Πέμπτη 02.05.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Στο ΣτΕ στέλνουν οι Δήμοι τα «φέσια» του τέλους ταφής

Τέλος ταφής
19 Ιανουαρίου 2024 / 16:33
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΚΕΡΕΚΟΥ

Οι τρεις Δήμαρχοι της Κέρκυρας ευθυγραμμίζονται με την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος που θα προσβάλλει την απόφαση για παρακράτηση των πόρων τους

ΚΕΡΚΥΡΑ. Στα «κάγκελα» είναι οι Δήμοι για το χαράτσι του τέλους ταφής απορριμμάτων που επιβλήθηκε, ενώ, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της "Ε", οι δήμαρχοι τις Κέρκυρας Στέφανος Πουλημένος, Γιώργος Μαχειμάρης και Βασίλης Χειμαριώτης, ευθυγραμμίζονται  με την ΚΕΔΕ, η οποία ανακοίνωσε ότι έως τα μέσα Φεβρουαρίου θα προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά της απόφασης της κυβέρνησης να παρακρατήσει 129 εκατ. ευρώ από τις επιχορηγήσεις τους, προκειμένου το ποσό να συμψηφιστεί. Με αυτές τις παρακρατήσεις, ουσιαστικά εξανεμίζονται τα απαραίτητα έσοδα που αποδίδονται στους Δήμους.

Η απόφαση - βόμβα ήρθε με μία αιφνιδιαστική τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή στα τέλη του περασμένου Νοέμβρη.

Συνεδριάζουν οι Δημοτικές Επιτροπές

Ήδη ο Δήμος Κεντρικής Κέρκυρας αποφασίζει για το θέμα στην πρώτη συνεδρίαση της Δημοτικής Επιτροπής του, την Δευτέρα 22 Ιανουαρίου. Ομοίως, για το ίδιο θέμα θα συνεδριάσουν άμεσα οι αντίστοιχες επιτροπές των Δήμων του Βορρά και του Νότου, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της ΚΕΔΕ για τη μεγαλύτερη δυνατή συσπείρωση-εκπροσώπησή τους, ώστε να αναπτυχθεί και η απαιτούμενη δυναμική της Αυτοδιοίκησης. Όπως έχει τονίσει ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ (Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδων) Λ. Κυρίζογλου, δεν είναι δυνατόν οι δήμοι και οι δημότες να καλούνται να πληρώσουν την έλλειψη των απαραίτητων υποδομών για τη φιλική προς το περιβάλλον διαχείριση των απορριμμάτων, ο σχεδιασμός και υλοποίηση των οποίων αποτελεί ευθύνη του Κεντρικού Κράτους.

Κίνητρο - αντικίνητρο

Το τέλος ταφής είναι ένα πρόστιμο που επιβάλλεται ανά τόνο απορριμμάτων που οδηγείται προς ταφή χωρίς να έχει περάσει προηγουμένως από διαδικασίες επεξεργασίας (π.χ. διαλογής, ανακύκλωσης). Θεσπίστηκε το 2012 ως ένα «αντικίνητρο ταφής» και «κίνητρο ανακύκλωσης».

Η επιβολή του έπαιρνε συνεχώς παρατάσεις, ενώ λόγω πανδημίας και γενικότερων συνθηκών, η είσπραξή του ανεστάλη. Τώρα η κυβέρνηση επανέρχεται με μια «σκούπα» για να εισπράξει τα τέλη διετίας (2022, 2023) από τις πρόσθετες επιχορηγήσεις που έχουν ανάγκη οι δήμοι.

Η ισχύουσα νομοθεσία προβλέπει κλιμακωτή αύξηση του τέλους ταφής, που ξεκινά από τα 20 ευρώ/τόνο (για το 2022) και αναμένεται να φτάσει τα 55 ευρώ/τόνο (από 1/1/2027). 

