Δευτέρα 01.07.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Αγωνία τέλος και για τους 700 υποψηφίους από την Κέρκυρα

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ
27 Ιουνίου 2024 / 10:16
ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ

Ανακοινώνονται αύριο οι βαθμολογίες των πανελληνίων. Τέλος Ιουλίου οι βάσεις εισαγωγής και τα ονόματα των επιτυχόντων στα ΑΕΙ της χώρας

ΚΕΡΚΥΡΑ. Αγωνία τέλος για τους υποψηφίους των πανελληνίων εξετάσεων, καθώς αύριο ανακοινώνονται από το Υπουργείο Παιδείας οι βαθμολογίες στα μαθήματα που διαγωνίστηκαν. Και στην Κέρκυρα οι 700 περίπου υποψήφιοι που ρίχθηκαν στη μάχη των εξετάσεων, «καρδιοχτυπούν», ωστόσο σε λίγες ώρες θα είναι εις γνώσιν τους τα αποτελέσματα.

Σύμφωνα με τον Περιφερειακό Διευθυντή Εκπαίδευσης Ιονίων Νήσων Πέτρο Αγγελόπουλο, οι καταστάσεις με τις βαθμολογίες θα αναρτηθούν στα Λύκεια και στα ΕΠΑΛ της Κέρκυρας γύρω στη 1 το μεσημέρι της Παρασκευής. Υπενθυμίζεται ότι στις καταστάσεις δεν εμφανίζεται το ονοματεπώνυμο του υποψηφίου αλλά ο κωδικός του και τα βαθμολογικά του στοιχεία, ανά εξεταζόμενο μάθημα. Οι υποψήφιοι θα μπορούν επίσης να ενημερώνονται για τις βαθμολογίες τους από την ιστοσελίδα https://results.it.minedu.gov.gr, πληκτρολογώντας τον οκταψήφιο κωδικό τους και τους τέσσερις αρχικούς χαρακτήρες από το επώνυμο, το όνομα, το πατρώνυμο και το μητρώνυμό τους με κεφαλαίους χαρακτήρες αλλά και με γραπτό μήνυμα (SMS) στο κινητό τους τηλέφωνο, εφόσον έχουν ήδη υποβάλει σχετική αίτηση.

Στον νομό Κέρκυρας αν και αρχικώς υπέβαλλαν αίτηση συμμετοχής στις πανελλήνιες 837 υποψήφιοι από τα ΓΕΛ και τα ΕΠΑΛ, ωστόσο τελικά προσήλθαν λιγότεροι στα εξεταστικά κέντρα. Συνολικά έλαβαν μέρος στις εξετάσεις περίπου 700 υποψήφιοι από το νομό, με τη διαδικασία να κυλά ομαλά καθ’ όλη τη διάρκεια των πανελληνίων.

Τι έπεται

Οι βαθμολογίες στα ειδικά εξεταζόμενα μαθήματα των πανελλαδικών θα ανακοινωθούν την πρώτη εβδομάδα του Ιουλίου. Σειρά μετά έχει η συμπλήρωση και η υποβολή του μηχανογραφικού δελτίου σε χρόνο που θα ανακοινώσει το Υπουργείο Παιδείας. Υπενθυμίζεται ότι οι υποψήφιοι  μπορούν να απευθύνονται στα σχολεία τους μέχρι και αύριο Παρασκευή 28 Ιουνίου, προκειμένου να δημιουργήσουν προσωπικό κωδικό ασφαλείας (password), ώστε να έχουν τη δυνατότητα να υποβάλουν μηχανογραφικό ή και παράλληλο μηχανογραφικό δελτίο για τις δημόσιες ΣΑΕΚ (πρώην ΙΕΚ) έτους 2024.

