Σάββατο 20.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Επιχειρηματικοί φορείς για τη Σχολή Ξεναγών Κέρκυρας: «Τέλος τα ψέματα»

Σχολή Ξεναγών
22 Ιουνίου 2022 / 12:11

ΚΕΡΚΥΡΑ. Με αφορμή την επιστολή διαμαρτυρίας για τον τρόπο που λειτουργεί έως σήμερα η Σχολή Ξεναγών Κέρκυρας προς την Υφυπουργό Τουρισμού Σοφία Ζαχαράκη

που απέστειλαν χθες οι επιχειρηματικοί φορείς του νησιού (Ένωση Ξενοδόχων Κέρκυρας, Ομοσπονδία Τουριστικών Καταλυμάτων, Σύνδεσμος Τουριστικών Πρακτόρων και Ιόνιος Ομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας) και στην οποία ζητούν να επανεξετάσει η Υφυπουργός, έστω και τώρα την απόφαση της και κυρίως να προχωρήσει άμεσα στην  πρόσληψη του απαραίτητου αριθμού διοικητικού και διδακτικού προσωπικού το οποίο θα εξασφαλίσει την εύρυθμη και απρόσκοπτη λειτουργία της Σχολής Ξεναγών της Κέρκυρας, οι φορείς εξέδωσαν κοινό δελτίο Τύπου.

Αναλυτικά:

«Στη Κέρκυρα δεν είμαστε παιδιά ενός κατώτερου θεού»
Πριν δυο περίπου χρόνια με θριαμβολογίες και πομπώδεις εκφράσεις ανακοινώθηκε από το Υπουργείο Τουρισμού και τους τοπικούς παράγοντες η επαναλειτουργία της σχολής ξεναγών, κάτι που όπως ήταν φυσικό χαιρετίστηκε από όλους μας, αφού ουσιαστικά ικανοποιούνταν ένα διαχρονικό αίτημα της τοπικής κοινωνίας για την επαναλειτουργία της σχολής ξεναγών, μιας από τις πρώτες σχολές που λειτούργησε στη χώρα.

Δύο χρόνια μετά το Υπουργείο τουρισμού ανακοινώνει ότι η σχολή ξεναγών της Κέρκυρας δεν θα δεχθεί πρωτοετείς σπουδαστές, μετά από αίτημα του Διευθυντή! της Σχολής!. Ποιου Διευθυντή; Αφού είναι γνωστό ότι δεν υπάρχει Διευθυντής και εκτελεί χρέη Διευθυντή,  πότε ο Διευθυντής της Σχολής Ξεναγών της Ρόδου, εκεί όπου πέρσι οι πρωτοετείς κατέθεσαν την αίτηση τους, αφού δεν λειτουργεί η γραμματεία της σχολής στη Κέρκυρα λόγω έλλειψης προσωπικού, ή ο Διευθυντής της Σχολής της Θεσσαλονίκης.

Δύο χρόνια μετά την ανακοίνωση για την επαναλειτουργία της σχολής ξεναγών της Κέρκυρας και η σχολή διαθέτει μόνο δυο καθηγητές ορισμένου χρόνου, των οποίων η σύμβαση λήγει το επόμενο δίμηνο.  

Τέλος τα ψέματα. Το Υπουργείο Τουρισμού οφείλει, εδώ και τώρα, να προχωρήσει τάχιστα τις διαδικασίες πρόσληψης του απαραίτητου διδακτικού και διοικητικού προσωπικού και να λύσει οριστικά το στεγαστικό πρόβλημα της σχολής. Όλα τα άλλα είναι ημίμετρα και καθιστούν την όποια προσπάθεια θνησιγενή.

Μια εκπαιδευτική υποδομή για να αξιολογηθεί με σοβαρότητα και να κερδίσει την εμπιστοσύνη του κόσμου, ώστε να την επιλέξει για τις σπουδές του, πρέπει να λειτουργεί απρόσκοπτα, συνεχώς και με συνέπεια. Αν δεν υπάρχουν αυτές οι προϋποθέσεις και να δεν λειτουργεί η δομή με αυτούς τους όρους, καθιστούν την προσπάθεια αναξιόπιστη και θνησιγενή και μια τέτοια εκπαιδευτική δομή του τουρισμού δεν αξίζει στη Κέρκυρα, ούτε την επιθυμούμε.  

Οφείλει λοιπόν το Υπουργείο Τουρισμού, της πιο σοβαρής βιομηχανίας στην οποία στηρίζεται η Ελληνική οικονομία αλλά και η Τοπική οικονομία πάνω από 90% να εκπονήσει μελέτη για την βιώσιμη λειτουργία της σχολής, να προχωρήσεις σε διορισμούς και προσλήψεις και να διασφαλίσει τα δικαιώματα των σπουδαστών.  
Τέλος τα ψέματα, είναι η ώρα των πράξεων.