Τετάρτη 22.01.2025 ΚΕΡΚΥΡΑ

Πανελλήνιες: Με το βλέμμα στην επαγγελματική αποκατάσταση οι υποψήφιοι της Κέρκυρας

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ
02 Φεβρουαρίου 2023 / 09:30

Οικονομικές Σχολές, Τμήματα Πληροφορικής, Στρατιωτικές Σχολές, Αστυνομία, Πυροσβεστική, Λιμενικό, βρίσκονται ψηλά στις προτιμήσεις των φετινών υποψηφίων, όπως επισημαίνουν στην «Ε» έμπειροι φροντιστές

ΚΕΡΚΥΡΑ. Σε Σχολές που εξασφαλίζουν άμεση επαγγελματική αποκατάσταση στρέφονται οι υποψήφιοι της γ’ λυκείου στην Κέρκυρα, έχοντας ως κριτήριο επιλογής όχι τόσο τις πραγματικές τους επιθυμίες αλλά την ταχεία απορρόφηση στην αγορά εργασίας.
 
Οικονομικές Σχολές,Τμήματα Πληροφορικής, Στρατιωτικές Σχολές, Αστυνομία, Πυροσβεστική, Λιμενικό, βρίσκονται ψηλά στις προτιμήσεις των φετινών υποψηφίων των πανελληνίων εξετάσεων, όπως επισημαίνουν στην «Ε» έμπειροι φροντιστές στην Κέρκυρα.

Έδαφος φαίνεται να κερδίζουν και Τμήματα εντός έδρας, με πολύ καλή δυναμική και άμεση σύνδεση με την τοπική οικονομία, όπως είναι το νεοσύστατο Τμήμα Τουρισμού  που ξεκίνησε να λειτουργεί το ακαδημαϊκό έτος 2019-20. Επίσης το Τμήμα Πληροφορικής του Ιονίου Πανεπιστημίου φαίνεται ότι αποτελεί μια  περιζήτητη επιλογή, όχι μόνο επειδή βρίσκεται στην Κέρκυρα αλλά και για την υψηλή ποιότητα σπουδών του, γεγονός που αποτυπώνεται και στην κάλυψη των θέσεων εισαγωγής στο 100%.
                                       
«Οι υποψήφιοι βλέπουν πρακτικά τις Σχολές που θα επιλέξουν με το κριτήριο της άμεσης αποκατάστασης και όχι με το τι πραγματικά επιθυμούν. Τους ενδιαφέρουν πολύ και οι Σχολές που βρίσκονται στην Κέρκυρα», τόνισε στην «Ε» η Όλγα Παπαδάτου, ιδιοκτήτρια φροντιστηρίου στην Κέρκυρα.
 
Οι Σχολές «ελίτ»
 
Όσον αφορά τις λεγόμενες πρωτοκλασάτες Σχολές, Νομική, Ιατρική και Πολυτεχνείο,αν και το ενδιαφέρον εξακολουθεί να υπάρχει, ωστόσο, όπως επισημαίνουν φροντιστές, το επίπεδο των μαθητών έχει πέσει. «Είναι πολύ λίγοι αυτοί που θα καταφέρουν να περάσουν σε αυτές τις Σχολές», συμπληρώνει η κ. Παπαδάτου.
 
Επιλογή βάσει υποδομών
 
Με την ακρίβεια πάντως να «στραγγαλίζει» το οικογενειακό εισόδημα, βασικό κριτήριο επιλογής αποτελούν και οι υποδομές που προσφέρει ένα πανεπιστήμιο, ώστε να περιοριστούν όσο το δυνατόν τα έξοδα για σίτιση και στέγαση.

«Οι υποψήφιοι θέλουν να ζήσουν τη φοιτητική ζωή μακριά από την οικογενειακή εστία. Ωστόσο κοιτούν να δουν που υπάρχου νέες εστίες και καλές υποδομές, ώστε να μετριαστούν οι δαπάνες», επισημαίνει η φιλόλογος Αναστασία Τέρπου.
 
Ακόμη ένα στοιχείο που παρατηρείται, αφορά τον αριθμό υποψηφίων από την Κέρκυρα. Το 2021 συμμετείχαν στις πανελλήνιες 657 μαθητές από τα ΓΕΛ, ενώ το 2022 η συμμετοχή ήταν ελαφρώς μικρότερη με τους υποψηφίους να ανέρχονται στους 641. Σε ό,τι αφορά τα ΕΠΑΛ το κλίμα φαίνεται αντεστραμμένο, καθώς ενώ το 2021 έλαβαν μέρος στις εξετάσεις 112 υποψήφιοι , το 2022 αυξήθηκαν στους 122.
 
Από το Πανεπιστήμιο στα ΙΕΚ

Ακόμη μια σημαντική παράμετρος πάντως που προέκυψε από την συνομιλία μας με τους φροντιστές της Κέρκυρας αφορά τους αποφοίτους των Πανεπιστημίων.

Όπως αναφέρουν στην «Ε», Κερκυραίοι πτυχιούχοι αποφασίζουν να επιστρέψουν στα θρανία ως σπουδαστές στα δημόσια  ΙΕΚ του νησιού, προκειμένου να βρουν διέξοδο στην αγορά εργασίας.

«Υπάρχει ένα ποσοστό πτυχιούχων που κατευθύνονται στο ΙΕΚ Κέρκυρας και στη Σχολή Τουριστικών Επαγγελμάτων για να έχουν επαγγελματική αποκατάσταση, όπως απόφοιτοι Φιλολογίας και Κοινωνιολογίας», ανέφερε στην «Ε» ο φροντιστής Τάσος Αυγούστης.  

Φύλακες μουσείου πρωτίστως αλλά και βρεφονηπιοκόμοι, θερμουδραυλικοί και τουριστικές ειδικότητες βρίσκονται στις προτιμήσεις των πτυχιούχων, προκειμένου να εξασφαλίσουν γρήγορα δουλειά.
 
 ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