Πολλά τα λόγια, φτωχά τα έργα για το αντιπλημμυρικό στη Σπηλιά
Ούτε κι αυτό το καλοκαίρι προβλέπεται να γίνουν εργασίες παρά τις υποσχέσεις ότι το έργο θα εκτελούνταν μέσα στο χειμώνα
ΚΕΡΚΥΡΑ. Στο ίδιο έργο θεατές παραμένουν εδώ και χρόνια κάτοικοι και επαγγελματίες στην περιοχή της Σπηλιάς κάθε φορά που εκδηλώνεται μια μέτριας έντασης νεροποντή.
Το μπουρίνι της περασμένης Δευτέρας, που μέσα σε λίγα λεπτά πλημμύρισε ολόκληρη την περιοχή, αποκάλυψε για άλλη μια φορά τις σοβαρές παθογένειες, οι οποίες παρότι είναι εις γνώσιν των υπευθύνων, παραμένουν άλυτες εδώ και δεκαετίες παρά τις συνεχείς υποσχέσεις για την κατασκευή αντιπλημμυρικού έργου που θα σώσει την κατάσταση.
Η υπόθεση εκκρεμεί από το 1997, όταν ξεκίνησαν να εκτελούνται τα έργα για την κατασκευή της μαρίνας στην θέση Σπηλιά, και που είχαν ως αποτέλεσμα οι παλιοί αγωγοί που κατευθύνονταν από την πόλη προς τη θάλασσα να φράξουν. Έκτοτε μια σύντομη βροχόπτωση βυθίζει στο χάος την περιοχή, με τους επαγγελματίες να προσπαθούν να σώσουν τις περιουσίες τους από τα ορμητικά νερά και τους κατοίκους και τους τουρίστες να προσπαθούν να βρουν οδό διαφυγής.
Δεν «σηκώνει» και τρίτο εργοτάξιο
Το αντιπλημμυρικό έργο, το οποίο εντάσσεται στην εργολαβία της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων για την ολοκλήρωση του έργου του Τουριστικού Καταφυγίου Σκαφών στη Σπηλιά, ακόμη δεν έχει ξεκινήσει, παρά τις υποσχέσεις ότι θα εκτελούνταν μέσα στο χειμώνα. Αν και η χρηματοδότηση για την κατασκευή του παντορροϊκού αγωγού που θα διοχετεύει τα όμβρια της Σπηλιάς, βαθιά στη θάλασσα και όχι στη λιμενολεκάνη είναι εξασφαλισμένη από τον συνολικό π/υ του έργου που ανέρχεται στα 9.700.000 ευρώ, ωστόσο σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της «Ε», εργασίες δεν πρόκειται να γίνουν ούτε κι αυτό το καλοκαίρι.
Το βάρος από πλευράς εργολάβου έχει δοθεί στο οικοδομικό έργο στα παλιά εκδοτήρια και στο λιμενικό (επέκταση του υπήνεμου μώλου), χωρίς να υπάρχει η δυνατότητα να αναπτυχθεί την περίοδο αυτή ακόμη ένα εργοτάξιο που θα αφορά στο αντιπλημμυρικό έργο.
Σημειωτέον, ωστόσο, ότι η συνολική παρέμβαση στην περιοχή που αφορά τόσο στο τουριστικό καταφύγιο σκαφών όσο και στην εκτέλεση του αντιπλημμυρικού έργου έχει αυστηρό ορίζοντα ολοκλήρωσης και παράδοσης την 31η Δεκεμβρίου του 2023.
Διαφορετικά θα υπάρξει δημοσιονομική προσαρμογή με επιβάρυνση του κόστους του έργου στο σύνολό του, δεδομένου ότι υπάρχουν δεσμεύσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Υπενθυμίζεται ότι αν και η σύμβαση μεταξύ της ΠΙΝ και του εργολάβου υπογράφηκε στις 14-02-2022, ωστόσο το έργο ξεκίνησε να εκτελείται με σημαντική καθυστέρηση αρκετούς μήνες μετά.
1.200 καθαρισμοί φρεατίων
Όπως τόνισε στην «Ε» η Δήμαρχος Κ. Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων Μερόπη Υδραίου, η ΔΕΥΑΚ από πλευράς της έχει κάνει αυτό που της αναλογεί. «Τέτοια φαινόμενα βλέπουμε να συμβαίνουν και σε άλλες πόλεις που έχουν πιο άρτια συστήματα. Η ΔΕΥΑΚ κάθε χρόνο φέρνει ειδικό μηχάνημα από την Πάτρα, προκειμένου να καθαρίσουμε τα 1.200 φρεάτια. Αυτό έγινε και πριν λίγους μήνες. Το νερό έτσι μέσα σε 10 λεπτά απορροφάται», επισήμανε η ίδια.
Ωστόσο, όπως επισημαίνουν οι καλά γνωρίζοντες, το πρόβλημα στην Σπηλιά δεν έχει σχέση με τα φρεάτια, αλλά τοποθετείται στο μακρινό 1997 με τους πρώτους κυβόλιθους που φτιάχτηκαν για να γίνει ο ντόκος του λιμανιού, με αποτέλεσμα οι απορροές των ομβρίων να φράξουν και η περιοχή να πλημμυρίζει σε κάθε σχεδόν βροχόπτωση.