Κυριακή 28.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Τρεπεκλής: Η ΔΕΥΑΚ οφείλει να εκτελέσει άμεσα το αντιπλημμυρικό έργο της Σπηλιάς

Σπηλιά
28 Ιανουαρίου 2024 / 12:35
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΚΕΡΕΚΟΥ

«Αν δεν λυθεί το πρόβλημα, η μεγάλη επένδυση του Τουριστικού Καταφυγίου απαξιώνεται»

ΚΕΡΚΥΡΑ. Μέχρι το Ιούνιο εκτιμάται ότι θα έχει ολοκληρωθεί το τουριστικό καταφύγιο της Σπηλιάς, δήλωσε ο Περιφερειάρχης Γιάννης Τρεπεκλής στη σημερινή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Ιονίων Νήσων. 

Το θέμα συζητήθηκε μετά από επερώτηση που έθεσαν οι περιφερειακοί σύμβουλοι της ΑΝΑΣΑ με επικεφαλής τον Θ. Γαλιατσάτο, ζητώντας στοιχεία για το σημερινό ποσοστό υλοποίησης του έργου, την πηγή χρηματοδότησης των υπολειπόμενων εργασιών και το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης του. 

Ο αρμόδιος Αντιπεριφερειάρχης Τεχνικών Υποδομώνς Γιώργος Μάμαλος επεσήμανε ότι το φυσικό αντικείμενο του έργο έχει ολοκληρωθεί σε ποσοστό 80%, ενώ οι έχει ενισχυθεί παράλληλα η στατικότητα των κτηριακών εγκαταστάσεων και υπολείπονται μόνον κουφώματα και τελειώματα. 

Για το ίδιο θέμα ο Περιφερειάρχης επεσήμανε ότι το έργο αυτό έχει ταλαιπωρηθεί από το ξεκίνημά του καθώς καθυστέρησε κατά εξι μήνες η εγκατάσταση του εργολάβου, όταν η προθεσμία ολοκλήρωσης ήταν ήδη ασφυκτική. 

Μικρή η συμμετοχή το ΟΛΚΕ

Όσον αφορά τη χρηματοδότησή του, διατύπωση τις αντιρρήσεις του με το μικρό ποσοστό συμμετοχής του ΟΛΚΕ που είχε προβλεφθεί: «Δεν μπορεί σε ένα έργο το οποίο θα εκμεταλλεύεται και θα αξιοποιεί ο Οργανισμός Λιμένος να συμμετέχει μόνον με 700 χιλιάδες ευρώ. Θα έπρεπε να συμμετέχει σε ένα ποσοστό τουλάχιστον 20 με 30%. Όταν κάνουμε κάποια έργα ανταποδοτικά θα πρέπει να συμμετέχουν και οι ίδιοι φορείε που θα έχουν το οικονομικό όφελος.

Η χρηματοδότηση του έργου έχει εξασφαλιστεί, το υπόλοιπο θα προχωρήσει με το ΠΔΕ. Ήδη έγινε  συνεργασία με τον αντιπεριφερειάρχη και ζητήσαμε άμεσα να καταβάλει ο ΟΛΚΕ τη δική του συμμετοχή, κάτι που μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει, προκειμένου να λάβει και την ανάλογη χρηματοδότηση ο εργολάβος. Εκτιμώ ότι μέχρι τον Ιούνιο θα έχει ολοκληρωθεί το τουριστικό καταφύγιο».

Πολύ σοβαρό το αντιπλημμυρικό   

Όσον αφορά το αντιπλημμυρικό έργο στην Σπηλιά, το θεωρώ πολύ σημαντικό. Αυτό θα λύσει προβλήματα πολύ σοβαρά, όπως ο διαχωρισμός των υδάτων από τα λύματα. Το έργο έχει σταματήσει πίσω από τα δικαστήρια και πίσω από την Τράπεζα Πειραιώς. Δεν έχει φθάσει στις πλατείες, οπότε από και και κάτω το σύστημα είναι παντορροϊκό.

Οφείλει η ΔΕΥΑΚ να ολοκληρώσει αυτήν την παρέμβαση. Το έργο αυτό είχε σταματήσει επί θητείας μου το 2014 και από τότε δεν συνεχίστηκε.

Πρέπει να γίνει αυτός ο αγωγός οπωσδήποτε διότι σε άλλη περίπτωση όλη η επένδυση του έργου είναι άκυρη, διότι το πρόβλημα τον λυμάτων θα αποθαρρύνει  τις επιχειρήσεις να επενδύσουν στο τουριστικό καταφύγιο της Σπηλιάς. 

 

ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΚΕΡΕΚΟΥ

Απόφοιτος του Τμήματος Επικοινωνίας και Μ.Μ.Ε του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Δημοσιογράφος στην Εφημερίδα «Καθημερινή Ενημέρωση», στον ιστότοπο enimerosi.com και στο EN-The Magazine. Έχει λάβει τιμητική διάκριση από το Ίδρυμα Προαγωγής της Δημοσιογραφίας Αθ. Μπότση για την ευαισθητοποίηση του κοινού στη Δωρεά Οργάνων.