Σάββατο 27.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Οι δεσμεύσεις Μαχειμάρη για τη νέα θητεία της Δημοτικής Αρχής Βόρειας Κέρκυρας

Γιώργος Μαχειμάρης
21 Δεκεμβρίου 2023 / 11:40

Συγκίνηση στην τελετή ορκωμοσίας που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Δευτέρας 18/12/2023

ΔΗΜΟΣ ΒΟΡΕΙΑΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ. Πολύς ήταν ο κόσμος, όπως και μεγάλη η συγκίνηση στην τελετή ορκωμοσίας του επανεκλεγέντα δημάρχου Βόρειας Κέρκυρας Γιώργου Μαχειμάρη, (δέκατη τετραετία στην τοπική αυτοδιοίκηση), των μελών του νέου Δημοτικού Συμβουλίου, των μελών των τοπικών συμβουλίων και των προέδρων των κοινοτήτων, πενταετούς θητείας από την 1 -1 – 2024 έως τις 31 – 12 – 2028.

Η τελετή πραγματοποιήθηκε σε πανηγυρικό κλίμα το απόγευμα της Δευτέρας 18-12-2023  στην πλατεία του Δημαρχιακού Μεγάρου στην έδρα του Δήμου στην Αχαράβη, σε κατάλληλα διαμορφωμένο χώρο. Προηγήθηκε ο καθιερωμένος  Αγιασμός, από το Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Κερκύρας Παξών και Διαποντίων Νήσων  κ.κ Νεκτάριο, ενώ ακολούθησε η ορκωμοσία του Δημάρχου ,των νέων δημοτικών συμβούλων, των μελών των τοπικών συμβουλίων και των προέδρων των κοινοτήτων όλων των δημοτικών παρατάξεων. Με πολιτικό όρκο ορκίστηκαν από τις παρατάξεις η Συμπαράταξη  ανεξάρτητων πολιτών για τη Βόρεια Κέρκυρα και η Λαϊκή Συσπείρωση Βόρειας Κέρκυρας.

Πολλαπλά συγκινημένος ήταν ο δήμαρχος Βόρειας Κέρκυρας Γιώργος Μαχειμάρης και ξεχωριστή η στιγμή που αναφέρθηκε ονομαστικά  στο πρόσωπο του Σεβασμιώτατου , σε πρόσωπα των σωμάτων ασφαλείας για την αυτοθυσία στο καθήκον  και της τοπικής αυτοδιοίκησης νομάρχη, δημάρχους και κοινοτάρχες  που έπαιξαν σημαντικό ρόλο το προηγούμενο διάστημα στους Δήμους και στη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση . Ξεχωριστή αναφορά στους αξιότιμους πρωθυπουργούς της Ελλάδος κ.κ Μητσοτάκη Κων/νο , Μητσοτάκη Κυριάκο και Υπουργό Εθνικής Άμυνας Νικόλαο Δένδια. Αλλά και όσους στάθηκαν δίπλα του όλη αυτήν την περίοδο, από τους δημοτικούς συμβούλους, τους συνεργάτες του, μέχρι την οικογένειά του.

Στο πολιτικό κομμάτι, ο δήμαρχος ανέφερε στην ομιλία του τη μεγάλη του υπερηφάνεια για όσα πέτυχε η δημοτική αρχή την περίοδο που ολοκληρώνεται και δεσμεύτηκε πως η πενταετία που ξεκινάει θα είναι ακόμα καλύτερη για τον δήμο και την κοινωνία, ενώ συμπυκνωμένα  κατέγραψε: αφενός το περιβάλλον που κινείται η τοπική Αυτοδιοίκηση μέχρι σήμερα και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει  με κυρίαρχα εκείνο της ύδρευσης, και της επιχειρούμενης μεταρρύθμισης που ακυρώνει τον κοινωνικό χαρακτήρα των ΔΕΥΑ και την ανταποδοτική χρέωση των υπηρεσιών ύδρευσης, ανοίγοντας την «Κερκόπορτα» για την ιδιωτικοποίηση του νερού , της μεταφοράς απορριμμάτων, της οικονομική αφαίμαξη από αρμοδιότητες που μεταφέρονται χωρίς ανάλογους οικονομικούς πόρους ( ναυαγοσώστες-σχολικές καθαρίστριες ,μεταφορά απορριμμάτων, τέλος ταφής κα), την ελλιπή θωράκισης της υπηρεσίας πολιτικής προστασίας, οδικό δίκτυο κ.α. 

