Σάββατο 27.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Αντιδράσεις για τον Σταθμό Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων στη Νότια Κέρκυρα

Νότια Κέρκυρα
17 Nov 2023 / 11:15
ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ

Διαμαρτύρονται για τη χωροθέτηση του κοντά σε σπίτια, χωρίς τις απαραίτητες προδιαγραφές

ΚΕΡΚΥΡΑ. Νέο επεισόδιο στο σήριαλ με την αποκομιδή των σκουπιδιών στην Ν. Κέρκυρα. Μετά το θέμα που είχε ανακύψει το προηγούμενο διάστημα ανάμεσα στη δημοτική αρχή και την εταιρία που ήταν υπεύθυνη για την αποκομιδή των σκουπιδιών, την Recycling Works IKE, υπογράφηκε νέα σύμβαση για την μεταφόρτωση και μεταφορά 9.500 τόνων απορριμμάτων με την εταιρία ΚΡΟΝΟΣ ΕΚΟ Α.Ε. Αυτή η εξέλιξη έχει προκαλέσει αντιδράσεις από κατοίκους, αφού θεωρούν ότι ο Σταθμός Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ)  που προβλέπεται να χρησιμοποιηθεί είναι ακατάλληλος.

Λέσσης: «Ας επιτραπεί η πιλοτική λειτουργία του ΣΜΑ»

Η «Ε» επικοινώνησε με το δήμαρχο Ν. Κέρκυρας Κώστα Λέσση, ο οποίος δήλωσε ότι ήταν περίπου 15 κάτοικοι οι οποίοι εμπόδισαν τα απορριμματοφόρα να μπουν στο ΣΜΑ, ειρηνικά. Ο δήμαρχος κάλεσε τους κατοίκους να επιτρέψουν την πιλοτική λειτουργία του ΣΜΑ ώστε να αποδειχτεί πρακτικά η καταλληλότητα του. Σε περίπτωση που αποδειχθεί ότι προκαλεί ρύπανση τότε θα καταγγελθεί η σύμβαση.

Η άδεια που χορηγήθηκε στην εταιρεία από την Διεύθυνση Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, έχει ελεγχθεί από το Ελεγκτικό Συνέδριο, οπότε θα πρέπει να αποδειχθεί πρακτικά ότι ο ιδιώτης δεν τηρεί τις προδιαγραφές της σύμβασης.

Όπως αναφέρει ο κ. Λέσσης, οι άνθρωποι της εταιρίας δεσμεύτηκαν για τη μεταφορά του ΣΜΑ αν δουν οι πολίτες ότι προκαλεί κάποια ρύπανση. Πρόκειται για κινητό ΣΜΑ, ο οποίος μπορεί να μεταφερθεί όπου τους υποδείξει ο δήμος.
Τα σκουπίδια αυτή τη στιγμή παραμένουν στους δρόμους αφού δεν είναι δυνατή η αποκομιδή.

Γκούσης: «Ο ΣΜΑ είναι προκλητικότατος»

Ο επικεφαλής της παράταξης Δημοτική Συνεργασία για το Νότο και δημοτικός σύμβουλος Νίκος Γκούσης, δήλωσε στην «Ε» ότι η σύμβαση υπογράφηκε πριν από τέσσερεις μέρες και αφορούσε 9.500 τόνους απορριμμάτων τα οποία θα μεταφερθούν στην Πάλαιρο.

Το πρόβλημα, σύμφωνα με τον Ν. Γκούση, έγκειται στο ότι για πρώτη φορά χρησιμοποιείται ένας ιδιωτικός ΣΜΑ, ο οποίος βρίσκεται 25 μέτρα από σπίτι και πρόκειται για ένα οικόπεδο το οποίο δεν τηρεί τις απαραίτητες προδιαγραφές.

Συγκεκριμένα ανέφερε ότι «Ο ΣΜΑ είναι προκλητικότατος, χωρίς να ξέρει κανείς τίποτα καταφέραν να βγάλουν άδεια χωροθέτησης, ότι είναι κατάλληλο το οικόπεδο και επίσης βγήκε άδεια λειτουργίας χωρίς να γίνει καμία δουλειά μέσα, ούτε μπετά, ούτε σκουπίδια να πηγαίνουν σε βιομηχανικό μπετό, ούτε δεξαμενές που να παίρνουν τα λύματα, ούτε περιφράξεις, ούτε στέγαστρο, δεν έχει κάν σύνδεση στα δίκτυα νερού και ρεύματος, λειτουργεί με γεννήτρια». Ενώ συμπληρώνει ότι

«Θεωρητικά έχει πάρει αδειοδοτήσεις, τις οποίες δεν βλέπουν οι πολίτες και έτσι έχουμε αντιδράσεις».
Σε ερώτηση για το αν έγιναν έλεγχοι για όλα αυτά που αναφέρει αρκέστηκε να πει «ε τώρα τι να πούμε, πως γίνονται έλεγχοι στην Ελλάδα;».

Μετά την αναστάτωση που δημιουργήθηκε, ο δήμος Νότιας Κέρκυρας ανακοίνωσε την σύγκλιση κατεπείγουσας συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου, μετά από αίτημα των παρατάξεων της μειοψηφίας, με μοναδικό θέμα συζήτησης την "Ενημέρωση για τη λειτουργία του Σταθμού Μεταφοράς Απορριμμάτων Νότιας Κέρκυρας".

Η συνεδρίαση προγραμματίστηκε για την Τετάρτη 22/11 και ώρα 17:00 στην Αίθουσα Λόγου και Τέχνης του Γυμνασίου - Λυκείου Λευκίμμης.

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ

ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ

Ο Βασίλης Πανταζόπουλος είναι απόφοιτος του τμήματος Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου (Ρόδος), με ειδίκευση στις Διεθνείς Σχέσεις. Επιπλέον, είναι κάτοχος Μεταπτυχιακού Τίτλου από το Πανεπιστήμιο του Reading στις Στρατηγικές Σπουδές.