Σάββατο 27.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Σε «κλοιό» σκουπιδιών παραμένει η Νότια Κέρκυρα

Νότια Κέρκυρα
20 Nov 2023 / 12:38
ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ

Την κυβέρνηση ενημέρωσε εγγράφως ο απερχόμενος Δήμαρχος Νότιας Κέρκυρας Κώστας Λέσσης

ΚΕΡΚΥΡΑ. Σε «κλοιό» από τόνους σκουπιδιών βρίσκεται  πλέον ο Δήμος της Νότιας Κέρκυρας. Η κατάσταση τόσο στον περιφερειακό δρόμο όσο και μέσα στα χωριά είναι τραγική, με τις σακούλες σκουπιδιών να έχουν κατακλύσει τα σημεία εναπόθεσης εντός και εκτός των κάδων, επαναφέροντας στην περιοχή τον «εφιάλτη» των απορριμμάτων.

Για το σοβαρό ζήτημα που έχει ανακύψει το τελευταίο διάστημα με την διαχείριση των απορριμμάτων στη Νότια Κέρκυρα ενημέρωσε εγγράφως την κυβέρνηση ο απερχόμενος Δήμαρχος Κώστας Λέσσης. Οι επιστολές στάλθηκαν στο γραφείο του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, στον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θ. Σκυλακάκη, στο Γενικό Γραμματέα Μ. Γραφάκο και στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη με κοινοποίηση στον Εισαγγελέα και με την ειδική μνεία ότι διαφωνεί με ενδεχόμενη παρουσία της Αστυνομίας, προκειμένου να εκτονωθεί το πρόβλημα.

Υπενθυμίζεται ότι μετά την υπογραφή νέας σύμβασης που προχώρησε ο Δήμος Νότιας Κέρκυρας με άλλη εταιρεία για την μεταφόρτωση και μεταφορά των απορριμμάτων, υπήρξε έντονη αντίδραση από κατοίκους της περιοχής, αφού θεωρούν ότι ο χώρος που προβλέπεται να χρησιμοποιηθεί για τον κινητό Σταθμό Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ) είναι ακατάλληλος, καθώς είναι κοντά σε σπίτια και επιχειρήσεις.

Από την πλευρά του πάντως ο απερχόμενος Δήμαρχος, επισημαίνει ότι  χώρος είναι αδειοδοτημένος από την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων και καλεί τους κατοίκους να επιτρέψουν την πιλοτική λειτουργία του, ώστε να αποδειχτεί πρακτικά η καταλληλότητα του.

Ωστόσο εκείνοι δεν κάνουν βήμα πίσω. Ο χώρος μάλιστα περιφρουρείται από ομάδα πολιτών, προκειμένου να μην εισέρχονται απορριμματοφόρα στο ΣΜΑ, ζητώντας  παράλληλα να λειτουργήσει κάπου αλλού. «Η εταιρεία έχει τονίσει με ανακοίνωσή της ότι εφόσον βρεθεί άλλος χώρος μπορεί να μεταφέρει το κινητό ΣΜΑ εντός 24 ωρών. Ως δημοτική αρχή και προεκλογικά είχαμε πει ότι θέλουμε να έχουμε ΣΜΑ και δεσμευθήκαμε να βρούμε οικόπεδο. Είχαμε βρει το οικόπεδο που θα μισθώναμε.

Εφόσον όμως έχουμε μια νέα δημοτική αρχή δεν μπορώ να τη δεσμεύσω με τις αποφάσεις μου. Για το λόγο αυτό ζητήσαμε να λειτουργήσει πιλοτικά ο χώρος του ΣΜΑ  και η επόμενη δημοτική αρχή να αποφασίσει που θέλει να τον εγκαταστήσει μόνιμα. Οι συμπολίτες μας όμως δεν θέλουν την πιλοτική λειτουργία. Δεν μπορώ να κάνω κάτι διαφορετικό. Ενδεχομένως κάποιοι να επιθυμούσαν να γίνει ότι συνέβη στο παρελθόν να έρθουν τα ΜΑΤ και να επιβάλλουν μια θέση δια της βίας. Και τότε ήμουν αντίθετος και τώρα είμαι», ανέφερε ΣΤΗΝ "Ε" ο Κώστας Λέσσης.

Στο δρόμο πάνω από 300 τόνοι σκουπιδιών

Αποτέλεσμα είναι να έχει σταματήσει εδώ και μια εβδομάδα περίπου η αποκομιδή  και 300 και πλέον τόνοι σκουπιδιών να βρίσκονται πάνω στον περιφερειακό δρόμο και εντός των χωριών, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την δημόσια υγεία.
«Τα απορρίμματα είναι στο δρόμο, δεν έχουμε που να τα αδειάσουμε. Από τη στιγμή που υπάρχει αδειοδοτημένος χώρος και οι πολίτες δεν αφήνουν τα απορριμματοφόρα να αδειάσουν στο κινητό ΣΜΑ, υπάρχει μέγιστο πρόβλημα στη νότια Κέρκυρα γι’ αυτό και ενημέρωσα το γραφείο του πρωθυπουργού και τα Υπουργεία Περιβάλλοντος και Προστασίας του Πολίτη με κοινοποίηση στον εισαγγελέα», επισήμανε ο κ. Λέσσης.

Εφόσον πάντως εξευρεθεί μια λύση, θα απαιτηθεί χρονικό διάστημα 4 – 5 ημερών για να απομακρύνουν οι Υπηρεσίες του δήμου τα σκουπίδια που έχουν κατακλύσει την περιοχή, σύμφωνα με την εκτίμηση του Αντιδημάρχου Καθαριότητας Νίκου Μπόγδου.
Όπως σημείωσε αν και εντός της θητείας της παρούσας δημοτικής αρχής είχε γίνει προσπάθεια για εξεύρεση οικοπέδου, προκειμένου να εγκατασταθεί ΣΜΑ, ωστόσο δεν τελεσφόρησε, καθώς δεν πληρούνταν όλες οι απαιτούμενες προδιαγραφές.

Κατεπείγουσα συνεδρίαση

Την Τετάρτη πάντως 22/11 το Δημοτικό Συμβούλιο Ν. Κέρκυρας θα συνέλθει σε κατεπείγουσα συνεδρίαση μετά από αίτημα των παρατάξεων της μειοψηφίας,  με μοναδικό θέμα συζήτησης την «Ενημέρωση για τη λειτουργία του Σταθμού Μεταφοράς Απορριμμάτων Νότιας Κέρκυρας». Η συνεδρίαση θα πραγματοποιηθεί στις 5 μ.μ. στην αίθουσα Λόγου και Τέχνης του Γυμνασίου - Λυκείου Λευκίμμης.

ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη. Είναι πτυχιούχος του Τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Εργάστηκε ως δημοσιογράφος σε περιοδικά της συμπρωτεύουσας και στην εφημερίδα «Αγγελιοφόρος». Τα έτη 2016 – 2017 δίδαξε στο Τμήμα Δημοσιογραφίας Συντακτών & Ρεπόρτερ του Δημόσιου ΙΕΚ Κέρκυρας. Εν συνεχεία απασχολήθηκε ως δημοσιογράφος στο Γραφείο Τύπου της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, ενώ από τον Μάιο του 2021 εργάζεται στην «Καθημερινή Ενημέρωση». Είναι μέλος της ΕΣΗΕΜ-Θ.