Σάββατο 29.06.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

«Πρεμιέρα» σήμερα για τις πανελλήνιες εξετάσεις

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ
30 Μαΐου 2024 / 08:45
ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ

Πρώτοι μπήκαν στη μάχη οι υποψήφιοι από τα ΕΠΑΛ. Αύριο την σκυτάλη παίρνουν οι μαθητές της γ’ τάξης των ΓΕΛ.

ΚΕΡΚΥΡΑ.  Στη μάχη των πανελληνίων μπήκαν σήμερα οι υποψήφιοι από τα Επαγγελματικά Λύκεια, οι οποίοι διαγωνίζονται στα «Νέα Ελληνικά», ενώ την σκυτάλη παίρνουν αύριο Παρασκευή οι μαθητές της γ’ τάξης των Γενικών Λυκείων που θα εξεταστούν στη «Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία».

Φέτος οι υποψήφιοι από τον νομό Κέρκυρας ανέρχονται συνολικά στους 837, εκ των οποίων 703 προέρχονται από τα Γενικά Λύκεια (ΓΕΛ) και 134 από τα Επαγγελματικά Λύκεια (ΕΠΑΛ). Στους συμμετέχοντες από τα ΓΕΛ συμπεριλαμβάνονται και 21 μαθητές και μαθήτριες από τους Παξούς.

Σε ό,τι αφορά τα εξεταστικά κέντρα, στην ΠΕ Κέρκυρας έχουν οριστεί συνολικά εννιά. Συγκεκριμένα θα λειτουργήσουν με αυτόν τον τρόπο τα : 1ο, 2ο, 3ο, 4ο ΓΕΛ, Λύκειο Αγρού, Λύκειο Λευκίμμης, Γυμνάσιο Παξών, 1ο ΕΠΑΛ Κέρκυρας, ενώ ως ειδικό εξεταστικό κέντρο έχει οριστεί το 7ο Γυμνάσιο Κέρκυρας.

Όπως έχει ήδη ανακοινωθεί από το Υπουργείο Παιδείας, ο αριθμός εισακτέων για το ακαδημαϊκό έτος 2024-25 θα ανέλθει στις 68.851, αυξημένος κατά 277 θέσεις σε σχέση με πέρυσι.

Διάρκεια εξετάσεων

 

Οι πανελλαδικές για τους υποψηφίους των ΓΕΛ θα διαρκέσουν από τις 31 Μαΐου – 12 Ιουνίου, ενώ στα ΕΠΑΛ από τις 30 Μαΐου – 17 Ιουνίου. Όλοι οι υποψήφιοι πρέπει να προσέρχονται στις αίθουσες εξέτασης μέχρι τις 8 π.μ, ενώ μισή ώρα μετά, θα ξεκινούν οι γραπτές εξετάσεις. Η διάρκεια εξέτασης κάθε μαθήματος είναι τρεις ώρες.

 

Ειδικά μαθήματα και αγωνίσματα

 

Οι εξετάσεις για τα ειδικά μαθήματα και τα μουσικά μαθήματα (ΓΕΛ, ΕΠΑΛ) θα πραγματοποιηθούν από τις 18 - 28 Ιουνίου. Σε ό,τι αφορά την διεξαγωγή των Υγειονομικών Εξετάσεων και Πρακτικής Δοκιμασίας των υποψηφίων (ΓΕΛ και ΕΠΑΛ) για εισαγωγή στα Τμήματα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού (ΤΕΦΑΑ) θα διενεργηθούν από τις 17 - 28 Ιουνίου.

 

Τι πρέπει να έχουν μαζί τους

 

Οι υποψήφιοι θα πρέπει να έχουν μαζί τους το δελτίο αστυνομικής ταυτότητας ή διαβατήριο, το δελτίο εξεταζομένου πανελλαδικών εξετάσεων, στυλό μπλε ή μαύρου χρώματος και γεωμετρικά όργανα, για τα μαθήματα που χρειάζονται. Επίσης μπορούν να έχουν μαζί τους ένα μπουκαλάκι νερό ή χυμό όπως και ρολόι χειρός (όχι έξυπνο ρολόι (smartwatch).

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ

ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη. Είναι πτυχιούχος του Τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Εργάστηκε ως δημοσιογράφος σε περιοδικά της συμπρωτεύουσας και στην εφημερίδα «Αγγελιοφόρος». Τα έτη 2016 – 2017 δίδαξε στο Τμήμα Δημοσιογραφίας Συντακτών & Ρεπόρτερ του Δημόσιου ΙΕΚ Κέρκυρας. Εν συνεχεία απασχολήθηκε ως δημοσιογράφος στο Γραφείο Τύπου της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, ενώ από τον Μάιο του 2021 εργάζεται στην «Καθημερινή Ενημέρωση». Είναι μέλος της ΕΣΗΕΜ-Θ.