Αφετέρου «Οι  πολίτες θέλουν ελπίδα … Και εμείς η Δημοτική Αρχή Βόρειας Κέρκυρας αυτή την ελπίδα τη συμπυκνώσαμε σε ένα πρόγραμμα ρεαλιστικό  με όραμα. Ανάμεσα στους 23 πυλώνες καταγράφουμε:

Λύνουμε το πρόβλημα της καθαριότητας: Με μετρήσιμα στοιχεία …και το βιώνουμε όλοι μας.

Ύδρευση (Νερό=Ζωή) : Το μεγάλο μας στοίχημα : Λύνουμε καθημερινά το πρόβλημα της ύδρευσης.

  • Προχωράμε σε πλέγμα ενεργειών για να εξασφαλίσουμε τη λύση του νερού για 20 και πλέον χρόνια.( -λιμνοδεξαμενές, πηγές , γεωτρήσεις –παλιές-νέες-,  νέα δίκτυα) στις  κοινότητες και οικισμούς .

Ενισχύουμε το μηχανολογικό στόλο  με 20 και πλέον   ΝΕΑ ΜΗΧΑΝΗΜΑΤΑ για αποκομιδή αποβλήτων-ανακύκλωση, οδοποιία /τεχνικά έργα/παραλίες, καθαριότητα, πολιτική προστασία από το πρόγραμμα ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ και ιδίους πόρους. ΟΛΑ ΕΞΟΦΛΗΜΕΝΑ.

  • Προγραμματίζουμε την αγορά  κι άλλων χωματουργικών μηχανημάτων, λεωφορείων , καλαθοφόρων. Αναμένονται και 4 απορριμματοφόρα βιοαποβλήτων.

ΣΧΟΛΙΚΕΣ ΥΠΟΔΟΜΕΣ-ΠΑΙΔΕΙΑ

  • Σημαντικό έργο η εξαιρετική αποκατάσταση του κτηρίου-κόσμημα πλέον- που  στεγάζει το 2ο Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Κέρκυρας.
  • Θέμα χρόνου και ο παιδικός σταθμός στην ΔΕ Αγίου Γεωργίου στη Δάφνη.

Έπονται :

  • η λειτουργία του ΕΠΑΛ Δήμου Βόρειας Κέρκυρας
  • η προσθήκη αιθουσών διδασκαλίας  όπου λειτουργούν κοντέινερ
  • 4 ΝΕΑ Νηπιαγωγεία και
  • το πάρκο κυκλοφοριακής αγωγής.

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΥΠΟΔΟΜΕΣ.

ΕΜΒΛΗΜΑΤΙΚΟ ΕΡΓΟ :

  • Η Ανέγερση//κατασκευή  κλειστού γυμναστηρίου Βόρειας Κέρκυρας με 3.000.000,00 € προϋπολογισμό.
  • Εξελίσσονται οι αναγκαίες παρεμβάσεις -αναβάθμιση και ο εκσυγχρονισμός- στο σύνολο των γηπέδων του Δήμου  Βόρειας Κέρκυρας .Με προγραμματική Σύμβαση με την ΠΙΝ.
  • Ξεμπλόκαρε… η  κατασκευή στίβου στο δημοτικό γήπεδο Θιναλίων… τρεις εργολαβίες σε εξέλιξη:  υποδομή ,ταρτάν, χλοοτάπητας.
  • Σε εξέλιξη βρίσκονται έργα για : γυμναστήριο του γηπέδου Νυμφών,  τοποθέτηση χλοοτάπητα στα  γήπεδα και Αυλιωτών ,  Καρουσάδων .
  • Κατασκευή μικρών κλειστών γυμναστήριων  ΒΔ και ΒΑ . Θα προχωρήσουμε άμεσα στο γήπεδο κρίκετ και το  κλειστό κολυμβητήριο.

