Σάββατο 11.05.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Πλωτή Μαρίνα Καλυβιώτη: Απορρίφθηκε η αίτηση ενίσχυσης του επενδυτικού σχεδίου για δημιουργία εγκαταστάσεων πολυλειτορυγικών δραστηριοτήτων

MAΡΙΝΑ ΚΑΛΥΒΙΩΤΗ
28 Απριλίου 2024 / 00:35
ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ

Η αίτηση ενίσχυσης απορρίφθηκε λόγω μη τήρησης προϋποθέσεων που ορίζονται στην πρόσκληση και των κριτηρίων επιλεξιμότητας

ΚΕΡΚΥΡΑ. Απορρίφθηκε η αίτηση ενίσχυσης του επενδυτικού σχεδίου με τίτλο «Δημιουργία εγκαταστάσεων πολυλειτουργικών ψυχαγωγικών και αθλητικών δραστηριοτήτων (εντός της νέας μαρίνας Καλυβιώτη Ν.Κέρκυρας)».

Η αίτηση που υποβλήθηκε από την «L MARINE Ανώνυμη Εταιρεία Διαχείρισης Μαρίνων» στο πλαίσιο της δημόσιας πρόσκλησης για τη σύμβαση Σ5 "Αναβάθμιση Τουριστικών Λιμένων", του Υποέργου 5 "Αναβάθμιση Τουριστικών Λιμένων", της Δράσης "Τουριστική ανάπτυξη" του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (ΕΣΑΑ) ), η οποία εντάσσεται στον Πυλώνα 4 «Ιδιωτικές Επενδύσεις και Μετασχηματισμός της Οικονομίας» και ειδικότερα στον Άξονα 4.6

«Εκσυγχρονισμός και βελτίωση της ανθεκτικότητας κύριων κλάδων οικονομίας της χώρας» του σχεδίου, το οποίο υλοποιεί το Υπουργείο Τουρισμού, το οποίο συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση - NextGeneration EU.

Η αίτηση ενίσχυσης απορρίφθηκε λόγω μη τήρησης προϋποθέσεων που ορίζονται στην πρόσκληση και των κριτηρίων επιλεξιμότητας. Συγκεκριμένα:

  1. Ο έλεγχος πληρότητας της αίτησης ενίσχυσης ολοκληρώθηκε και εντοπίζονται οι εξής παραλείψεις για τον φορέα του επενδυτικού σχεδίου:

• Ως προς το Κριτήριο Ι: Αδειοδοτική Ωριμότητα | 6.2 Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων εν ισχύ ή αίτηση ανανέωσης της: έχει προσκομιστεί θετική εισήγηση έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων της επένδυσης αλλά όχι ΚΥΑ, ενώ δεν προσκομίστηκε η σχετική Υ/Δ σύμφωνα με όσα προβλέπονται στην προκήρυξη και την σχετική επιστολή ελλείψεων που είχε αποσταλεί.

• Ως προς το Δικαιολογητικό 12 - Υπεύθυνη Δήλωση περί μη πρόκλησης σημαντικής βλάβης (DNSH): δεν συμπληρώθηκε το δεύτερο μέρος της Υ/Δ όπως είχε ζητηθεί στα συμπληρωματικά έγγραφα.

Ως εκ τούτου, δεν διασφαλίζεται η πληρότητα της αίτησης ενίσχυσης από την αιτούσα επιχείρηση.

  1. Ως προς το [ΚΡΙΤΗΡΙΟ 5: Οικονομική βιωσιμότητα της επένδυσης] και εφαρμόζοντας σωστούς υπολογισμούς στις υφιστάμενες παραδοχές της Μελέτης σε διάρκεια 25ετίας, το επενδυτικό σχέδιο εμφανίζει αρνητικό Καθαρό Αποτέλεσμα σε όλα τα έτη της επένδυσης, και κρίνεται ως μη βιώσιμο ενώ η Καθαρά Παρούσα Αξία (ΚΠΑ) του επενδυτικού σχεδίου στο σύνολο της 25ετίας ανέρχεται σε € 2.639.431,41, προσδιορίζοντας το ύψος της Ιδιωτικής Συμμετοχής.

Επιπλέον, ποσό ύψους 878.148,00 που αφορά Δαπάνες για «Γεωτρήσεις Πυθμένα και Ενίσχυση Πυθμένα Θάλασσας» κρίνεται ως μη επιλέξιμο καθότι:

• Στην αρχική Οικονομοτεχνική Μελέτη, ποσό ύψους 772.148,00 € περιλαμβανόταν σε Τεχνικές μελέτες, το οποίο είχε συμπεριληφθεί στο Αρ. 55, και ήταν μη επιλέξιμο. Στην επικαιροποίηση της Οικονομοτεχνικής Μελέτης, ποσό ύψους 150.000 € που αφορά Τεχνικές Μελέτες μεταφέρθηκε στις Συμβουλευτικές Δαπάνες του Αρ. 18, και το υπόλοιπο ποσό ύψους 622.148,00 € μεταφέρθηκε χωρίς καμία τεκμηρίωση στην κατηγορία δαπάνης «Γεωτρήσεις Πυθμένα και Ενίσχυση Πυθμένα Θάλασσας», η οποία αρχικά συγκέντρωνε 256.000,00 €, και πλέον ανέρχεται σε 878.148,00 €.

Τέλος, επισημαίνεται ότι στην Οικονομοτεχνική Μελέτη δεν υπάρχει επαρκής τεκμηρίωση για αρκετές από τις παραμέτρους του Επενδυτικού Σχεδίου και κυρίως για την διαχρονική τους εξέλιξη, με αποτέλεσμα να καθίσταται αδύνατη η αξιολόγηση του επενδυτικού σχεδίου ως προς το ύψος της αιτούμενης επιχορήγησης.

ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ

Ο Βασίλης Πανταζόπουλος είναι απόφοιτος του τμήματος Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου (Ρόδος), με ειδίκευση στις Διεθνείς Σχέσεις. Επιπλέον, είναι κάτοχος Μεταπτυχιακού Τίτλου από το Πανεπιστήμιο του Reading στις Στρατηγικές Σπουδές.