Σάββατο 27.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Συλλυπητήριο Γιώργου Μαχειμάρη για την απώλεια του Σπύρου Καλούδη

Γιώργος Μαχειμάρης
16 Ιανουαρίου 2024 / 09:09

«Πάντα στη σωστή πλευρά της ιστορίας… Και εις την Κέρκυρα και «εις τας Αθήνας»

ΚΕΡΚΥΡΑ. Συλλυπητήριο μήνυμα για τηναπώλεια του πρώην βουλευτή Σπύρου Καλούδη, απευθύνει ο Δήμαρχος Κέρκυρας Γιώργος Μαχειμάρης:

Οφείλω να αποτίσω έναν ελάχιστο φόρο τιμής για την απώλεια του εκλεκτού φίλου, ευπατρίδη, δημοκράτη, έντιμου μάχιμου πολιτικού, συγγραφέα, του Αργυραδίτη Κερκυραίου Σπύρου Καλούδη. Μιας προσωπικότητας που τίμησε και υπηρέτησε την πολιτική με αρχές, ήθος, σεμνότητα, δημιουργικό πείσμα και αξίες. Σε μια προσπάθεια να  σκιαγραφήσω βήματα της πορείας που χάραξε και ακολούθησε επιλέγω κάποιους σταθμούς από το πλούσιο βιογραφικό του.

Γεννήθηκε το 1936 στους Αργυράδες Κέρκυρας. Σπούδασε νομικά και οικονομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Από τα νεανικά του χρόνια αγωνίστηκε από τις γραμμές της ΕΔΑ για μια κοινωνία σοσιαλιστική. Υπήρξε ιδρυτικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, με το οποίο διετέλεσε βουλευτής Κέρκυρας από το 1981 ως το 1996, ενώ χρημάτισε και υφυπουργός Οικονομικών από τις 5 Φεβρουαρίου 1987 μέχρι τις 22 Ιουνίου 1988, στην δεύτερη κυβέρνηση του Ανδρέα Παπανδρέου.

Ως υφυπουργός Οικονομικών, προκάλεσε αίσθηση με την απόφαση του να πηγαίνει στο υπουργείο με λεωφορείο, ενώ χαρακτηριστικοί διάλογοι του  έχουν μείνει μνημειώδεις.

Ο Σπύρος Καλούδης ήταν από τους πολιτικούς που ξεχώριζε για τις ικανότητες και το ήθος του. Διαπρεπής επιστήμονας και νομικός με λαμπρή σταδιοδρομία ως δικηγόρος. Με πνευματική καλλιέργεια και ανθρωπιστική παιδεία και βαθιά γνώση της Ιστορίας αρθρογραφούσε στον τύπο. Το συγγραφικό του έργο περιλαμβάνει   τα βιβλία:

  1. ΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ, 1946-1996 ΜΕ ΕΙΔΙΚΕΣ ΑΝΑΦΟΡΕΣ  για τις εκλογές στο Νομό Κέρκυρας. Καταγράφει δε στο οπισθόφυλλο του βιβλίου του μεταξύ άλλων…. «….. Η αναφορά μου αυτή στα κερκυραϊκά εκλογικά πράγματα, μπορεί εκ των προτέρων να θεωρηθεί επηρεασμένη εκ μόνου του λόγου ότι υπήρξα υποψήφιος βουλευτής σε επτά εκλογικές αναμετρήσεις και βουλευτής δέκα πέντε χρόνια. Τα γεγονότα όμως τα εκθέτω ως έγιναν ή τουλάχιστον ως εγώ τα γνωρίζω. Για την αντικειμενικότερη γνώση τους χρησιμοποίησα ως πηγές τον τύπο της εποχής, κομματικά και δημόσια έγγραφα. Επίσης κατέφυγα σε αναμνήσεις και κείμενα πολιτικών και στις διηγήσεις ορισμένων προσώπων της κερκυραϊκής κοινωνίας, που ανήκαν και ανήκουν σε διάφορα πολιτικά κόμματα.[...]

2. Η ΘΕΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΚΑΙ ΟΙ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΤΗΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ

3.«Ελληνοαλβανικές σχέσεις / ιστορία, προοπτικές», Κέρκυρα

4. Για την Ένωση της Επτανήσου με την Ελλάδα

 Υποστήριζε με πάθος τις πολιτικές απόψεις και ιδέες και δε δίσταζε να ασκεί κριτική μέσα στις γραμμές του κόμματος που ήταν ενταγμένος, χωρίς να σκύβει το κεφάλι.

Τούτη την ώρα λοιπόν δεν υπάρχει μεγαλύτερη καταξίωση από την καθολική αναγνώριση του έργου που επιτέλεσε, αλλά και της χαρισματικής προσωπικότητας του που τη διέκρινε η ανιδιοτέλεια, η εντιμότητα, η αξιοπρέπεια, το μαχητικό πνεύμα, η παρρησία της γνώμης, η αυθεντικότητα και η ειλικρίνεια του.

Απόδειξη πως μόνο τα καλύτερα έχουν να πουν όσοι μιλούν- γράφουν τούτες τις ημέρες.

Η απώλειά του μας θλίβει όλους, καθιστώντας μας φτωχότερους και αφήνοντάς μας μια βαριά παρακαταθήκη. Μοιράζομαι σήμερα το ίδιο αίσθημα θλίψης και οδύνης με την οικογένεια, τους οικείους, τους συγγενείς, συντρόφους, αλλά και φίλους, συνεργάτες και εκτιμητές της προσωπικότητας και προσφοράς του και εκφράζω εκ μέρους και του λαού της Βόρειας Κέρκυρας τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια.  Καλό ταξίδι φίλε.

Ο Δήμαρχος Βόρειας Κέρκυρας Γιώργος Μαχειμάρης.