Τα "φέσια" της Κέρκυρας

Το οφειλόμενο ποσό που αντιστοιχεί σε κάθε Δήμο της χώρας για τις ποσότητες ανεπεξέργαστων αστικών αποβλήτων, που διατίθενται σε χώρους υγειονομικής ταφής, καθώς και για τα υπολείμματα επεξεργασίας αστικών αποβλήτων, καθορίστηκε από τη Γενική Γραμματεία Διαχείρισης Αποβλήτων του Υπουργείου Περιβάλλοντος. Τα στοιχεία δόθηκαν πρόσφατα στη δημοσιότητα, με τον προσδιορισμό της τιμής να έχει καταγγελθεί ως αυθαίρετος από δημάρχους.

Ειδικότερα τα τέλη ταφής του έτους 2022 για τους τρεις δήμους της Κέρκυρας ανέρχονται στα 1.045.549 ευρώ για συνολικά 52.277 τόνους που θάφτηκαν, τα οποία επιμερίζονται ως εξής: Δήμος Β. Κέρκυρας 238.676 ευρώ (11.933,82 τόνοι), Δήμος Κ. Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων 578.609 (28.930,50 τόνοι) ευρώ και Δήμος Νότιας Κέρκυρας 228.263,03 (11.413,15 τόνοι).

Για το α’ εξάμηνο του 2023 το ποσό ανέρχεται στις 653.462 ευρώ εκ των οποίων 149.172 ευρώ αντιστοιχούν στο Δήμο Β. Κέρκυρας, 361.631 ευρώ στο Δήμο Κ. Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων και 142.664 ευρώ στο Δήμο Νότιας Κέρκυρας.

Σημειωτόν το εργοστάσιο

Επί της ουσίας το τέλος ταφής επιβάλλεται στους Δήμους για κάθε τόνο απορριμμάτων που θάβεται, μη ανταποκρινόμενος στο στόχο της αποτελεσματικότερης διαχείρισης, μέσω της ανακύκλωσης.

Αν και στην Κέρκυρα προβλέπεται η κατασκευή εργοστασίου απορριμμάτων, ωστόσο η υλοποίησή του "σέρνεται" με βήμα σημειωτόν πάνω μια δεκαετία. Η  διαγωνιστική διαδικασία συνεχίζει να πέφτει σε διαδοχικά εμπόδια, πότε λόγω αλλαγής πολιτικής κατεύθυνσης και πότε λόγω προδικαστικών προσφυγών.

Ως γνωστόν τα τελευταία χρόνια τα σκουπίδια της Κέρκυρας μεταφέρονται εκτός νησιού, με τους Δήμους Βόρειας και Νότιας Κέρκυρας να τα στέλνουν στον ΧΥΤΑ Παλαίρου και ο Κεντρικός Δήμος στα εργοστάσια της Κοζάνης και των Ιωαννίνων, με ένα σημαντικό όμως ποσοστό, όπως φαίνονται και από τα στοιχεία του έτους 2022, να μένει ως υπόλειμμα για ταφή. Σε συνδυασμό μάλιστα με τα υψηλά κόστη για τη μεταφορά, που μεταφράζονται σε αρκετά εκατομμύρια ευρώ το χρόνο, τα οικονομικά των τριών Δήμων δέχονται ένα βαρύ οικονομικό χτύπημα. Ενδεικτικά, στον Δήμο Κεντρικής Κέρκυρας, η ετήσια διαχείριση των απορριμμάτων αγγίζει τα 10 εκατ. ευρώ.

ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΚΕΡΕΚΟΥ

Απόφοιτος του Τμήματος Επικοινωνίας και Μ.Μ.Ε του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Δημοσιογράφος στην Εφημερίδα «Καθημερινή Ενημέρωση», στον ιστότοπο enimerosi.com και στο EN-The Magazine. Έχει λάβει τιμητική διάκριση από το Ίδρυμα Προαγωγής της Δημοσιογραφίας Αθ. Μπότση για την ευαισθητοποίηση του κοινού στη Δωρεά Οργάνων.