Σάββατο 27.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Ξεκίνησαν επιτέλους οι εργασίες στη Γέφυρα Κουρκουμέλη

Γέφυρα Κουρκουμέλη
28 Ιουνίου 2023 / 11:50
ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ

Αρχικά θα πραγματοποιηθούν προπαρασκευαστικές εργασίες για 10 μέρες και αμέσως μετά το κυρίως έργο

ΚΕΡΚΥΡΑ. Μηχανήματα έργου εμφανίστηκαν επιτέλους σήμερα στην περιοχή της Άφρας, καθώς ξεκινάει η πολυαναμενόμενη εργολαβία αποκατάστασης της γέφυρας Κουρκουμέλη, μετά από μήνες διαμαρτυριών και ταλαιπωρίας των οδηγών. Το "πράσινο φως" της Διεύθυνσης Αναστήλωσης Νεωτέρων Μνημείων έχει πλέον δοθεί και ο ο εργολάβος πιάνει δουλειά.  

Σε πρώτη φάση θα πραγματοποιηθούν προπαρασκευαστικές εργασίες που θα διαρκέσουν από μια εβδομάδα μέχρι 10 ημέρες . Αμέσως μετά, ξεκινάει η αμιγώς εργασία αποκατάστασης που θα διαρκέσει περίπου 20 - 30 ημέρες και ακολούθως το κυρίως έργο, όπως έχει τονίσει στην «Ε» ο Αντιπεριφερειάρχης Υποδομών και Τεχνικών Έργων Μανώλης Ορφανουδάκης.

Το χρονικό

Κατά τις αυτοψίες που διενήργησε η Διεύθυνση Τεχνικών Έργων της ΠΙΝ στο σύνολο των υποδομών της Κέρκυρας μετά τον «Μπάλλο», διαπιστώθηκε βλάβη στην συγκεκριμένη γέφυρα. Τον Φεβρουάριο του 2022, η ΠΙΝ κατέθεσε προς έγκριση στη Διεύθυνση Αναστήλωσης Νεωτέρων Μνημείων τη μελέτη προσωρινών μέτρων στατικής ενίσχυσης του φορέα της γέφυρας.

Εν αναμονή ωστόσο της έγκρισης, κι ενώ είχε παρέλθει ένας χρόνος χωρίς να έρθει κάποια απάντηση, το Περιφερειακό Συμβούλιο Ιονίων Νήσων έλαβε ομόφωνη απόφαση για το προσωρινό κλείσιμο της γέφυρας, για λόγους ασφαλείας των διερχομένων οδηγών.

Αν και από την γεωτεχνική μελέτη δεν προέκυψε πρόβλημα θεμελίωσης, ωστόσο δεν ήταν δυνατόν να προβλεφθεί πλήρως η συμπεριφορά του φορέα της γέφυρας, λόγω καταπονήσεων από απρόβλεπτες καταστάσεις (π.χ ακραία καιρικά φαινόμενα). Στην απόφαση αυτή συνέκλινε και το γεγονός ότι παρότι η Τεχνική Υπηρεσία της ΠΙΝ «κατέβασε» το τονάζ της γέφυρας από τους 15 τόνους στους 3 για να μειώσει την επικινδυνότητα, ωστόσο εξακολουθούσαν και διέρχονταν από εκεί βαρέως τύπου οχήματα, όπως τριαξονικά, λεωφορεία, σχολικά κ.α. Τελικώς η γέφυρα έκλεισε προληπτικά περί τα μέσα του Φεβρουαρίου του 2023.

«Η έγκριση μας ήρθε τον Μάιο του 2023, 15 μήνες μετά, την υποβολή της μελέτης στη Διεύθυνση Αναστήλωσης Νεωτέρων Μνημείων. Δεν ήταν κωλυσιεργία δική μας», σχολίασε ο Αντιπεριφερειάρχης Υποδομών και Τεχνικών Έργων.

(ΦΩΤΟ: ΤΑΣΟΣ ΜΠΟΥΑΣ)

 

ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη. Είναι πτυχιούχος του Τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Εργάστηκε ως δημοσιογράφος σε περιοδικά της συμπρωτεύουσας και στην εφημερίδα «Αγγελιοφόρος». Τα έτη 2016 – 2017 δίδαξε στο Τμήμα Δημοσιογραφίας Συντακτών & Ρεπόρτερ του Δημόσιου ΙΕΚ Κέρκυρας. Εν συνεχεία απασχολήθηκε ως δημοσιογράφος στο Γραφείο Τύπου της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, ενώ από τον Μάιο του 2021 εργάζεται στην «Καθημερινή Ενημέρωση». Είναι μέλος της ΕΣΗΕΜ-Θ.