Δευτέρα 23.12.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Λαϊκή Συσπείρωση Νότιας Κέρκυρας: Προϋπολογισμός φτώχιας και μιζέριας

Προϋπολογισμός
08 Μαρτίου 2022 / 10:44

«Οι νέες δαπάνες για τους βασικούς τομείς κοινωνικής πολιτικής, είναι από ελάχιστες έως μηδενικές».

Η τοποθέτηση της Λαϊκής Συσπείρωσης Νότιας Κέρκυρας για τον Προϋπολογισμό 2022 του Δήμου Νότιας Κέρκυρας:
Άλλος ένας προϋπολογισμός φτώχειας και μιζέριας, σε ότι αφορά τις επείγουσες λαϊκές ανάγκες ψηφίσθηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Νότιας Κέρκυρας για το 2022. Σε αυτόν φαίνεται για ακόμα μία φορά, η συνεχιζόμενη από το 2010, κρατική υποχρηματοδότηση των δήμων.

Οι κεντρικοί αυτοτελείς πόροι (ΚΑΠ) είναι τόσο χαμηλοί, που δεν φθάνουν ούτε για τη μισθοδοσία. Οι χρηματοδοτήσεις για τεχνικά προγράμματα είναι μόνο για μικροσυντήρηση. Η δημοτική αρχή περιμένει μήπως υπάρξει καμία «πρόσθετη χρηματοδότηση» για κάποιο νέο έργο. Τα έξοδα της καθημερινότητας του Δήμου καλύπτονται από «ίδιους πόρους», δηλαδή έσοδα που προέρχονται από τον πολίτη ως δεύτερη ή τρίτη φορολογία και τον τζίρο των επιχειρήσεων.
Έτσι και σε αυτόν τον προϋπολογισμό, όπως και στους προηγούμενους, οι νέες δαπάνες για τους βασικούς τομείς κοινωνικής πολιτικής, είναι από ελάχιστες έως μηδενικές.

Σχολεία: 32,5 χιλιάδες ευρώ για επισκευαστικά, 131 χιλιάδες ευρώ για λειτουργικά. Για 2 Γυμνάσια-Λύκεια, 8 Δημοτικά και 10 νηπιαγωγεία. Ως συνήθως, πρέπει και οι γονείς «εθελοντικά» να βάζουν το χέρι στην τσέπη για να συμπληρώνουν.

Αντιπυρική προστασία: 57 χιλιάδες ευρώ. Όσα και πέρυσι. Αυτά έφθασαν να καθαριστούν κάποιοι ελάχιστοι αγροτικοί δρόμοι. Οι υπόλοιποι σχεδόν έχουν κλείσει από βάτα, θάμνους κλπ. Ας ευχόμαστε να μην συμβεί το κακό το καλοκαίρι.

Αντιπλημμυρικά: Τίποτα καινούργιο. Όταν όλος ο δήμος έχει τεράστιο πρόβλημα. Τον Οκτώβρη του 2021 ξαναζήσαμε εφιαλτικές μέρες και καταστροφές (Μωραΐτικα, Μεσσογγή), όπως το 2019 στα Κορίσσια. Φέτος δεν ξέρουμε ποιος θα έχει σειρά. Οι πληγές βέβαια είναι ανοικτές και δεν ξέρουμε πότε θα κλείσουν.

Πολιτισμός – Αθλητισμός: Συμβολική η εισφορά.

Παιδικές χαρές: Ανύπαρκτες σε όλα σχεδόν τα χωριά και δεν προβλέπεται τίποτα.

Αγροτική οδοποιία: Περιμένουμε από το πρόγραμμα Α. Τρίτσης, όταν έρθουν τα χρήματα. Ωστόσο η Δημοτική Αρχή δε φαίνεται να έχει εξασφαλίσει ούτε λίγα αδρανή υλικά για να μην βουλιάζουν οι αγρότες στις λάσπες.

Δημοτική οδοποιία: Ότι υπήρχε από τα προηγούμενα χρόνια. Τίποτα καινούργιο. Και αυτά προχωρούν με ρυθμούς χελώνας, είτε λόγω έλλειψης προσωπικού στο δήμο, είτε λόγω του αντιλαϊκού νομικού πλαισίου με βάση το οποίο υλοποιούνται τα έργα.

Στον προϋπολογισμό εγγράφονται και «μεγάλα ποσά» για «μεγάλα έργα» (Μπούκα, Κλειστό Λευκίμμης, Ανάπλαση Λευκίμμης) που σίγουρα θα τα έχουμε και στον επόμενο προϋπολογισμό του 2023. Θα τα βρει και η επόμενη Δημοτική Αρχή.

Επίσης ένα μεγάλο ποσό (1,5 εκ. ευρώ) εγγράφεται για πρώτη φορά. Αφορά χρηματοδότηση από το Α. Τρίτσης για «προμήθεια και εγκατάσταση εφαρμογών Smart Cities». Αυτή ήταν η «βασική» ανάγκη στο Δήμο Νότιας Κέρκυρας. Όταν δεν έχουμε έναν ηλεκτρολόγο, ένα καλαθοφόρο, έναν χειριστή, ελάχιστο μόνιμο προσωπικό κλπ.

Αυτά χρηματοδοτεί η κυβέρνηση, αυτά παίρνει ο δήμος. Ας αναλογιστεί κανείς ποιες επείγουσες ανάγκες θα καλύπτονταν με το 1,5 εκ. (σχολεία, αντιπλημμυρικά κλπ). Αλλά φαίνεται ότι τα Smart Cities είναι στους σχεδιασμούς της πολιτικής της κυβέρνησης και όχι οι στοιχειώδεις λαϊκές ανάγκες. Και αυτά προωθεί μέσα και από τους δήμους. Ξέρει να χρηματοδοτεί το μεγάλο κεφαλαίο με πακτωλό εκατομμυρίων, με φοροαπαλλαγές, επιδοτήσεις κλπ.

Η Λαϊκή Συσπείρωση Νότιας Κέρκυρας λέει για μια ακόμα φορά στο λαό ότι οι δήμοι πλέον δεν είναι Τοπική Αυτοδιοίκηση αλλά Τοπική Διοίκηση όπου καλούνται να εξειδικεύσουν την πολιτική της κυβέρνησης σε τοπικό επίπεδο. Το ζήτημα είναι ποια στάση κρατούν οι δημοτικές αρχές. Ο λαός πρέπει μέσα από την καθημερινή του πείρα να βγάλει συνολικά συμπεράσματα. Η δική του οργάνωση και ο αγώνας μπορούν να δώσουν λύσεις στα λαϊκά προβλήματα.