Παρασκευή 22.11.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Στα 1,69 εκατ. ευρώ, η «λυπητερή» από τα τέλη ταφής για τους τρεις Δήμους της Κέρκυρας

Τέλος ταφής
21 Δεκεμβρίου 2023 / 08:46

Στο τραπέζι ακόμη και η αύξηση των δημοτικών τελών καθαριότητας για να αντιμετωπιστεί το κενό που θα προκύψει στα ταμεία των δήμων

ΚΕΡΚΥΡΑ. Η ώρα της λυπητερής για τα τέλη ταφής απορριμμάτων ήρθε για τους τρεις Δήμους της Κέρκυρας, με τον λογαριασμό να διαμορφώνεται στα 1.699.011.72 ευρώ για το έτος 2022 και το α’ εξάμηνο του 2023.

Τα χρήματα αυτά κανονικά θα τα λάμβαναν για τις λειτουργικές δαπάνες του τρέχοντος και του νέου έτους ως τακτική επιχορήγηση (ΚΑΠ) σε μηνιαίες δόσεις.

Ωστόσο πριν καλά - καλά καταλήξουν οι πόροι αυτοί στα ταμεία τους, παρακρατούνται, για να αποδοθούν ως επιχορήγηση προς τον Ελληνικό Οργανισμό Ανακύκλωσης (ΕΟΑΝ), προκειμένου να εξοφληθούν οι οφειλές που τους αντιστοιχούν.

Μάλιστα ορατό είναι πλέον το ενδεχόμενο το χρηματοδοτικό κενό που θα προκύψει στα οικονομικά των Δήμων, να αντιμετωπιστεί μέσω της αύξησης των δημοτικών τελών καθαριότητας που θα κληθούν να πληρώσουν οι δημότες.

Τα ποσά

Το οφειλόμενο ποσό που αντιστοιχεί σε κάθε Δήμο της χώρας για τις ποσότητες ανεπεξέργαστων αστικών αποβλήτων, που διατίθενται σε χώρους υγειονομικής ταφής, καθώς και για τα υπολείμματα επεξεργασίας αστικών αποβλήτων, καθορίστηκε σύμφωνα με στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Διαχείρισης Αποβλήτων του Υπουργείου Περιβάλλοντος, τα οποία δόθηκαν προ ημερών στη δημοσιότητα.

Ειδικότερα τα τέλη ταφής του έτους 2022 για τους τρεις δήμους της Κέρκυρας ανέρχονται στα 1.045.549,37 ευρώ για συνολικά 52.277 τόνους που θάφτηκαν, τα οποία επιμερίζονται ως εξής: Δήμος Β. Κέρκυρας 238.676,40 ευρώ (11.933,82 τόνοι), Δήμος Κ. Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων 578.609,94 (28.930,50 τόνοι) ευρώ και Δήμος Νότιας Κέρκυρας 228.263,03 ευρώ (11.413,15 τόνοι).

Για το α’ εξάμηνο του 2023 το ποσό ανέρχεται στις 653.462,35 ευρώ εκ των οποίων 149.172,75 ευρώ αντιστοιχούν στο Δήμο Β. Κέρκυρας, 361.631,21 ευρώ στο Δήμο Κ. Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων και 142.664,39 ευρώ στο Δήμο Νότιας Κέρκυρας.

Οι πόροι αυτοί των ΚΑΠ προορίζονταν για την κάλυψη λειτουργικών δαπανών, του αυξημένου ενεργειακού κόστους και λοιπών γενικών δαπανών ή της υλοποίησης έργων. Βάσει της απόφασης που υπέγραψε ο αναπληρωτής  Υπουργός Εσωτερικών Θ. Λιβάνιος, τα ποσά που καταβάλλονται στον ΕΟΑΝ και αντιστοιχούν στο οφειλόμενο ποσό των ΟΤΑ α΄βαθμού για το τέλος ταφής του έτους 2022, παρακρατούνται από κάθε Δήμο κατά το έτος 2024, στο πλαίσιο της μηνιαίας διαδικασίας κατανομής πόρων, ενώ το ποσό που αντιστοιχεί για το α΄εξάμηνο του 2023, παρακρατείται κατά το τρέχον και επόμενο έτος.

Δεν ανταποκρίθηκαν

Επί της ουσίας το τέλος ταφής που νομοθετήθηκε από την κυβέρνηση της ΝΔ το 2021, αποτελεί ένα πρόστιμο που καλείται να πληρώσει ο κάθε Δήμος για κάθε τόνο απορριμμάτων που θάβεται, μη ανταποκρινόμενος στο στόχο της αποτελεσματικότερης διαχείρισης, μέσω της ανακύκλωσης.

Αν και στην Κέρκυρα προβλέπεται η κατασκευή εργοστασίου απορριμμάτων, ωστόσο ο σχεδιασμός προχωράει με εξαιρετικά αργούς ρυθμούς και με την διαγωνιστική διαδικασία να έχει «παγώσει» μετά τις προδικαστικές προσφυγές που κατέθεσαν στην ΑΕΠΠ οι ενδιαφερόμενες ενώσεις εταιρειών.

