Τετάρτη 22.01.2025 ΚΕΡΚΥΡΑ

Στην τελική ευθεία το νέο κυκλοφοριακό «σύνταγμα» της πόλης

Κυκλοφοριακό
29 Δεκεμβρίου 2023 / 09:11

Παίρνει το δρόμο του προς το Δημοτικό Συμβούλιο Κεντρικής Κέρκυρας - Σταδιακή υλοποίηση με επιμέρους έργα

ΚΕΡΚΥΡΑ. Μετά από μια μακρά περίοδο «κυοφορίας» που διήρκεσε δύο χρόνια, ολοκληρώθηκε η διαβούλευση για το Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας (ΣΒΑΚ) που αναμένεται να δώσει λύση σε ένα εκ των κορυφαίων προβλημάτων της πόλης, το κυκλοφοριακό. Την Τετάρτη, ολοκληρώθηκε η τρίτη και τελευταία φάση, με τα μέτρα εξειδίκευσης, τα οποία ψηφίστηκαν ομόφωνα από το Δίκτυο Φορέων. Συμμετείχαν μεταξύ άλλων το αστικό ΚΤΕΛ, ο σύνδεσμος ΤΑΞΙ, οι Τουριστικοί Πράκτορες, το Σωματείο ενοικιαζομένων ΕΙΧ με οδηγό, το ΤΕΕ, το Επιμελητήριο, η Τροχαία, ο Σύλλογος "Ορθοπεταλιά", κ.α.

Σήμερα συνεδριάζει η ομόδα εκτέλεσης του έργου, που απαρτίζεται από τις Τεχνικές Υπηρεσίες, τη Διεύθυνση Προγραμματισμού, το γραφείο Παλιάς Πόλης, το Γραφείο Κυκλοφορίας ώστε να εγκριθεί και στη συνέχεια παίρνει το δρόμο του προς την τελική ψήφιση από το νέο Δημοτικό Συμβούλιο. Στην προοπτική του, το Σχέδιο θα αρχίσει σταδιακά να υλοποιείται στο εγγύς μέλλον με επιμέρους χρηματοδοτούμενα προγράμματα.  

Το πολυαναμενόμενο ΣΒΑΚ που υπόσχεται να δώσει ανάσα και ποιότητα ζωής σε κατοίκους και επισκέπτες, θα είναι στο εξής ένα "διαβατήριο" στα χέρια του Δήμου, ώστε να διεκδικήσει χρηματοδοτήσεις και να υλοποιήσει τις δράσεις που θα μετατρέψουν το κέντρο σε μια πόλη ανεκτή, φιλική και βιώσιμη. Εκπονήθηκε από εξιδικευμένους μελετητές σε τρεις διακριτές φάσεις, με τη συμμετοχή της τοπικής κοινωνίας και των φορέων.

Κυκλοφοριακό «σύνταγμα»

Πρόκειται για ένα κυκλοφοριακό «σύνταγμα», έναν οδικό χάρτη για τα επόμενα χρόνια. Στην Ελλάδα τα ΣΒΑΚ έχουν ξεκινήσει εδώ και μια πενταετία καθώς στη χώρα δεν υπήρχαν συγκοινωνιακές μελέτες την τελευταία εικοσαετία. Όπως είναι εύκολο να αντιληφθεί κανείς, στα χρόνια αυτά έχουν επέλθει σαρωτικές αλλαγές στις συνθήκες των μετακινήσεων ενώ η κλιματική αλλαγή έχει καταστήσει επιτακτική ανάγκη την αλλαγή μοντέλου στις αστικές λειτουργίες και την στροφή προς ήπιες μορφές μετακινήσεων. Οι μόνες πόλεις που ήδη διαθέτουν, είναι ο Πειραιάς, η Λάρισα, τα Τρίκαλα και η Θεσσαλονίκη.

Στόχοι

Η «DENCO Συγκοινωνιακές Μελέτες ΕΠΕ» που είναι ο ανάδοχος του έργου, με προϋπολογισμό 176 χιλ. ευρώ, έχει ήδη κάνει την «ακτινογραφία» της κυκλοφορίας, δηλαδή έχει προβεί στην έρευνα, καταγραφή και ανάλυση των βασικότερων προβλημάτων που είναι η ιεράρχηση των οδών, η μη λειτουργία των φωτεινών σηματοδοτών, η κινητικότητα των πεζών και ειδικά των ΑμΕΑ, τα στενά πεζοδρόμια με κάθε είδους εμπόδια (πινακίδες, στύλοι, κάδοι απορριμμάτων, σταθμευμένα δίκυκλα) και βεβαίως ή έλλειψη χώρων στάθμευσης. Μεταξύ των άλλων προβλέπονται μονοδρομήσεις, χώροι ήπιας κυκλοφορίας, ποδηλατόδρομοι, χώροι παρόδιας στάθμευσης, ζώνες μονίμων κατοίκων, μέτρα ανεφοδιασμού των καταστημάτων κ.λ.π. Αυτονόητα, η τήρηση θα πρέπει να επιβλέπεται από δημοτικό ελεγκτικό μηχανισμό και ειδικότερα από το νέο σώμα της Δημοτικής Αστυνομίας, για τη συγκρότηση του οποίου έχει δεσμευτεί η νέα δημοτική Αρχή του Στέφανου Πουλημένου.

Οι βασικοί στόχοι του σχεδίου:

- Ενίσχυση των δημόσιων ΜΜΜ

- Προώθηση ήπιων, μη μηχανοκίνητων τρόπων μετακίνησης (ποδήλατο, περπάτημα)

- Διασφάλιση κίνησης πεζών και ειδικά των ατόμων με κινητικά προβλήματα

- Οδική ασφάλεια

- Μείωση των  Ι.Χ.

- Προώθηση εναλλακτικών καυσίμων μεταφοράς

- Διαχείριση της πρόσβασης οχημάτων διανομής

- Οργάνωση της στάθμευσης

- Αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών.