Παρασκευή 17.05.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Μαχειμάρης: Η αντιπολίτευση στέλνει ξανά τα απορρίμματα στους δρόμους

Γιώργος Μαχειμάρης
12 Ιουλίου 2022 / 14:08

«Η τοξική αντιπολίτευση είναι υπόλογη για τη διαχείριση απορριμμάτων στο Δήμο Βόρειας Κέρκυρας από δω και πέρα»

ΚΕΡΚΥΡΑ. Πυρά κατά της αντιπολίτευσης εξαπολύει ο Δήμαρχος Βόρειας Κέρκυρας Γιώργος Μαχειμάρης, μετά την καταψήφιση της αναμόρφωσης προϋπολογισμού που αφορούσε την ενσωμάτωση του Τέλους Ταφής στη σύμβαση μεταφοράς των απορριμμάτων στην Πάλαιρο.

Ο Δήμαρχος καταγγέλλει στην κοινωνία του Δήμου Βόρειας Κέρκυρας "την τοξική αντιπολίτευση και την ανίερη συμμαχία εκείνων που «αυτομόλησαν» και τους καθιστά υπεύθυνους για τις εξελίξεις στη διαχείριση των απορριμμάτων".

Αναλυτικά η ανακοίνωση Μαχειμάρη
 
Η «ετερόκλιτη συμμαχία» του Δήμου Βόρειας Κέρκυρας στέλνει τα απορρίμματα ξανά στους δρόμους και στις πλατείες. Δεν ψήφισε την αναμόρφωση προϋπολογισμού για τη μεταφορά απορριμμάτων στην Πάλαιρο με το υποχρεωτικό τέλος ταφής.
  
Καταγγέλλουμε στην κοινωνία του Δήμου Βόρειας Κέρκυρας την τοξική αντιπολίτευση και την ανίερη συμμαχία εκείνων που «αυτομόλησαν», οι οποίοι στην εκπνοή της απλής αναλογικής  σαμποτάρουν συνειδητά το έργο της δημοτικής αρχής Βόρειας Κέρκυρας στο κυρίαρχο θέμα ζωής των πολιτών, τη διαχείριση απορριμμάτων. Είναι υπεύθυνοι, υπόλογοι, ο καθένας και η καθεμία  χωριστά και όλοι μαζί, για τη διαχείριση απορριμμάτων στο Δήμο Βόρειας Κέρκυρας από δω και πέρα.

Ειδικότερα, κάνουμε γνωστά τα ακόλουθα:
 
Για μια ακόμα φορά στο Δημοτικό δια ζώσης συμβούλιο Βόρειας Κέρκυρας (11-7-2022),  η αντιπολίτευση με την ανίερη συμμαχία,  επέδειξαν την ανωριμότητα, την ασχετοσύνη  και την «άγνοια» τους σε ό,τι αφορά στα θέματα της αυτοδιοίκησης.
 
Όλο το προηγούμενο διάστημα-ένα χρόνο και πλέον- οι φορείς της αυτοδιοίκησης μαζί με τις κατά τόπους περιφερειακές ενώσεις Δήμων (ΠΕΔ) και  την ΚΕΔΕ διαμαρτύρονται έντονα για την επιβολή του τέλους ταφής απορριμμάτων.

Ένα τέλος που ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών  κ. Στέλιος Πέτσας, μιλώντας πρόσφατα, στην Έκτακτη Συνάντηση Δημάρχων, που συγκάλεσε η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ)  είπε ότι δεν μπορεί να
καταργηθεί καθώς είναι ευρωπαϊκή υποχρέωση και έχει συνδεθεί με το Ταμείο Ανάκαμψης. Επομένως  είναι τέλος υποχρεωτικό για τους Δήμους από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ένα τέλος που ο ΦΟΔΣΑ Αιτωλοακαρνανίας -βάσει της υποχρεωτικότητας - συμπεριέλαβε στην σύμβαση που υπογράφθηκε  για τη μεταφορά απορριμμάτων του Δήμου Βόρειας Κέρκυρας στην Πάλαιρο. Ένα ομολογουμένως, δυσβάσταχτο χαράτσι, 20 ευρώ ανα  τόνο, το οποίο η Δημοτική Αρχή καταβάλει προσπάθειες να μη μετακυλιθεί στους πολίτες. Ο Δήμος Βόρειας Κέρκυρας  εξ αιτίας της υποχρεωτικότητας  συμμόρφωσης  κατέθεσε στο Δημοτικό Συμβούλιο αναμόρφωση προϋπολογισμού για το τέλος ταφής  απορριμμάτων σε μια πλήρως εμπεριστατωμένη εισήγηση των υπηρεσιών της οικονομικής και καθαριότητας .

Μια αναμόρφωση  εξόχως σημαντική-υποχρεωτική- αφού είναι η βασική παράμετρος στην ενεργοποίηση της σύμβασης μεταφοράς απορριμμάτων του Δήμου Βόρειας Κέρκυρας στην ΠΑΛΑΙΡΟ. Όλοι εμείς οι «κοινοί θνητοί» καταλαβαίνουμε τι σημαίνει απορρίμματα, δυσοσμία, δυσφήμιση, κίνδυνος δημόσιας υγείας. Οι εικόνες και η μυρωδιά των βουνών απορριμμάτων στη πλατεία δημαρχείου στην Αχαράβη, στις παραλίες, στον τωρινό χώρο ανακύκλωσης ,στην πλατεία Σιδαρίου, στο γήπεδο Αυλιωτών, στο  βιολογικό Κασσιόπης -δίπλα στο γυμνάσιο Λύκειο Κασσιώπης- σε όλη την Κέρκυρα, είναι ακόμα ζωντανές όχι μόνο σε μας αλλά σ’ όλους τους Κερκυραίους και τους επισκέπτες μας. Μόνο τρόμο λοιπόν μπορεί να προκαλέσει η επαναφοράς της αποκρουστικής κατάστασης του 2018 και 2019. Και μάλιστα όταν η κατασκευή του εργοστασίου έχει πάει στις καλένδες. Αλλά οι «εραστές της δυσοσμίας» που δεν ψήφισαν ουσιαστικά τα απορρίμματα να μεταφέρονται στην Πάλαιρο αλλά να αποθηκεύονται ξανά στον τόπο μας , στους δρόμους και στις πλατείες,  έχουν ονοματεπώνυμο (συγκρατείστε τα ονόματα τους) ...
 
ΑΣΠΙΩΤΗΣ ΣΠΥΡΙΔΩΝ του ΝΙΚΟΛΑΟΥ Επικεφαλής
ΝΙΚΟΠΑΣΧΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ του ΣΠΥΡΙΔΩΝΑ
ΚΟΝΤΑΛΙΠΟΥ ΜΑΓΔΑΛΗΝΗ  του ΣΠΥΡΙΔΩΝΑ
 
ΑΝΕΜΟΓΙΑΝΝΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ
ΒΑΡΕΛΗΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ του ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ
 
ΡΟΥΣΣΙΝΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ-ΓΕΩΡΓΙΟΣ του ΘΕΟΔΩΡΟΥ – Επικεφαλής
ΡΟΥΣΣΙΝΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ – ΑΡΗΣ  του ΑΝΤΩΝΙΟΥ
ΜΠΑΝΟΣ ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΣ του ΣΠΥΡΙΔΩΝΟΣ
 
ΤΡΥΦΩΝΑΣ ΣΩΚΡΑΤΗΣ του ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ – Επικεφαλής
 
ΠΟΥΛΙΑΣΗΣ ΣΤΑΜΑΤΙΟΣ του ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥ Ανεξάρτητος
ΣΑΟΥΛΟΣ ΑΝΔΡΕΑΣ του ΒΛΑΔΗΜΙΡΟΥ Ανεξάρτητος
ΜΠΑΚΟΛΑ-ΛΙΑΣΚΟΥ ΜΑΡΙΕΤΙΝΑ του ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ Ανεξάρτητη
ΜΑΛΑΤΟΥ-ΓΟΥΔΕΛΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ  του ΣΠΥΡΙΔΩΝΟΣ Ανεξάρτητη
 
Η Δημοτική Αρχή Βόρειας Κέρκυρας με τη συνεργασία των δημοτών της όλο το προηγούμενο διάστημα καταβάλουν τεράστιες προσπάθειες για τη διατήρηση της διαχείρισης απορριμμάτων σε υψηλά επίπεδα πολιτισμού. Δείξανε όλοι τον επαγγελματισμό τους και στάθηκαν στο ύψος των περιστάσεων και οργανωμένα αντιμετώπισαν το πρόβλημα των απορριμμάτων.  Ενωμένοι δίνουν αυτή την μάχη με αποτέλεσμα  ένα Δήμο καθαρό. Είναι πανελλαδικά αναγνωρισμένο πως είναι η πιο οργανωμένη διαδικασία που υπήρξε ποτέ, ενώ παράλληλα  η Δημοτική Αρχή Βόρειας Κέρκυρας  καταθέτει καινούριες δράσεις που θα οδηγήσουν στο μικρότερο δυνατό περιβαλλοντικό αποτύπωμα… γεγονός που είναι το ζητούμενο της εποχής μας.