Κυριακή 08.09.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Στα χέρια του Δήμου τα τεύχη δημοπράτησης του διαγωνισμού για τη μελέτη αποκατάστασης του Δημοτικού Θεάτρου

ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ
28 Ιουνίου 2024 / 10:52

Πουλημένος: Σε λίγες ημέρες θα γίνει η προκήρυξη για την ανάδειξη αναδόχου που θα αναλάβει τη σύνταξη της μελέτης

ΚΕΡΚΥΡΑ. Στα χέρια της δημοτικής αρχής βρίσκονται εδώ και λίγα 24ωρα, τα τεύχη δημοπράτησης του διαγωνισμού που αφορά στη σύνταξη της μελέτης για τη συνολική αναβάθμιση του Δημοτικού Θεάτρου της Κέρκυρας. Το γεγονός αυτό ανοίγει το δρόμο για την επόμενη κρίσιμη φάση που αφορά τη δημοπράτηση της μελέτης, όπως επισήμανε στη χθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Κ. Κέρκυρας ο Στέφανος Πουλημένος.

Όπως ενημέρωσε ο Δήμαρχος, ήδη η Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου επεξεργάζεται το περιεχόμενό τους για να κάνει τις όποιες αναγκαίες παρεμβάσεις, έτσι ώστε να υπάρχει και η ευθύνη και της αρμόδιας Υπηρεσίας επ’ αυτού. Υπενθυμίζεται ότι η απόφαση  ανάθεσης της προετοιμασίας φακέλου  σύνταξης τευχών  δημοπράτησης  του διαγωνισμού σε τεχνικό γραφείο υπεγράφηκε από  τον κ. Πουλημένο στις 24 Απριλίου.

«Δεν παραδώσαμε την όποια ευθύνη στο μελετητή. Η δική μας Υπηρεσία χτενίζει το περιεχόμενο των τευχών δημοπράτησης, έτσι, ώστε ώριμα πλέον και εν πλήρει συνειδήσει του τι ακριβώς περιλαμβάνουν τα τεύχη,  να προχωρήσουμε στη δημοπράτηση της τόσο σημαντικής αυτής μελέτης», επισήμανε ο κ. Πουλημένος.

 

Μέσω του νέου ΕΣΠΑ

 

Αναφορικά με τη χρηματοδότηση, ανέφερε ότι το ποσό των 600.000 ευρώ που είχε διατεθεί από το ΠΔΕ, από τον Ιούλιο του 2020 μεταφέρθηκε για το σκοπό αυτό στην ΟΧΕ. Όπως είπε, ήδη στις νέες προσκλήσεις υποβολής προτάσεων στο Πρόγραμμα Ιόνια Νησιά 2021-2027 που υπέγραψε πρόσφατα ο Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων Γιάννης Τρεπεκλής συμπεριλαμβάνεται στην πρόσκληση με τίτλο  «ΝΕΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΣΤΙΚΩΝ ΑΝΑΠΛΑΣΕΩΝ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΗΣ ΟΣΒΑΑ ΠΟΛΗΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ (ΕΤΠΑ)» η μελέτη αναβάθμισης του Δημοτικού Θεάτρου Κέρκυρας και διαμόρφωσης υπαίθριων χώρων (ενδεικτικός προϋπολογισμός : 600.000,00 €).

 

Ωστόσο ενημέρωσε ότι ο π/υ σύμφωνα με τα τεύχη δημοπράτησης ανεβαίνει στις 800.000 ευρώ έναντι των 600.000 ευρώ. «Αυτό όμως μπορεί να οδηγήσει σε μια ανταγωνιστική διαδικασία που μπορεί να κατεβάσει  το ποσό , στα επίπεδα περίπου της χρηματοδότησης. Αυτό είναι όμως κάτι που θα δούμε στη συνέχεια. Σε λίγες ημέρες θα γίνει η προκήρυξη και αυτό που μας ενδιαφέρει είναι να προκύψει μελετητής ικανός και να προχωρήσουμε τάχιστα στην κατάρτιση της μελέτης και στη συνέχεια στην προκήρυξη του έργου που είναι  ο βασικός στόχος που ο Δήμος διαχρονικά έχει θέσει», διευκρίνισε ο κ. Πουλημένος.

 

Υπ’ όψιν και η πρόταση Ζερεφού

 

Παίρνοντας το λόγο η επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Μερόπη Υδραίου επισήμανε ότι και επί δικής της θητείας είχαν προβλέψει ότι το ποσό που είχε εξασφαλιστεί από το ΠΔΕ για τη μελέτη δεν επαρκούσε, χωρίς ωστόσο να βρουν ευήκοα ώτα.

Παράλληλα ζήτησε διευκρινίσεις για το αν η μελέτη αφορά στην αποκατάσταση του Θεάτρου ως έχει ή θα περιλαμβάνει και αρχιτεκτονικό διαγωνισμό για να αλλάξει η όψη του κτιρίου, που αποτελεί και ένα από τα ζητούμενα για την τοπική κοινωνία που πότε δεν αποδέχθηκε τη σημερινή εικόνα του χώρου.

Απαντώντας ο Δήμαρχος, τόνισε ότι έχουν θέσει υπ’ όψιν των μελετητών την αρχιτεκτονική προσέγγιση  των  Ζερεφού - Τέσσα, η οποία κέρδισε το 2011 το πρώτο βραβείο στον πανελλήνιο αρχιτεκτονικό διαγωνισμό για την «Ανάπλαση του Δημοτικού Θεάτρου Κέρκυρας και της προ της εισόδου του Πλατείας». «Ζητήσαμε να περιληφθούν και τα αρχιτεκτονικά στα τεύχη δημοπράτησης. Προβλέπεται και αποκατάσταση των όψεων , εσωτερικών και εξωτερικών», κατέληξε ο Δήμαρχος.

 

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