Σάββατο 27.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

«Πουκάμισο αδειανό» η Σχολή Ξεναγών Κέρκυρας - Ούτε φέτος στην προκήρυξη του Υπουργείου Τουρισμού

Σχολή Ξεναγών Κέρκυρας
17 Αυγούστου 2023 / 13:01
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΚΕΡΕΚΟΥ

Παρά τις ομόθυμες αντιδράσεις τουριστικών και πολιτικών φορέων, το Υπουργείο Τουρισμού ανακοίνωσε θέσεις μόνο για τις Σχολές Αθήνας, Θεσσαλονίκης και Ρόδου

ΚΕΡΚΥΡΑ. Αγνοείται η τύχη της Σχολής Ξεναγών Κέρκυρας, που εδώ και δύο χρόνια αργοπεθαίνει, παρά τις κατά καιρούς διαβεβαιώσεις από υπουργικά χείλη ότι προωθούνται ενέργειες για την στήριξη της.

Με απόφαση  της Υφυπουργού Τουρισμού Έλενας Ράπτη που δημοσιεύθηκε χθες ορίζεται η προθεσμία υποβολής αιτήσεων για εισαγωγή σπουδαστών κατά την επόμενη εκπαιδευτική σειρά 2023-2025,  μόνον για τις Σχολές Ξεναγών της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης και της Ρόδου.

Στην ανακοίνωσή του το Υπουργείου Τουρισμού αρκείται στη φράση «παράλληλα, γίνονται ενέργειες προγραμματισμού προσλήψεων σε Σχολές Ξεναγών Ρεθύμνου και Κέρκυρας με σκοπό τη μόνιμη στελέχωση τους και ενδυνάμωσή τους για το 2024».

Έμπρακτη στήριξη;

Μάλιστα η Υφυπουργός Τουρισμού, αρμόδια για την Τουριστική Εκπαίδευση και τις ειδικές μορφές Τουρισμού, Έλενα Ράπτη, δήλωσε μεταξύ άλλων: “Στο Υπουργείο Τουρισμού δίνουμε προτεραιότητα στην αναβάθμιση της ποιότητας των Σχολών Ξεναγών με την έμπρακτη στήριξη τους δρομολογώντας σειρά πρωτοβουλιών για την επίλυση ζητημάτων που τους αφορούν. Παράλληλα, μεριμνούμε για την κάλυψη των υψηλών αναγκών της τουριστικής αγοράς, έχοντας ως γνώμονα την παροχή υψηλού επιπέδου υπηρεσιών ξενάγησης σε όλη τη χώρα.”

Περάστε ...του χρόνου

Υπενθυμίζεται ότι μόλις πριν από ένα χρόνο, είχε σηκωθεί κύμα αντιδράσεων, τόσο από πολιτικούς όσο και από επαγγελματικούς φορείς,  με το Υπουργείο να διαβεβαιώνει ότι το 2023 θα εισαχθούν νέοι φοιτητές.

Σφοδρή ήταν η αντίδραση των επαγγελματικών και τουριστικών φορέων του νησιού (Ένωση Ξενοδόχων Κέρκυρας, Ομοσπονδία Τουριστικών Καταλυμάτων, Σύνδεσμος Τουριστικών Πρακτόρων και Ιόνιος Ομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας) που είχαν αποστείλει κοινή επιστολή στην τότε Υφυπουργό Τουρισμού Σοφία Ζαχαράκη ζητώντας να επανεξετάσει η Υφυπουργός την απόφαση της να μην εισαχθούν νέοι φοιτητές το 2022 και κυρίως να προχωρήσει άμεσα στην  πρόσληψη του απαραίτητου αριθμού διοικητικού και διδακτικού προσωπικού το οποίο θα εξασφαλίσει την εύρυθμη και απρόσκοπτη λειτουργία της Σχολής Ξεναγών της Κέρκυρας.

Παρεμβάσεις είχαν γίνει τότε και από τα πολιτικά κόμματα, με ερωτήσεις των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Αυλωνίτη, ΠΑΣΟΚ Δημ. Μπιάγκη, και ανακοίνωση του ΚΚΕ .

Παρόλα αυτά η Σχολή παραμένει ένα «πουκάμισο αδειανό», με τη διοικητική υποστήριξη να γίνεται από τη Σχολή Θεσσαλονίκης, τη Γραμματειακή από τη Σχολή Ρόδου και ουσιαστικά πλέον χωρίς ...σπουδαστές εφόσον οι τελευταίοι του διετούς κύκλου σπουδών είχαν εισαχθεί το 2021. 

 

 

 

 

ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΚΕΡΕΚΟΥ

Απόφοιτος του Τμήματος Επικοινωνίας και Μ.Μ.Ε του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Δημοσιογράφος στην Εφημερίδα «Καθημερινή Ενημέρωση», στον ιστότοπο enimerosi.com και στο EN-The Magazine. Έχει λάβει τιμητική διάκριση από το Ίδρυμα Προαγωγής της Δημοσιογραφίας Αθ. Μπότση για την ευαισθητοποίηση του κοινού στη Δωρεά Οργάνων.