Πέμπτη 28.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Επιστολή Αυλωνίτη στη Σ. Ζαχαράκη για τη Σχολή Ξεναγών Κέρκυρας

Σχολή Ξεναγών Κέρκυρας
17 Ιουνίου 2022 / 10:16

«Επιβεβαιώνεται για άλλη μια φορά η απραξία και η απροθυμία του Υπουργείου για την επίλυση των προβλημάτων της Σχολής Ξεναγών»

ΚΕΡΚΥΡΑ. Επιστολή προς την Υφυπουργό Τουρισμού Σοφία Ζαχαράκη απέστειλε ο Βουλευτής Κέρκυρας και Αναπληρωτής Τομεάρχης Τουρισμού του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Αλέξανδρος Αυλωνίτης σχετικά με απόφασή της που έχει αναρτηθεί στο διαδίκτυο βάσει της οποίας δεν θα εισαχθούν σπουδαστές α’ έτους για το 2022 στη Σχολή Ξεναγών της Κέρκυρας.

Ο κ. Αυλωνίτης ζητά με την επιστολή του από την Υφυπουργό πρωτογενή ενημέρωση και διευκρινίσεις για τις ακριβείς προϋποθέσεις που έλαβε υπόψιν της προκειμένου να λάβει την απόφασή της με αφορμή παράλληλα, την έντονη αντιφατικότητα που σημειώνεται τις τελευταίες ημέρες κατά την πληροφόρηση της τοπικής κοινωνίας.

Ο Βουλευτής τονίζει πως η εν λόγω απόφαση επιβεβαιώνει για άλλη μια φορά την απραξία και την απροθυμία του Υπουργείου, παρά τις συνεχείς οχλήσεις του προς το Υπουργείο για την επίλυση της γενικής ανεπάρκειας που υφίσταται σε διοικητικό και διδακτικό προσωπικό και σε υποδομές η σχολή Ξεναγών της Κέρκυρας.

Τέλος, υπογραμμίζοντας τη σημασία της Σχολής για την επιχειρηματικότητα και την οικονομία του νησιού, σημειώνει πως τα δομικά προβλήματα της υποστελεχωμένης λειτουργίας συνεπάγονται την πλήρη υποβάθμισή της, την ολική αναποτελεσματικότητά της στην παραγωγή του εκπαιδευτικού έργου, ενώ φέρνουν πιο κοντά το σοβαρό ενδεχόμενο του οριστικού κλεισίματός της.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της επιστολής :

Προς

Την Υφυπουργό Τουρισμού
κ. Σοφία Ζαχαράκη

 

ΕΠΙΣΤΟΛΗ

 

Θέμα: «Παροχή διευκρινίσεων σχετικά με την απόφαση μη εισαγωγής νέας εκπαιδευτικής σειράς α' έτους, κατ' εξαίρεση για το έτος 2022 στη Σχολή Ξεναγών της Κέρκυρας»

Κυρία Υφυπουργέ,

στην από 10/06/2022 (αρ.πρ.11793) αναρτητέα στο διαδίκτυο απόφασή σας αναφορικά με την προκήρυξη εισαγωγής σπουδαστών στις Σχολές Ξεναγών της χώρας ενημερώνονται οι υποψήφιοι για τη δυνατότητα υποβολής των σχετικών αιτήσεων  μονάχα για τις Σχολές των Αθηνών, της Θεσσαλονίκης και της Ρόδου, ενώ εξαιρείται η Κέρκυρα και το Ρέθυμνο.

Μάλιστα προσυπογράφοντας την απόφασή σας αυτή, δηλώνετε πως έχετε λάβει υπόψη σας «τις αιτιολογημένες εισηγήσεις των Σχολών Ξεναγών Κρήτης (ηλεκτρονικό μήνυμα της 10ης Ιουνίου 2022) και Κέρκυρας (ΣΞΘ 392/17.05.2022), για μη εισαγωγή νέας εκπαιδευτικής σειράς α' έτους, κατ' εξαίρεση, για το έτος 2022».

Ειδικά, για τη Σχολή της Κέρκυρας σας έχω υπογραμμίσει επανειλημμένα τόσο το πρόβλημα της γενικότερης ανάγκης ενίσχυσης του εκπαιδευτικού αλλά και διοικητικού προσωπικού, το οποίο αν δεν επιλυθεί προκύπτει ρεαλιστικά το ενδεχόμενο οριστικού κλεισίματος της όλης δομής. Η σημερινή εξέλιξη αποτελεί πιθανότατα προπομπό μιας τέτοιας αρνητικής πιθανότητας, όταν όπως έχω επισημαίνει η σχολή μας είναι επί της ουσίας διοικητικά ακέφαλη.

Είναι ηλίου φαεινότερο πως η απόφασή σας να μην δεχθεί η Σχολή της Κέρκυρας νέους εισακτέους στο διετές πρόγραμμα σπουδών της δεν βασίζεται τόσο στην αιτιολογημένη όπως διατυπώνετε αρνητική εισήγηση-δήλωση του εκπαιδευτηρίου σχετικώς, όσο στην απραξία σας και την απροθυμία σας να επιλύσετε πραγματικά το καίριο αυτό ζήτημα που αφορά στην  διατήρηση  της Σχολής.

Επισημαίνοντας εκ νέου τη σημασία της Σχολής Ξεναγών για την τοπική κοινωνία και την επιχειρηματικότητα και οικονομία, όσο και για την τουριστική παράδοση του νησιού μας, σας αναφέρω πως την αποκλειστική ευθύνη για τη σημερινή μη εισαγωγή σπουδαστών για το εκπαιδευτικό έτος 2022-2023 φέρει η κυβέρνησή σας και η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Τουρισμού που συνεχίζει να παραβλέπει τα σοβαρά δομικά προβλήματα λειτουργίας της, που την υποβαθμίζουν ουσιαστικά και την καθιστούν ανεπαρκή την αποτελεσματική συνέχεια του εκπαιδευτικού της έργου.

Για τους παραπάνω λόγους κι επειδή η ανησυχία των ανθρώπων του τουρισμού για την τύχη της Σχολής μας για τον κλάδο στη χώρα μας όλο και μεγαλώνει, ζητώ με το θεσμικό μου ρόλο τις απαραίτητες διευκρινίσεις σας αναφορικά με όσα σας κατέγραψα παραπάνω.

Βρίσκομαι στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε επικοινωνία και συνεννόηση.

Με εκτίμηση,

Αυλωνίτης Αλέξανδρος – Χρήστος
Βουλευτής Κέρκυρας ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.
Αναπληρωτής Τομεάρχης Τουρισμού