Πέμπτη 02.05.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Στο κοινό μέτωπο για το χαράτσι του Τέλους Ταφής και ο Δήμος Νότιας Κέρκυρας

Τέλος ταφής
25 Ιανουαρίου 2024 / 18:50

Ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, μετά από ερώτηση της Λαϊκής Συσπείρωσης

ΚΕΡΚΥΡΑ. Ομόφωνη απόφαση για να συνταχθεί με την ΚΕΔΕ στην προσφυγή στο ΣτΕ για το Τέλος Ταφής, πήρε χθες το Δημοτικό Συμβούλιο Νότιας Κέρκυρας, ακολουθώντας τη γραμμή της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος. Η απόφαση ελήφθη μετά από ερώτηση της Λαϊκής Συσπείρωσης Νότου, με επικεφαλής τον Σταμάτη Πελάη. Αντίστοιχες αποφάσεις έχουν πάρει και οι Δημοτικές Επιτροπές Κεντρικές και Βόρειας Κέρκυρας.

 

Δείτε επίσης το ρεπορτάζ της "Ε": Στο ΣτΕ στέλνουν οι Δήμοι τα «φέσια» του τέλους ταφής

 

Η ερώτηση της Λα.Συ.

Η επιβολή του «τέλους ταφής»  που προωθεί η κυβέρνηση της ΝΔ θα επιφέρει τεράστιες επιβαρύνσεις στους προϋπολογισμούς των δήμων, καθώς και περαιτέρω αφαίμαξη του εισοδήματος των λαϊκών νοικοκυριών με την αύξηση των δημοτικών τελών. Όπως είναι γνωστό το “τέλος ταφής” είχε προβλεφθεί με τον ν.4042/2012.

Ο ΣΥΡΙΖΑ στο Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων του 2015 το αντικατέστησε με την «περιβαλλοντική εισφορά» με το άρθ. 55 του Ν.4609/2019. Έπειτα η ΝΔ επανήλθε με το άρθ. 38 του ν.4819/2021 και επέβαλλε το ‘’τέλος ταφής’’, ενώ με την παρ. 7 επαναφέρεται από 1.1.2022 και η καταβολή της περιβαλλοντικής εισφοράς του ΣΥΡΙΖΑ, που είχε ανασταλεί για τα έτη 2020 και 2021.

Πρόκειται για μια ακόμη φοροληστεία δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ εις βάρος των λαϊκών στρωμάτων, που μεθόδευσαν διαχρονικά όλες οι κυβερνήσεις, μέσω των ανταποδοτικών τελών καθαριότητας. Φυσικά με τα χρόνια τα χαράτσια θα αυξάνονται και μετά το 2030 σε επίπεδα διπλασιασμού και βάλε.

Επιπροσθέτως, αντί να το αποδίδουν οι οικονομικές υπηρεσίες των δήμων προς τον ΦΟΣΔΑ (ΧΥΤΑ) παρακρατείται από τις ΚΑΠ που πηγαίνουν σε κάθε δήμο,  μάλιστα  με την απόδοση της τελευταίας 13ης έκτακτης ΚΑΠ παρακρατήθηκαν από τους Δήμους το πρώτο εξάμηνο του ’23 και δόθηκε το υπόλοιπο στους δήμους.  Το υπόλοιπο τέλος ταφής του 2022 και του δευτέρου εξαμήνου του 2023 θα παρακρατηθεί το 2024.

Η ΚΕΔΕ αυτή τη στιγμή, πέραν των γνωστών της παλινωδιών, φαίνεται να ζητά ακύρωση της απόφασης του ΣΤΕ για τα τέλη ταφής και με έγγραφό της καλεί τους δήμους να ενισχύσουν αυτή τη δικαστική προσπάθεια με αντίστοιχες αγωγές.

Το ερώτημα είναι, λοιπόν, τι θα κάνετε ως δημοτική αρχή:

α) Θα προσφύγετε εσείς εναντίον της απόφασης του ΣΤΕ για το τέλος ταφής και ακύρωσής της.

β) Θα ενημερωθεί το σώμα για τα τεκταινόμενα, θα έρθει ως θέμα στο Δ/Σ για να πάρει και τις ανάλογες αποφάσεις.

γ) Πότε θα συζητηθεί το θέμα που έχουμε ήδη ζητήσει ως ΛΑΣΥ, ώστε να αποφασίσουμε την καθιέρωση συστήματος ανακύκλωσης και να εγκρίνουμε την εκπόνηση μελέτης για τη χωροθέτηση ΣΜΑ.