ΟΔΟΠΟΙΙΑ: ΔΡΟΜΟΙ-ΑΣΦΑΛΕΙΑ-ΣΕΒΑΣΜΟΣ ΣΤΗ ΖΩΗ

  • Συνεχής η προσπάθεια της Δημοτικής αρχής να εξασφαλίσει πόρους για να ιαθεί ο μεγάλος διαχρονικός ασθενής ..η οδοποιία .

ΣΥΣΤΑΣΗ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ –ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΕΥΠΡΕΠΙΣΜΟΥ ΟΔΙΚΟΥ ΔΥΚΤΥΟΥ

  • Εξοπλισμός του οδοστρώματος με ανακλαστήρες (μάτια γάτας), ανανέωση των διαγραμμίσεων, συντήρηση της υφιστάμενης σήμανσης, αντικατάσταση φθαρμένων και τοποθέτηση νέων σημάτων, σήμανση επικινδυνότητας, τοποθέτηση προστατευτικών στηθαίων και μπαρών ασφαλείας κ.λπ.

ΗΛΕΚΤΡΟΦΩΤΙΣΜΟΣ

  • Αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης στην εξοικονόμηση ενέργειας, με την ενεργειακή αναβάθμιση του οδοφωτισμού.

Λιμάνια

  • Συνεχές το Διεκδικητικό πλαίσιο στην αναπτυξιακή πυξίδα του Δήμου Βόρειας Κέρκυρας   για το θαλάσσιο μέτωπο:
  • Δημιουργία σύγχρονου λιμανιού  στον Άγιο Στέφανο Αυλιωτών ,
  • Δημιουργία μαρίνας σκαφών-κόσμημα- στο λιμάνι της Ημερολιάς  στην Κασιώπη.
  • Αναβάθμιση των υπαρχόντων λιμενικών εγκαταστάσεων και αλιευτικών καταφυγίων (Αστρακερής, Νησακίου, Αγίου  Στεφάνου Σινιών, Κουλούρας, Κασσιώπης  )
  • Σύσταση λιμενικού σταθμού στο Δήμο Βόρειας Κέρκυρας .Ο Δήμος θα παραχωρήσει κτίριο μέρος του οποίου θα χρησιμοποιηθεί αφενός για τις ανάγκες του Λιμενικού σταθμού αφετέρου για το σταθμό ΕΚΑΒ.

ΠΡΩΤΟΓΕΝΗΣ ΤΟΜΕΑΣ:

  • Διαφύλαξη –του φυσικού μας θησαυρού που έθρεψε γενιές και γενιές. Προστασία από την ερήμωση των χτημάτων  των γονιών μας.
  • Αξιοποίηση της ΜΕΛΕΤΗΣ για την αναδιάρθρωση του κερκυραϊκού ελαιώνα- του Γεωπονικού Πανεπιστημίου.
  • Συνεργασία με το σύλλογο ελαιοτριβείων για την Αντιμετώπιση του χρόνιου περιβαλλοντικού  ζητήματος των αποβλήτων 

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ:

  • Όλα τα δημοτικά έργα, έχουν άμεση ή έμμεση αναφορά στην τουριστική μας ανάπτυξη: Έργα οδοποιίας, ύδρευσης, εκσυγχρονισμού και αναβάθμισης των δικτύων, αναπλάσεις τουριστικών οικισμών, δίκτυα δημοτικού φωτισμού, η ολοκλήρωση των μελετών….
  • Στόχος: Η ανάπτυξη θα πρέπει να στοχεύει στον ποιοτικό τουρισμό ,στην επέκταση της τουριστικής περιόδου και στην προσέλκυση επισκεπτών και ειδικού θεματικού ενδιαφέροντος, εναλλακτικών μορφών  ΤΟΥΡΙΣΜΟΎ.

Ενίσχυση της Κοινωνικής πολιτικής με διεύρυνση δράσεων… Προτεραιότητα μας ο άνθρωπος ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ - Κέντρο Κοινότητας ..δίπλα στον άνθρωπο που έχει ανάγκη , διακριτικά.

