Τετάρτη 01.05.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Μετά την ολοκλήρωση της λιμενολεκάνης πιάνουν το αντιπλημμυρικό στη Σπηλιά (photos + videos)

ΣΠΗΛΙΑ
10 Απριλίου 2024 / 13:52
ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ

Μέχρι τις 30 Ιουνίου θα έχει ολοκληρωθεί η θωράκιση της λιμενολεκάνης. Αυτοψία Τρεπεκλή – Μάμαλου στη μαρίνα στο Καφέ Γυαλί

ΚΕΡΚΥΡΑ.  Την έναρξη κατασκευής του αντιπλημμυρικού έργου στη Σπηλιά, μετά την ολοκλήρωσης της λιμενολεκάνης, ανακοίνωσε ο Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων Γιάννης Τρεπεκλής, απαντώντας σε σχετική ερώτηση της «Ε».

Ο επικεφαλής της ΠΙΝ συνοδευόμενος από τον Αντιπεριφερειάρχη Τεχνικών Έργων και Προγραμματισμού Γιώργο Μάμαλο αλλά και  στελέχη των Τεχνικών Υπηρεσιών πραγματοποίησε το πρωί της Τετάρτης, αυτοψία για την πρόοδο των εργασιών του Τουριστικού Καταφυγίου Σκαφών στο Καφέ Γυαλί.

Όπως επισήμανε η μελέτη για το υδραυλικό έργο στη Σπηλιά είναι έτοιμη, η ΔΕΥΑΚ έχει συναινέσει και αναμένεται η τελική έγκριση από τον ΟΛΚΕ, ο οποίος είναι ο κύριος του έργου του Τουριστικού Καταφυγίου Σκαφών και φορέας λειτουργίας και συντήρησής του. «Είναι κι αυτό ένα έργο σημαντικό και δύσκολο και βεβαίως  για να έχουμε το οριστικό αποτέλεσμα για το περιβάλλον θα πρέπει και η ΔΕΥΑΚ στη συνέχεια να δει τα προβλήματα που υπάρχουν ενδεχομένως στο εσωτερικό της ευρύτερης περιοχής ώστε να πετύχει άριστα τον διαχωρισμό ομβρίων και λυμάτων για να μην έρχονται στον  μεγάλο αγωγό απορροής τον κεντρικό και λύματα. Γι αυτό προσπαθούμε και τον αγωγό να τον μεταφέρουμε στη θάλασσα, ώστε αν υπάρχει κάποιο πρόβλημα να μην τραυματίζει την εικόνα της μαρίνας. Για το υδραυλικό έργο είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε  μετά την ολοκλήρωση της λιμενικής λεκάνης», τόνισε ο κ. Τρεπεκλής.

Διευκρίνισε ότι το αντιπλημμυρικό έργο δεν θα καθυστερήσει το υπόλοιπο σκέλος της κατασκευής του λιμένα, το οποίο, όπως είπε, η Περιφέρεια είναι υποχρεωμένη να το κατασκευάσει σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Το ζήτημα ωστόσο που τίθεται είναι ότι πρόκειται για μια περιοχή που έχει αυξημένη κίνηση το καλοκαίρι, και ήδη η τουριστική σεζόν του 2024έχει ανοίξει. Ερωτηθείς σχετικά από την «Ε» ο κ. Τρεπεκλής,  περιορίστηκε στο να δηλώσει  ότι «όλα θα γίνουν, γιατί όταν δουλεύεται το έργο και βλέπετε το εργοτάξιο να εξελίσσεται, σημαίνει ότι και το έργο θα ολοκληρωθεί στο χρόνο που ταιριάζει και πρέπει».

Σημείωσε δε ότι δεν είναι υποχρεωτικό το υποέργο του αντιπλημμμυρικού να παραδοθεί μαζί με το κύριο έργο, το λιμενικό. «Το ένα έργο θα κατασκευάζεται ταυτόχρονα μόλις ολοκληρωθεί η λεκάνη και  η κατασκευή του αντλιοστασίου είναι στο βάθος, όπου μπορεί να εξελίσσεται χωρίς να ενοχλεί τις όποιες λειτουργίες της σημερινής κατασκευαστικής παρέμβασης  στο χώρο της λιμενικής λεκάνης  και του ευρύτερου εργοταξίου που είναι τα καταστήματα, όπου οι εργασίες είναι ήδη σε εξέλιξη», σχολίασε.

Μέχρι τις 30 Ιουνίου

Σε ό,τι αφορά πάντως το λιμενικό έργο, ο κ. Τρεπεκλής εξέφρασε την ικανοποίησή του, καθώς όπως είπε, οι εργασίες εξελίσσονται στους ρυθμούς που επιβάλλονται, για να ολοκληρωθεί εντός χρονοδιαγράμματος και η ροή της χρηματοδότησης είναι σταθερή.

