Σάββατο 27.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Ανοίγει την ερχόμενη εβδομάδα η γέφυρα Κουρκουμέλη

Γέφυρα Κουρκουμέλη
05 Σεπτεμβρίου 2023 / 15:36
ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ

Εφόσον το έργο παραδοθεί δεν θα είναι δυνατή η διέλευση οχημάτων άνω των 3,5 τόνων

ΚΕΡΚΥΡΑ. Στην κυκλοφορία για τα ΙΧ αυτοκίνητα και τα οχήματα έως 3,5 τόνους θα δοθεί επιτέλους την ερχόμενη εβδομάδα η γέφυρα Κουρκουμέλη, η οποία ήταν κλειστή εδώ και μήνες για λόγους ασφαλείας.

Οι εργασίες αποκατάστασης της γέφυρας έχουν ολοκληρωθεί στο μεγαλύτερο βαθμό και εκκρεμεί μια τελευταία τεχνική παρέμβαση, ώστε να μπορέσει να είναι και πάλι λειτουργική.
Όπως τόνισε στην «Ε» ο Αντιπεριφερειάρχης Υποδομών και Τεχνικών Έργων Μανώλης Ορφανουδάκης, στόχος είναι την επόμενη εβδομάδα η γέφυρα να δοθεί εκ νέου στην κυκλοφορία. 

«Η γέφυρα Κουρκουμέλη αυτή τη στιγμή βρίσκεται στη φάση της ολοκλήρωσής της. Έχουν ολοκληρωθεί στο 95% όλες οι εργασίες αποκατάστασης. Αναμένουμε τα υλικά να πάρουν τις απαραίτητες αντοχές που απαιτούνταν για να μπορέσει να μπει η τελευταία στρώση του καταστρώματος που είναι από πρόπλακες μπετόν. Στόχος μας είναι την επόμενη εβδομάδα να μπορέσει να δοθεί στην κυκλοφορία», ανέφερε ο ίδιος. Όπως διευκρίνισε, για λόγους ασφαλείας παραμένει στη γέφυρα, μηχάνημα έργου, ώστε να παρεμποδίζει την κυκλοφορία των οχημάτων, μέχρι να μπει και η τελική στρώση από πρόπλακες μπετόν.

Εφόσον το έργο παραδοθεί δεν θα είναι δυνατή η διέλευση σε αυτή οχημάτων άνω των 3,5 τόνων. Υπενθυμίζεται ότι πρόκειται για μια κομβικής σημασίας γέφυρα, καθώς συνδέει την δυτική πλευρά της μέσης Κέρκυρας με το ανατολικό τμήμα του νησιού και κυρίως με το Νοσοκομείο και από την οποία διέρχονταν καθημερινά 15.000 περίπου οχήματα παντός τύπου.

Ωστόσο από τότε που η γέφυρα έκλεισε, η κυκλοφορία όλων των οχημάτων,  πραγματοποιείται μέσω του επαρχιακού και δημοτικού δικτύου της περιοχής. Οι οδικές όμως αυτές αρτηρίες «πάσχουν» και τα παράπονα των οδηγών δεν λείπουν όχι μόνο για την κατάσταση των δρόμων αλλά και για τον πολλαπλάσιο χρόνο που δαπανούν για τις μετακινήσεις τους.

Στα μέσα Φεβρουαρίου

Σημειώνεται ότι η γέφυρα έκλεισε για λόγους ασφαλείας περί τα μέσα Φεβρουαρίου με ομόφωνη απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Ιονίων Νήσων και εν αναμονή της έγκρισης της μελέτης προσωρινών μέτρων στατικής ενίσχυσης του φορέα της γέφυρας που είχε καταθέσει η ΠΙΝ στη Διεύθυνση Αναστήλωσης Νεωτέρων Μνημείων τον Φεβρουάριο του 2022. Ωστόσο η έγκριση δόθηκε 15 μήνες μετά και συγκεκριμένα τον Μάιο του 2023, ενώ οι εργασίες αποκατάστασης ξεκίνησαν στις 28 Ιουνίου, αρχικά με τις προπαρασκευαστικές εργασίες και μετά με το κυρίως έργο.
 

Photo: FB/Melita Chakiris

 

 

ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη. Είναι πτυχιούχος του Τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Εργάστηκε ως δημοσιογράφος σε περιοδικά της συμπρωτεύουσας και στην εφημερίδα «Αγγελιοφόρος». Τα έτη 2016 – 2017 δίδαξε στο Τμήμα Δημοσιογραφίας Συντακτών & Ρεπόρτερ του Δημόσιου ΙΕΚ Κέρκυρας. Εν συνεχεία απασχολήθηκε ως δημοσιογράφος στο Γραφείο Τύπου της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, ενώ από τον Μάιο του 2021 εργάζεται στην «Καθημερινή Ενημέρωση». Είναι μέλος της ΕΣΗΕΜ-Θ.