Κυριακή 22.12.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Ένωση Γονέων Δήμου Κ. Κέρκυρας: Νέα σχολική χρονιά με σοβαρά προβλήματα

Ένωση Γονέων
07 Σεπτεμβρίου 2022 / 14:18

Υπόμνημα της Ένωσης Γονέων και Κηδεμόνων του Δήμου Κεντρικής Κέρκυρας

προς τον Περιφερειακό Διευθυντή Εκπαίδευσης, τους Διευθυντές Α/θμιας και Β/θμιας, τη Δήμαρχο Κεντρικής Κέρκυρας, την Εντεταλμένη Δημοτική Σύμβ. Παιδείας και τους Βουλευτές της Κέρκυρας:

Ως Ένωση Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων σας ενημερώνουμε για τους προβληματισμούς μας και τις ανησυχίες μας για τους «όρους» έναρξης της νέας σχολικής χρονιάς.

Θεωρούμε ότι τα προβλήματα εστιάζονται κυρίως:

1. Στα κτιριακά θέματα:  Σχολεία γερασμένα, ακαλαίσθητα, με ελλιπείς υποδομές, ακατάλληλα και επικίνδυνα, αναντίστοιχα με τις ανάγκες του 21ου αιώνα. Σοβαρό πρόβλημα ακαταλληλότητας έχουν τα κοντέινερ που τοποθετήθηκαν πέρυσι, δύο στο 8ο νηπιαγωγείο, δύο στο 12ο, δύο στο νηπ. Ποταμού, ένα στο νηπ. Καναλίων και ένα στο νηπ. Σπαρτύλα. Πολύ σοβαρά χρόνια κτιριακά ζητήματα αντιμετωπίζουν και πολλά άλλα σχολεία, όπως, το κτιριακό συγκρότημα των ΕΠΑΛ και 5ου ΓΕΛ στο Μαντούκι, το Γυμνάσιο Φαιάκων, το Δημοτικό του Κοντοκαλίου, το Δημοτικό Παλαιάς Πόλης, το Δημοτικό της Αλεπούς. Παρωδία δε αποτελεί η μεγάλη καθυστέρηση της μετεγκατάστασης του 4ου ΓΕΛ  και η αλλαγή της καινούριας στέγης στα Βραγκανιώτικα λόγω λανθασμένης και προβληματικής κατασκευής!
Αλλά μήπως και τα υπόλοιπα είναι ασφαλή και κατάλληλα; Είναι γνωστό το πόσο παλαιά και κακοσυντηρημένα είναι τα περισσότερα σχολικά κτίρια π.χ. 5ο Δημοτικό, το 13ο Δημοτικό που στεγάζεται σε διώροφο σπίτι, τα Γενικά Λύκεια, το 1ο & 5ο Γυμνάσιο, το 2ο Γυμνάσιο που δεν έχει σχεδόν προαύλιο, το 3ο & 4ο Γυμνάσιο με το γνωστό θέμα που στεγάζεται δίπλα στις φυλακές, οι μικρές και ακατάλληλες αίθουσες του 6ου Γυμνάσιου και τα προβλήματα συχνής πλημμύρας στο ισόγειό του καθώς και νηπιαγωγεία που στεγάζονται σε πυλωτές πολυκατοικιών!!!
Η Δημοτική αρχή αρκέστηκε μέσα στο καλοκαίρι, σε έργα ενεργειακής αναβάθμισης σε κάποια σχολεία, μικροσυντήρησης και μερεμέτια των παμπάλαιων κτιρίων που στεγάζει το 1ο & 5ο Γυμνάσιο και το 2ο Γυμνάσιο και βαψίματα προσόψεων κάποιων σχολείων. Βρίσκονται αρκετά μακριά από τις προτεραιότητες που έπρεπε να μπούνε όπως της στατικότητας των παλαιών σχολείων και την εύρεση νέων χώρων για την ανέγερση καινούριων και σύγχρονων σχολείων.

2. Στην λειτουργία των νέων ολοήμερων σχολείων με διευρυμένο ωράριο ως στις 17:30 στα ίδια υπάρχοντα σχολεία χωρίς νέες κατάλληλες αίθουσες επισιτισμού των μαθητών, χωρίς την φροντίδα ειδικού προσωπικού π.χ τραπεζοκόμοι, χωρίς την μέριμνα δωρεάν σίτισης όλων των παιδιών. Μέσα σε αυτά τα σχολεία φέτος εντάσσεται και το 8ο  νηπιαγωγείο που στεγάζεται από πέρυσι σε κοντέινερ! Αλήθεια, ποιός γονέας θέλει το παιδί του μέσα στις ακατάλληλες αυτές αίθουσες ως στις 17:30; Εδώ να προσθέσουμε και το γεγονός ότι έχει καταργηθεί εδώ και χρόνια ο θεσμός της οργανικής θέσης του δασκάλου του ολοήμερου σχολείου. Μήπως λοιπόν οι μαθητές θα γυρνούν στο σπίτι τους εξαντλημένοι και κατά πάσα πιθανότητα απροετοίμαστοι για το διάβασμα της επόμενης ημέρας;