Ήδη ορατός  δια γυμνού οφθαλμού είναι ο προσήνεμος μόλος, όπου οι εργασίες βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη για την ολοκλήρωσή του. «Μέχρι 30 Ιουνίου θα έχει ολοκληρωθεί η θωράκιση της λιμενολεκάνης. Αν υπάρξει μια μικρή καθυστέρηση θα έχει σχέση με τα κτιριακά, τα καταστήματα, όπου εκεί υπάρχει και επίβλεψη και της Αρχαιολογίας και δεν μπορούν να είναι γρήγοροι οι ρυθμοί. Αυτό που έχει σημασία είναι μετά ο ΟΛΚΕ να προχωρήσει στην ενοικίαση των καταστημάτων, να αποδοθεί γρήγορα  σε λειτουργία η μαρίνα και να φέρει τα οικονομικά αποτελέσματα, τα οποία προσδοκούμε όλοι στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου. Οι μαρίνες στο Ιόνιο έχουν μια μεγάλη δυναμική και αφήνουν ένα σοβαρό αποτύπωμα», επισήμανε ο κ. Τρεπεκλής.

Ήδη εντός του εργοταξίου, βρίσκονται και οι πλωτές προβλήτες για την προσέγγιση των σκαφών, οι οποίες αναμένεται να τοποθετηθούν το προσεχές διάστημα, ενώ σε εξέλιξη είναι και οι εργασίες για την αποκατάσταση των κτισμάτων των παλαιών εκδοτηρίων, ώστε να καταστούν λειτουργικά και να αποδοθούν σε χρήση.

Το έργο

Το έργο για την ολοκλήρωση του Τουριστικού Καταφυγίου Σκαφών στη Σπηλιά, π/υ 9.700.000 ευρώ, δημοπρατήθηκε τον Μάρτιο του 2021 και συμβασιοποιήθηκε μεταξύ της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων και της αναδόχου εταιρείας, της ΤΟΜΗ ΑΒΕΤΕ, στις 14 Φεβρουαρίου 2022.

Κύριος του έργου και φορέας λειτουργίας και συντήρησης είναι ο ΟΛΚΕ Α.Ε. , ο οποίος και επωμίζεται και την οικονομική συμμετοχή του με 693.055,70 ευρώ. Δικαιούχος και φορέας υλοποίησης του έργου είναι η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων.

Το έργο περιλαμβάνει τα απαιτούμενα έργα υποδομής, προκειμένου να καταστεί το τουριστικό καταφύγιο στη Σπηλιά ασφαλές, λειτουργικό ανταγωνιστικό και ελκυστικό για τους πιθανούς χρήστες.

Τα λιμενικά έργα περιλαμβάνουν την επέκταση του προσήνεμου μόλου κατά 160 μ., ώστε να προφυλάσσεται η λιμενολεκάνη από όλους τους συνδυασμούς ανέμων και να δημιουργούνται ασφαλείς και άνετες συνθήκες ελλιμενισμού.

Προβλέπεται η προμήθεια και εγκατάσταση πλωτών προβλητών για την προσέγγιση των σκαφών, υδραυλικά έργα, οικοδομικά έργα για την ανακαίνιση των παλαιών εκδοτηρίων , ηλεκτρομηχανολογικά έργα για τα δίκτυα εξυπηρέτησης των σκαφών (παροχή ηλεκτρικού ρεύματος νερού και τηλεφωνίας) τα δίκτυα πυρόσβεσης, κλπ. αλλά και η αποκατάσταση του χώρου αποχέτευσης στην Σπηλιά, στο πλαίσιο της αντιμετώπισης των πλημμυρικών φαινομένων που εμφανίζονται στην περιοχή με κάθε έντονη βροχόπτωση.

 

ΦΩΤΟ/VIDEO@ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη. Είναι πτυχιούχος του Τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Εργάστηκε ως δημοσιογράφος σε περιοδικά της συμπρωτεύουσας και στην εφημερίδα «Αγγελιοφόρος». Τα έτη 2016 – 2017 δίδαξε στο Τμήμα Δημοσιογραφίας Συντακτών & Ρεπόρτερ του Δημόσιου ΙΕΚ Κέρκυρας. Εν συνεχεία απασχολήθηκε ως δημοσιογράφος στο Γραφείο Τύπου της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, ενώ από τον Μάιο του 2021 εργάζεται στην «Καθημερινή Ενημέρωση». Είναι μέλος της ΕΣΗΕΜ-Θ.