Ως γνωστόν τα τελευταία χρόνια τα σκουπίδια της Κέρκυρας διαχειρίζονται εκτός νησιού, με τους Δήμους Βόρειας και Νότιας Κέρκυρας  να τα στέλνουν στον ΧΥΤΑ Παλαίρου και ο Κεντρικός Δήμος στα εργοστάσια της Κοζάνης και των Ιωαννίνων, με ένα σημαντικό όμως ποσοστό, όπως φαίνονται και από τα στοιχεία του έτους 2022, να μένει ως υπόλειμμα για ταφή. Σε συνδυασμό μάλιστα με τα υψηλά κόστη για τη μεταφορά, που μεταφράζονται σε αρκετά εκατομμύρια ευρώ το χρόνο, τα οικονομικά των τριών Δήμων δεν αντέχουν άλλο ένα «βαρύ» οικονομικό φορτίο. Στο Δήμο Κ. Κέρκυρας για παράδειγμα η ετήσια διαχείριση των απορριμμάτων ανέρχεται κοντά στα 10 εκατ. ευρώ.

Όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά

Πλέον όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά. Οι Δήμοι μάλιστα, λόγω της εφαρμογής του τέλους ταφής καλούνται τώρα να αναμορφώσουν τους προϋπολογισμούς τους, προκειμένου να γίνουν οι απαραίτητες λογιστικές τακτοποιήσεις. Μονόδρομος φαίνεται να είναι η περικοπή δαπανών ή ή μετακύληση του τέλους ταφής στους δημότες με αύξηση των ανταποδοτικών τελών καθαριότητας.

«Θα παλέψουμε να περιορίσουμε την ποσότητα και την υπολειματικότητα της διαχείρισης των απορριμμάτων. Η αύξηση των δημοτικών τελών είναι μια λύση που εξετάζουμε αν δεν υπάρξει η αναμενόμενη ανταπόκριση από τους πολίτες και τους επαγγελματίες.

Αν δεν μπορέσουμε να μειώσουμε δραστικά τον όγκο των απορριμμάτων που διαχειριζόμαστε τότε αναπόφευκτα θα πάμε σε αύξηση των δημοτικών τελών μέχρι και στον διπλασιασμό τους. Θα προσπαθήσουμε με νύχια και με δόντια να το αποφύγουμε», τόνισε στην «Ε» ο νέος Δήμαρχος Κ. Κέρκυρας  Στέφανος Πουλημένος. Όπως είπε στις λύσεις που εξετάζονται είναι ακόμη και η δημιουργία Μονάδας Επεξεργασίας Βιολογικών Αποβλήτων (ΜΕΒΑ) από το Δήμο.

Ταφή για τους Δήμους, χαρακτήρισε το τέλος, ο Δήμαρχος Β. Κέρκυρας Γιώργος Μαχειμάρης, τονίζοντας ότι θα υπάρχει δυναμική αντίδραση ακόμη και δια της νομικής οδού.

«Το τέλος ταφής είναι δυσβάσταχτο για το Δήμο και δεν μπορούμε να ανταποκριθούμε. Τα  ταμεία του Δήμου, είναι ήδη επιβαρυμένα με 2,5 εκατ. ευρώ ετησίως από τη μεταφορά των απορριμμάτων εκτός νησιού. Το κόστος αυτό δεν το έχουμε μετακυλήσει στους δημότες. Εδώ και τέσσερα χρόνια μπαίνουν από έσοδα που ήταν για έργα, όμως παράλληλα μειώθηκαν τα έργα», ανέφερε ο ίδιος. Ωστόσο όπως είπε, λόγω της επιβολής του τέλους ταφής όλα είναι ανοιχτά, ακόμη και η αύξηση των δημοτικών τελών, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι ο Δήμος Β. Κέρκυρας έχει τα χαμηλότερη τέλη καθαριότητας σε σχέση με άλλες περιοχές.

Το ζήτημα αναμένεται να εξεταστεί από τον νέο Δήμαρχο Νότιας Κέρκυρας Βασίλη Χειμαριώτη με την ανάληψη των καθηκόντων του από την 1η Ιανoυαρίου. Όπως ανέφερε στην «Ε», το θέμα θα συζητηθεί και με τους άλλους δυο δημάρχους του νησιού, στο πλαίσιο της συνεργασίας που έχουν ανακοινώσει. «Δεν ξέρουμε τι δυνατότητες αντίδρασης έχουμε. Να εγκατασταθούμε πρώτα ως δημοτική αρχή και να δούμε τι συμβαίνει», σχολίασε ο ίδιος.

Προσφεύγει στο ΣτΕ

Ήδη πάντως η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ) έχει ανακοινώσει ότι θα προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) για το τέλος ταφής απορριμμάτων, που ανέρχεται στο συνολικό ποσό των 129,1 εκατ. ευρώ για όλους τους Δήμους της χώρας (για το έτος 2022 και α’ εξάμηνο 2023), θεωρώντας μη νόμιμη την  επιβολή του.

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της ΚΕΔΕ Λ. Κυρίζογλου, δεν είναι δυνατόν να καλούνται οι δήμοι και οι δημότες να πληρώσουν την έλλειψη των απαραίτητων υποδομών για τη φιλική προς το περιβάλλον διαχείριση των απορριμμάτων, ο σχεδιασμός και υλοποίηση των οποίων αποτελεί ευθύνη του Κεντρικού Κράτους.