3. Στην εύρυθμη λειτουργία των σχολείων με όλες τις ώρες των γενικών και ειδικών μαθημάτων. Γνωρίζουμε εδώ και πάρα πολλά χρόνια ότι οι ανάγκες των σχολείων καλύπτονται σταδιακά με αναπληρωτές εκπαιδευτικούς που «αλωνίζουν» ολόκληρη την Ελλάδα από άκρη σε άκρη. Οι εκπαιδευτικοί αυτοί λαμβάνουν υπηρεσία σε φάσεις δηλαδή σε διαφορετικά χρονικά διαστήματα που μπορούν να φτάσουν μέχρι και Μάρτιο και ίσως και Απρίλη!!! Έχουμε γίνει μάρτυρες και στο νησί μας ότι υπάρχουν ειδικότητες εκπαιδευτικών που διδάσκουν μαθήματα πανελλαδικών της Γ΄ Λυκείου και έρχονται Γενάρη-Φλεβάρη! Αναρωτήθηκε ποτέ το υπουργείο Παιδείας αν αυτό είναι ισότιμο και δίκαιο για τους μαθητές αυτούς;

4. Στις μετακινήσεις των μαθητών με σχολικά λεωφορεία. Πρόσφατα ενημερωθήκαμε ότι η μεταφορά των μαθητών είναι στον «αέρα» λόγω του ότι πρέπει να γίνουν νέοι διαγωνισμοί. Για ένα άγνωστο χρονικό διάστημα οι γονείς θα κληθούν να βρουν τρόπο να μεταφέρουν τα παιδιά τους στο σχολείο με ότι αυτό συνεπάγεται στις δυσκολίες του εργασιακού τους ωραρίου. Πρέπει να επαναπροσδιοριστεί ο τρόπος που γίνεται ο συνολικός σχεδιασμός της μεταφοράς των μαθητών. Βεβαίως ευθύνη φέρουν όλες οι ηγεσίες του υπουργείου παιδείας που συγχώνευαν και εξακολουθούν να συγχωνεύουν σχολεία, συγκεντρώνοντας τους μαθητές σε μεγάλα σχολεία από απομακρυσμένες περιοχές στη λογική του κόστους-οφέλους.
 
 
Γι’ αυτό διεκδικούμε:
  • τμήματα με λιγότερους μαθητές ανά τάξη
  • άμεση επίλυση του οξυμμένου κτιριακού προβλήματος με την κατασκευή καινούριων σχολικών κτιρίων και καλή συντήρηση των υπαρχόντων
  • Θέσπιση θέσης τραπεζοκόμων σε κάθε σχολείο, ανάλογα με τον μαθητικό πληθυσμό του. Διάθεση σχολικών γευμάτων σε όλους τους μαθητές.
  •  κάλυψη από την πρώτη φάση όλων των κενών από εκπαιδευτικούς
  • μόνιμο επαρκές προσωπικό καθαριότητας μέχρι την λήξη του προγράμματος(συμπεριλαμβανόμενου και του νέου ολοήμερου)
Η σημερινή κατάσταση με τις ελλείψεις και με τους γονείς να αναγκάζονται να βάζουν συνεχώς το χέρι στην τσέπη για το Δημόσιο Σχολείο είναι αποτέλεσμα των αποφάσεων και των μέτρων που όλα αυτά τα χρόνια παίρνουν οι κυβερνήσεις. Επιχειρούν με κάθε τρόπο να αξιοποιήσουν την δημόσια εκπαίδευση ως εργαλείο για τη διαιώνιση της πολιτικής τους.

Η κυβέρνηση σήμερα οφείλει, επιτέλους, να σταματήσει τις μεγαλοστομίες και να σκύψει πάνω από τα ουσιαστικά προβλήματα της Παιδείας. Δεν είναι δυνατόν να μοιράζονται εκατομμύρια σε επιχειρηματικούς ομίλους, αλλά η Δημόσια Παιδεία, η υγεία και η ασφάλεια των παιδιών μας και των οικογενειών μας να αντιμετωπίζονται ως «δυσβάσταχτο κόστος».
    
Ζητάμε από τους υπεύθυνους να επιληφθούν των προβλημάτων και να σταθούν στο πλάι των γονέων αλλά και των εκπαιδευτικών ώστε να παρθούν ουσιαστικά μέτρα που θα διασφαλίζουν την όσο το δυνατόν πιο ασφαλή επιστροφή των παιδιών μας στα σχολεία τους. Διεκδικούμε ένα καλύτερο και ασφαλές μέλλον για τα παιδιά μας.

Ζητάμε την άμεση συνάντηση με όλους τους φορείς που έχουν την ευθύνη της εύρυθμης και ασφαλούς λειτουργίας των σχολείων.
 
Κέρκυρα,
Σεπτέμβρης 2022
Το ΔΣ