  • Μεγάλο μας στοίχημα η άμεση υλοποίηση δημιουργία ΦΩΛΙΑΣ ΑΓΑΠΗΣ /
  • ΠΡΟΤΥΠΗ ΠΕΡΙΟΧΗ ΑΜΕΑ    

Μέριμνα για την ευζωία των αδέσποτων ζώων  με πλήρες επιχειρησιακό πρόγραμμα για τη διαχείριση των αδέσποτων ζώων.

Υπηρεσία ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ για την αυτοδιαχείριση των τομέων ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ,τη χάραξη μιας ενιαίας στρατηγικής για τις δράσεις πολιτισμού-αθλητισμού-τουρισμού   και τη διαχείρισης και τον εμπλουτισμό του πολιτιστικού /αθλητικού αποθέματος του Δήμου Βόρειας..

ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ

Πρόνοια στη μελέτη του λιμένα για τις επιπτώσεις διαβρώσεων  των βόρειων ακτών του Δήμου (Άγιος Στέφανος Αυλιωτών, Λογγάς, Κανάλ Ντ Αμούρ, Αστρακερή, Ρόδα, Αχαράβη ).Συνεχίζουμε να αγωνιζόμαστε για την προστασία της περιοχής ΕΡΗΜΙΤΗΣ αλλά και σε όποια τέτοια παρέμβαση στις περιοχές μας... ΠΟΡΤΟ ΤΙΜΟΝΙ, KANAL NT AMOYR. Θα μας βρουν αντιμέτωπους σε κάθε καταστροφικό σχέδιο ..όπως τοποθέτηση ανεμογεννητριών στις καμένες περιοχές μας, στις θαλάσσιες περιοχές μας.

ΥΓΕΙΑ:

Συνεχής η διεκδίκηση για  αναβάθμιση και επαρκή στελέχωση του Κ.Υ Αγίου Αθανασίου  , του πολυιατρείου Αχαράβης και του ΚΥ Αγίου Μάρκου  με το αναγκαίο ιατρικό προσωπικό, με διεύρυνση  των ειδικοτήτων  και με νοσηλευτικό προσωπικό. Στην τελική ευθεία ευρίσκεται και το θέμα του ΕΚΑΒ ούτως ώστε σε μόνιμη βάση  στο Δήμο Βόρειας Κέρκυρας να σταθμεύει ασθενοφόρο.

ΝΕΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ του δήμου

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΝΕΩΝ

Την τελετή τίμησαν με την παρουσίας του οι κ.κ :

Σεβασμιώτατος  Μητροπολίτης Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ.κ. Νεκτάριος

Σεβασμιώτατος Καθολικός Αρχιεπίσκοπος Κέρκυρας – Κεφαλληνίας – Ζακύνθου και  Αποστολικός Τοποτηρητής του Αποστολικού Βικαριάτου Θεσσαλονίκης κ.κ Γεώργιος Αλτουβάς

Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων κ. Ιωάννης Τρεπεκλής

Αντιπεριφερειάρχης Περιφερειακής Ενότητας Κέρκυρας κ. Κωνσταντίνος Ζορμπάς

Πρόεδρος Περιφερειακού Συμβουλίου  Ιονίων  Νήσων κ. Νικόλαος Μουζακίτης

Δήμαρχος Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων κ. Στέφανος Πενηντάρχου Πουλημένος

Δήμαρχος Νότιας Κέρκυρας κ. Βασίλειος Χειμαριώτης

Γενικός Αστυνομικός Διευθυντής Περιφέρειας Ιονίων Νήσων Υποστράτηγος Γεώργιος Βασιλείου

Διοικητής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Περιφέρειας Ιονίων Νήσων Αρχιπύραρχος Νικόλαος Κολοβός

Αστυνομικός Διευθυντής Κέρκυρας κ. Σκολαρίκης Σπυρίδων

Αναπληρωτής Διοικητής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Νομού Κέρκυρας κ. Νικόλαος Αυλωνίτης

