Σάββατο 27.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Νότια Κέρκυρα: Απούσα η παράταξη Λέσση από την συνεδρίαση για τα σκουπίδια

Νότια Κέρκυρα
23 Nov 2023 / 12:01
ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ

Οι παρόντες έλαβαν ομόφωνη απόφαση με την οποία καλούν την απερχόμενη δημοτική αρχή να αναζητήσει νομικό τρόπο για να μην λειτουργήσει ο κινητός ΣΜΑ και να προχωρήσει στην αποκομιδή των σκουπιδιών

ΛΕΥΚΙΜΜΗ. Με φόντο τους τόνους σκουπιδιών που έχουν συσσωρευτεί στους δρόμους όλου του Δήμου, συνήλθε το απόγευμα της Τετάρτης σε κατεπείγουσα συνεδρίαση το Δημοτικό Συμβούλιο Ν. Κέρκυρας, με μοναδικό θέμα συζήτησης την λειτουργία του Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων στα Άνω Ψαχνά. Ωστόσο το «παρών» στη συνεδρίαση έδωσαν μόνο 14 δημοτικοί σύμβουλοι της μειοψηφίας, καθώς τόσο ο απερχόμενος Δήμαρχος Κώστας Λέσσης όσο και τα μέλη της  πλειοψηφίας δεν προσήλθαν.

Μετά από συζήτηση που κράτησε πάνω από δυο ώρες, οι παρόντες κατέληξαν σε ομόφωνη απόφαση  με την οποία καλούν τη Δημοτική Αρχή να αναζητήσει τις διοικητικές και νομικές ενέργειες, ώστε να μην λειτουργήσει ο ΣΜΑ ανοιχτού τύπου στη θέση Άνω Ψαχνά, στην παράκαμψη της Λευκίμμης και παράλληλα να φροντίσει να γίνει άμεσα η αποκομιδή των απορριμμάτων από τους δρόμους.

Έντονη κριτική για τις απουσίες

Προηγήθηκαν τοποθετήσεις των δημοτικών συμβούλων που τάχθηκαν κατά της λειτουργίας του ΣΜΑ στη θέση που έχει αναπτυχθεί , ενώ έντονη κριτική υπήρχε και για την απουσία του απερχόμενου Δημάρχου από την συνεδρίαση, ώστε να απαντήσει στα ερωτήματα που κατατέθηκαν. Ειδικότερα ο επικεφαλής της ΔΗΜΟΣΥΝ Νίκος Γκούσης έθεσε τον προβληματισμό αν έχει ελεγχθεί η άδεια του ΣΜΑ, αν τηρήθηκαν ή όχι οι ενέργειες που προβλέπονται, αν έχει γίνει αυτοψία στο χώρο κ.α.

Στην συνεδρίαση συμμετείχαν πολλοί κάτοικοι που έσπευσαν να ενημερωθούν για τη λειτουργία του ΣΜΑ, όπως και η Επιτροπή Αγώνα που έχει συσταθεί από πολίτες της περιοχής με σκοπό την περιφρούρηση του ΣΜΑ, και την αποτροπή προσέγγισης των απορριμματοφόρων στο χώρο. Όπως ανέφεραν, αντιδρούν στη λειτουργία του ΣΜΑ στα Άνω Ψαχνά, καθώς βρίσκεται κοντά σε σπίτια και επιχειρήσεις και για το λόγο αυτό θεωρούν το χώρο ακατάλληλο.  Αποτέλεσμα είναι η αποκομιδή να μην γίνεται και πάνω από 300 τόνοι σκουπιδιών να είναι παρατημένοι στους δρόμους, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη δημόσια υγεία.

Παρών ο νέος Δήμαρχος

Παίρνοντας το λόγο ο νέος Δήμαρχος Βασίλης Χειμαριώτης, προέβη σε ένα ιστορικό, με όσα ο ίδιος γνωρίζει για την εξεύρεση χώρου για δημοτικό ΣΜΑ, υπόθεση που εκκρεμεί εδώ και δυο χρόνια. Όπως είπε αν και σχετική απόφαση έχει ληφθεί από το Δημοτικό Συμβούλιο στις 16-11-2021, ωστόσο μέχρι και σήμερα δεν έχει βρεθεί οικόπεδο.

Σε δηλώσεις του στην «Ε» τόνισε ότι ο χώρος που έχει επιλεγεί για το υφιστάμενο ΣΜΑ δημιουργεί πρόβλημα, διότι βρίσκεται κοντά σε δρόμο που έχει αναπτυξιακό χαρακτήρα και αυτό θα επιφέρει επιπτώσεις. «Η μοναδική περιοχή που είναι υπό ανάπτυξη είναι ο περιφερειακός δρόμος. Δημιουργεί πρόβλημα η λειτουργία του ΣΜΑ εκεί. Λίγα μέτρα πιο πέρα προβλέπεται να κατασκευαστεί το κλειστό γυμναστήριο. Δεν μπορούν τα παιδιά να αθλούνται και να έχουν στα πόδια τους σκουπίδια. Πρέπει να εξευρεθεί ένας άλλος χώρος», ανέφερε ο ίδιος.

Από την πλευρά  του ο νεοεκλεγμένος σύμβουλος με την ΛΑΣΥ Σταμάτης Πελάης ζήτησε το Σώμα να συνέλθει σε νέα συνεδρίαση την Κυριακή και να βρεθεί προσωρινή λύση μέσω του ΣΜΑ στο Τεμπλόνι.

Γιατί απείχαμε

Σε δηλώσεις του στην «Ε» ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών Νίκος Κουρτέσης εξηγώντας τους λόγους που απείχε η Δημοτική Αρχή από τη συνεδρίαση επισήμανε ότι η συζήτηση αυτή έχει ξαναγίνει πριν τις εκλογές  και δεν υπήρχε λόγος να παρευρεθεί η πλειοψηφία για κάτι που έχει πάρει το δρόμο του.

«Υπάρχει μια σύμβαση με ιδιώτη ύστερα από ανοιχτό δημόσιο διαγωνισμό. Ο ΣΜΑ είναι αδειοδοτημένος από την Περιφέρεια και οι άλλες λειτουργίες του είναι νόμιμες. Η αντιπολίτευση δεν έχει προτείνει κάποιο άλλο χώρο για να εγκατασταθεί εκεί ο κινητός Σταθμός Μεταφόρτωσης», ανέφερε ο ίδιος.

Όπως είπε αν και ο Δήμος είχε προσπαθήσει να βρει οικόπεδο για χωροθέτηση δημοτικού ΣΜΑ, ωστόσο το ένα που προέκυψε μετά την πρόσκληση ενδιαφέροντος δεν πληρούσε τις προδιαγραφές.

Photo: FB/Μαρία Κοντομάρη

ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη. Είναι πτυχιούχος του Τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Εργάστηκε ως δημοσιογράφος σε περιοδικά της συμπρωτεύουσας και στην εφημερίδα «Αγγελιοφόρος». Τα έτη 2016 – 2017 δίδαξε στο Τμήμα Δημοσιογραφίας Συντακτών & Ρεπόρτερ του Δημόσιου ΙΕΚ Κέρκυρας. Εν συνεχεία απασχολήθηκε ως δημοσιογράφος στο Γραφείο Τύπου της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, ενώ από τον Μάιο του 2021 εργάζεται στην «Καθημερινή Ενημέρωση». Είναι μέλος της ΕΣΗΕΜ-Θ.