Στο φετινό μηχανογραφικό, που θα κληθούν να συμπληρώσουν οι υποψήφιοι, θα διαπιστώσουν δυο αλλαγές. Την προσθήκη ενός νέου Τμήματος και την μετονομασία ενός άλλου, με έναρξη ισχύος από τις πανελλαδικές εξετάσεις έτους 2024. Ειδικότερα, στο Επιστημονικό Πεδίο Ανθρωπιστικών, Νομικών και Κοινωνικών Επιστημών προστίθεται το Τμήμα Ψυχολογίας (Διδυμότειχο) στο Δημοκρίτειο Πανεπιστημίου Θράκης, το οποίο ιδρύθηκε το 2023, σύμφωνα με το ΦΕΚ 83/3-4-2023 τ.Β, άρθρο 128 και το νέο ακαδημαϊκό έτος 2024-2025 θα δεχθεί τους πρώτους φοιτητές του. Επίσης, στο ίδιο Επιστημονικό Πεδίο, το Τμήμα «Φιλοσοφικών και Κοινωνικών Σπουδών» του Πανεπιστημίου Κρήτης με έδρα το Ρέθυμνο, μετονομάζεται σε Τμήμα «Φιλοσοφίας».

Βάσεις τέλος Ιουλίου

Όπως τόνισε στην «Ε» ο κ. Αγγελόπουλος, οι βάσεις εισαγωγής στα ΑΕΙ της χώρας και τα ονόματα των επιτυχόντων αναμένεται να ανακοινωθούν από το Υπουργείο Παιδείας περί τα τέλη Ιουλίου, ώστε να υπάρχει ο απαιτούμενος χρόνος για να μπορέσουν οι οικογένειες να κάνουν εγκαίρως τον προγραμματισμό τους.

Οι θέσεις εισακτέων στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο

Ο συνολικός αριθμός των εισακτέων για την νέα ακαδημαϊκή χρονιά 2024 - 2025 ανέρχεται σε 68.851, έναντι 68.574 θέσεων που ανήλθαν κατά το ακαδημαϊκό έτος 2023-2024. Στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο, οι θέσεις εισακτέων που έχουν καθοριστεί για τα 10 Τμήματα που διατηρεί στην Κέρκυρα, την Ζάκυνθο και την Κεφαλονιά ανέρχονται συνολικά στις 1.461 έναντι των 1.449 του τρέχοντος ακαδημαϊκού έτους.

Ειδικότερα, η κατανομή των θέσεων για το ακαδημαϊκό έτος 2024 – 2025 ορίζεται ως εξής :

ΑΡΧΕΙΟΝΟΜΙΑΣ, ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΜΟΥΣΕΙΟΛΟΓΙΑΣ (ΚΕΡΚΥΡΑ) 80 ΘΕΣΕΙΣ

ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ (ΑΡΓΟΣΤΟΛΙ) 150

ΙΣΤΟΡΙΑΣ (ΚΕΡΚΥΡΑ) 110

ΜΟΥΣΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ (ΚΕΡΚΥΡΑ) 113

ΞΕΝΩΝ ΓΛΩΣΣΩΝ ΜΕΤΑΦΡΑΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΕΡΜΗΝΕΙΑΣ (ΚΕΡΚΥΡΑ) 101

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ (ΖΑΚΥΝΘΟΣ) 152

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ (ΚΕΡΚΥΡΑ) 253

ΤΕΧΝΩΝ ΗΧΟΥ ΚΑΙ ΕΙΚΟΝΑΣ (ΚΕΡΚΥΡΑ) 108

ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ (ΚΕΡΚΥΡΑ)131

ΨΗΦΙΑΚΩΝ ΜΕΣΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ (ΑΡΓΟΣΤΟΛΙ) 263

ΦΩΤΟ@ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ/ΑΡΧΕΙΟ

ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη. Είναι πτυχιούχος του Τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Εργάστηκε ως δημοσιογράφος σε περιοδικά της συμπρωτεύουσας και στην εφημερίδα «Αγγελιοφόρος». Τα έτη 2016 – 2017 δίδαξε στο Τμήμα Δημοσιογραφίας Συντακτών & Ρεπόρτερ του Δημόσιου ΙΕΚ Κέρκυρας. Εν συνεχεία απασχολήθηκε ως δημοσιογράφος στο Γραφείο Τύπου της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, ενώ από τον Μάιο του 2021 εργάζεται στην «Καθημερινή Ενημέρωση». Είναι μέλος της ΕΣΗΕΜ-Θ.