Διοικητής Αστυνομικού Τμήματος Βόρειας Κέρκυρας κ. Ηλίας Αθανασίου

Προϊστάμενος πυρσβεστικού κλιμακίου Θιναλίων κ.Αυλωνίτης Γεράσιμος

       Πρώην Βουλευτής Κέρκυρας Παυλίδης Κωνσταντίνος,

Πρώην Νομάρχης Κέρκυρας κ. Παγκράτης Ανδρέας

Πρώην Δήμαρχος Εσπερίων κ. Προβατάς Ιωάννης

Πρώην Δήμαρχος Φαιάκων κ. Κάρρας Μιχάλης

Επικεφαλής Παράταξης στο Δημοτικό Συμβούλιο Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων κ. Παναγιώτης  Μεταλληνός

Εκπρόσωπος του Επιμελητηρίου Κέρκυρας κ. Μέξας Στέφανος

Διοικήτρια Γενικού Νοσοκομείου Κέρκυρας «Αγία Ειρήνη» κα Αδαμαντία Ευστρ.Εγγλεζοπούλου

Οικονομικό Επιμελητήριο 16ο Περιφερειακό Τμήμα Ιονίων Νήσων  Γεώργιος Νίνος, Παπαδάτου Ελένη

Εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης, νυν και περασμένων ετών, Πρόεδροι συλλογικοτήτων νυν και περασμένων ετών

Πρόεδρος  Συνδέσμου Ταξιδιωτικών πρακτόρων Κέρκυρας (AOCTA) κ. Σπύρος Χαλικιόπουλος

Πρόεδρος ΣΥΚΟΙΠΑ Κέρκυρας κα Ζερβού Μαρία

Πρόεδρος Ένωσης Συλλόγων Γονέων & Κηδεμόνων Βόρειας Κέρκυρας κα Πρωτοψάλτη Ασπασία

Αντιπρόεδρος του Συλλόγου  Εργαζομένων ΟΤΑ Κέρκυρας κ. Κοσμάς Βασιλάς

Το μέλος της Ομοσπονδίας ΠΟΕ ΟΤΑ κ. Γεώργιος Κατσαρός

Πρόεδρος του εργατουπαλληλικού σωματείου ΟΤΑ ΠΕ Κέρκυρας  «Η ΚΕΡΚΥΡΑ»  Παντελής Καββαδίας.

Ολυμπιονίκης κ. Μαρία Γεωργάτου. Πλήθος πολιτών.

Χαιρετισμούς απέστειλαν οι κ.κ: Στέφανος Γκίκας, Αλέξανδρος Αυλωνίτης, Μπιάγκης Δημήτριος βουλευτές Ν. Κέρκυρας( ανειλημμένες υποχρεώσεις στο κοινοβούλιο) ,  Δήμαρχος Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων Μερόπη Σπυριδούλα Υδραίου,  Πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Αλέξανδρος Παρίσης,  Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων Μεταλληνός Δημήτριος.

Δημοτικό Συμβούλιο Βόρειας Κέρκυρας: Δήμαρχος Μαχειμάρης Γεώργιος.

Μέλη: Ασπιώτης Ευγένιος Σπυρίδων, Βάρελης Σπυρίδων, Γαρνέλλης Ιωάννης, Καλούδης Ιωάννης, Κόκκαλη Σπυριδούλα, Κοντάλιπου Μαγδαληνή, Κουτσούρης Χαρίτων , Λιουδάκη Αναστασία, Μαυρωνάς Θεόδωρος, Μαλαχάς Κων/νος, Μαρτίνος Αθανάσιος, Μουζακίτης Ιωάννης, Μουζακίτης Νικόλαος, Μπαντούνος Γεώργιος, Ξάνθου Ελένη, Παπαδάτος Παναγιώτης, Πουλιάσης Σταμάτιος, Προβατάς Κων/νος, Προβατά Μαρία, Ρούσσινος Κων/νος-Γεώργιος ,Σαλβάνος Βασίλειος Σκέμπρης Θεοφάνης, Τρύφωνα Ελεωνόρα, Χειρδάρης Νικόλαος, Ψαρράς Μιχαήλ.

ΦΩΤΟ@ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΧΕΙΜΑΡΗΣ