Σάββατο 27.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Δεκτή η προσφυγή του ΦΟΔΣΑ για την αποκατάσταση του ΧΥΤΑ Τεμπλονίου

Αποκατάσταση ΧΥΤΑ Τεμπλονίου
14 Σεπτεμβρίου 2023 / 09:24
ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ

Κοντά στην ανάδειξη προσωρινού αναδόχου για το εργοστάσιο απορριμμάτων της Κέρκυρας. Προκήρυχθηκε από τον Δήμο Κ. Κέρκυρας ο διαγωνισμός για την μεταφορά των σκουπιδιών εκτός νησιού για 1+1 χρόνια

ΚΕΡΚΥΡΑ. Δεκτή έγινε η προσφυγή που κατέθεσε αρχές Αυγούστου ο ΦΟΔΣΑ κατά της απορριπτικής απόφασης του Ελεγκτικού Συνεδρίου τον Ιούλιο, με αντικείμενο την προγραμματική σύμβαση μεταξύ της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων και του ιδίου για την μεταφορά και ενσωμάτωση των χύδην και δεματοποιημένων απορριμμάτων εντός των κυττάρων του ΧΥΤΑ Τεμπλονίου.

Το έργο που έχει εξασφαλισμένη χρηματοδότηση, ύψους 1 εκατ. ευρώ όπως και περιβαλλοντική άδεια, αφορά στην πλήρη αποκατάσταση του ΧΥΤΑ και συγκεκριμένα στην υγειονομική ταφή των δεμάτων και των χύδην σκουπιδιών εντός των κυττάρων ΧΥΤΑ Κέρκυρας, στην αποκατάσταση του αναγλύφου και του τοιχίου, στην απομάκρυνση σκουπιδιών από το οικόπεδο που θα γίνει το εργοστάσιο απορριμμάτων της Κέρκυρας, ενώ προβλέπεται και η δυνατότητα μεταφοράς στην Πάλαιρο των δεμάτων που περισσέψουν.

Το ποσό του 1 εκατ. ευρώ προέρχεται από το ΠΔΕ του ΥΠΕΣ για φυσικές καταστροφές (Μπάλλος), με αποδέκτη την Περιφέρεια, καθώς ο ΦΟΔΣΑ δεν μπορεί να χρηματοδοτηθεί γι' αυτό το αντικείμενο. Για το σκοπό αυτό οι δυο φορείς προχώρησαν σε προγραμματική σύμβαση, προκειμένου η ΠΙΝ να χρηματοδοτήσει το έργο και ο ΦΟΔΣΑ να το εκτελέσει.

Ωστόσο σε πρώτη φάση κρίθηκε από τον αναπληρωτή Επιτρόπο του Ελεγκτικού Συνεδρίου στην Κέρκυρα ότι η υπογραφή της σύμβασης κωλύονταν, καθώς το έργο θα έπρεπε να εκτελεστεί από την ίδια την Περιφέρεια και όχι από τον Φορέα.

Ακολούθησε η προσφυγή του ΦΟΔΣΑ, η οποία και έγινε δεκτή ανοίγοντας το δρόμο για την εκτέλεση του έργου. Σύμφωνα μάλιστα με ασφαλείς πληροφορίες, το επόμενο διάστημα αναμένεται να προκηρυχθεί από τον Φορέα, ο σχετικός διαγωνισμός για την επιλογή του αναδόχου που θα αναλάβει το έργο της μεταφοράς και ενσωμάτωσης των χύδην και δεματοποιημένων απορριμμάτων εντός των κυττάρων ΧΥΤΑ Κέρκυρας, όπως και την απομάκρυνση των σκουπιδιών από το οικόπεδο που προορίζεται για το εργοστάσιο απορριμμάτων της Κέρκυρας.

Αξιολογήθηκαν οι τεχνικές προσφορές

Στο μεταξύ ολοκληρώθηκε από την Επιτροπή του Διαγωνισμού, η αξιολόγηση των τεχνικών προσφορών που έχουν καταθέσει οι τρεις υποψήφιες ενώσεις εταιρειών για το έργο της Κατασκευής Μονάδας Επεξεργασίας Αστικών Στερεών Αποβλήτων Κέρκυρας. Η αρμόδια Επιτροπή, η οποία συνεδριάζει την προσεχή Δευτέρα, βρίσκεται πολύ κοντά στην ανάδειξη προσωρινού αναδόχου που θα εκτελέσει το πολυαναμενόμενο έργο. Πρόθεση του ΦΟΔΣΑ Ιονίων Νήσων είναι να αναδειχθεί ο οριστικός ανάδοχος του εργοστασίου απορριμμάτων, πολύ πριν τη λήξη του τρέχοντος έτους, εφόσον βέβαια οι διαδικασίες κυλήσουν ομαλά και δεν υπάρξουν χρονοτριβές από ενστάσεις, στη διαδικασία που έπεται.

Εκτός Κέρκυρας και το 2024

Μέχρι πάντως το φιλόδοξο εγχείρημα να υλοποιηθεί, τα σκουπίδια της Κέρκυρας θα εξακολουθήσουν να μεταφέρονται εκτός νησιού τουλάχιστον και την επόμενη χρονιά.

Προ ημερών μάλιστα ο Δήμος Κ. Κέρκυρας προκήρυξε τον ηλεκτρονικό δημόσιο ανοικτό διεθνή διαγωνισμό μέσω του ΕΣΗΔΗΣ για την λειτουργία του ΣΜΑ και την υπηρεσία μεταφόρτωσης και μεταφοράς αστικών στερεών αποβλήτων του Δήμου εκτός νησιού για 1+1 χρόνια.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλλουν τις προσφορές τους μέχρι την Τρίτη 10 Οκτωβρίου (2.30 μ.μ.), ενώ η ηλεκτρονική αποσφράγιση θα διεξαχθεί την Παρασκευή 13 Οκτωβρίου (11:30 π.μ.) Το έργο χρηματοδοτείται με ιδίους πόρους με προϋπολογισμό δαπάνης 3.664.609,20 ευρώ (περιλαμβανομένου του αναλογούντος ΦΠΑ) και με δικαίωμα προαίρεσης συνολικά 7.392.218,40 ευρώ (περιλαμβανομένου του αναλογούντος ΦΠΑ).
 

 

ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη. Είναι πτυχιούχος του Τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Εργάστηκε ως δημοσιογράφος σε περιοδικά της συμπρωτεύουσας και στην εφημερίδα «Αγγελιοφόρος». Τα έτη 2016 – 2017 δίδαξε στο Τμήμα Δημοσιογραφίας Συντακτών & Ρεπόρτερ του Δημόσιου ΙΕΚ Κέρκυρας. Εν συνεχεία απασχολήθηκε ως δημοσιογράφος στο Γραφείο Τύπου της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, ενώ από τον Μάιο του 2021 εργάζεται στην «Καθημερινή Ενημέρωση». Είναι μέλος της ΕΣΗΕΜ-Θ.