσα στην πόλη.

Τέλος, αναφερόμενος στη διέλευση των οχημάτων βαρέως τύπου από τα Μουράγια, διευκρίνισε ότι αν πάψουν να τον χρησιμοποιούν , θα προκληθεί μεγαλύτερο κυκλοφοριακό πρόβλημα, ωστόσο επιφυλάχθηκε να το εξετάσει περαιτέρω.

 

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