Ομιλία Στέφανου Γκίκα στη Βουλή επί του Τακτικού Προϋπολογισμού 2024 (video)
«Συνδυάζει την εξωστρέφεια με τη βιώσιμη ανάπτυξη. Αποδίδει κοινωνική δικαιοσύνη. Παραμένει προσηλωμένος στην επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων»
ΑΘΗΝΑ. Ομιλία στη Βουλή επί του Προϋπολογισμού για το έτος 2024 πραγματοποίησε ο Βουλευτής Κέρκυρας της Νέας Δημοκρατίας, Στέφανος Γκίκας.
Ο κ. Γκίκας ξεκίνησε την Ομιλία του λέγοντας πως ο Προϋπολογισμός του 2024 συζητείται σε μια ευνοϊκή συγκυρία για την Ελληνική οικονομία, αφού η Χώρα μας, έχει ανακτήσει την επενδυτική βαθμίδα καταγράφοντας μια πολύ θετική πορεία και το 2023.
Η επενδυτική βαθμίδα όπως είπε, αποδεικνύει πως η οικονομική πολιτική της κυβέρνησης κινείται στη σωστή κατεύθυνση, παρά τους πολέμους και τις διεθνείς προκλήσεις στη γειτονιά μας.
Συνέχισε λέγοντας πως η Ελλάδα, είναι τρίτη χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση στην αύξηση των επενδύσεων, καταγράφοντας μάλιστα ρεκόρ 20ετίας στις άμεσες ξένες επενδύσεις. Πρόσθεσε πως η Ελληνική οικονομία έχει τον 3ο υψηλότερο ρυθμό ανάπτυξης στην ευρωζώνη φθάνοντας στο 2,4%, ενώ για το 2024 προβλέπεται να φτάσει το 2,9%.
Ανέφερε επίσης πως οι εξαγωγές της Χώρας μας έφτασαν στο 49% του ΑΕΠ, ποσοστό ρεκόρ όλων των εποχών.
Ο κ. Γκίκας αναφέρθηκε και στα φορολογικά έσοδα, τα οποία παρουσίασαν αύξηση 9,1% σε σχέση με το 2022, ήτοι, 61,3 δις ευρώ, τα οποία προβλέπεται να αυξηθούν περαιτέρω το 2024, φτάνοντας στα 63 δις ευρώ και είπε πως σε αυτό συνέβαλε η μεγέθυνση της οικονομίας.
Αναφορικά με το πρωτογενές πλεόνασμα, όπως είπε ο κ. Γκίκας, εκτιμάται σε ποσοστό 1,1% του ΑΕΠ για το 2023 και αναμένεται να αυξηθεί σε 2,1% το 2024.
Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στο δημόσιο χρέος της Γενικής Κυβέρνησης, λέγοντας πως έχει αποκλιμακωθεί σε σημαντικό βαθμό, αφού από 172,6% του ΑΕΠ που ήταν το 2022, έπεσε στο 160,3% το 2023 και αναμένεται να πέσει στο 152,3% το 2024.
Στο ίδιο πλαίσιο, συνέχισε, κινείται και η μείωση της ανεργίας, η οποία έχει πέσει στο 9,3%, αποδεικνύοντας τον βαθμό προόδου της Ελληνικής οικονομίας μέχρι σήμερα. Ο κ. Γκίκας υπογράμμισε πως το ποσοστό της ανεργίας βρίσκεται στο επίπεδο που ήταν πριν την οικονομική κρίση.
Εν συνεχεία ο κ. Γκίκας είπε πως ο Προϋπολογισμός του 2024 προβλέπει μόνιμα δημοσιονομικά μέτρα ύψους 1,6 δις ευρώ για την ενίσχυση του εισοδήματος των πολιτών. Ενδεικτικά ανέφερε την αύξηση των μισθών στο Δημόσιο μετά από 14 χρόνια, την αύξηση των συντάξεων κατά 3%, την αύξηση του αφορολόγητου για οικογένειες με παιδιά κατά 1.000 ευρώ, την επέκταση του επιδόματος μητρότητας σε αυτοαπασχολούμενες και αγρότισσες, τη μείωση του ΕΝΦΙΑ για τις κατοικίες που ασφαλίζονται, την κατάργηση της συμμετοχής στο κόστος των φαρμάκων των πρώην δικαιούχων του ΕΚΑΣ, την άρση του παγώματος των τριετιών στον ιδιωτικό τομέα, την κατάργηση της μείωσης 30% για συνταξιούχους που εργάζονται, κ.α.
Τόνισε δε, πως οι δαπάνες για την Παιδεία αυξάνονται κατά 255 εκατ. ευρώ, ενώ όσον αφορά στον Τομέα της Υγείας, αυξάνεται η επιχορήγηση για τα Νοσοκομεία κατά 20%.
Ιδιαίτερη μνεία έκανε ο κ. Γκίκας στον τομέα της Άμυνας, αναφέροντας πως την περίοδο 2020-2023 η Κυβέρνηση δρομολόγησε 140 Συμβάσεις Εξοπλιστικών Προγραμμάτων, ύψους 12 δις ευρώ, με αποτέλεσμα να διαθέτουμε σήμερα 18 ΑΦΗ RAFALE και 16 F-16 VIPER, ενώ μέσα στο 2024 θα έλθουν ακόμα 6 ΑΦΗ RAFALE και 10-12 F-16 VIPER.
Βεβαίως, συνέχισε ο κ. Γκίκας, επειδή οι Επιστήμες εξελίσσονται, πρέπει να γίνουν οι αναγκαίες μεταρρυθμίσεις για τον ψηφιακό μετασχηματισμό των Ενόπλων Δυνάμεων. Πρόσθεσε σε αυτό το σημείο, πως τον βρίσκει σύμφωνο η αναγγελθείσα νομοθετική πρωτοβουλία-μεταρρύθμιση του ΥΕΘΑ Νίκου Δένδια για την δημιουργία Αμυντικού οικοσυστήματος καινοτομίας, για τη στήριξη της Έρευνας και Ανάπτυξης.
Στο ίδιο πλαίσιο, είπε ο κ. Γκίκας, οφείλουμε να καλύψουμε μεγάλο μέρος των αναγκών των Ενόπλων μας Δυνάμεων από την περαιτέρω ανάπτυξη της Ελληνικής Αμυντικής Βιομηχανίας, καθώς έχουμε το επιστημονικό υπόβαθρο, τα Ιδρύματα, την δυνατότητα εξειδικευμένης επιστημονικής έρευνας, ώστε να αναπτύξουμε τομείς όπως η κυβερνοασφάλεια, η τεχνητή νοημοσύνη, κ.α.
Κλείνοντας την ομιλία του, ο κ. Γκίκας είπε ότι ο Προϋπολογισμός του 2024 είναι ένα αναπτυξιακός Προϋπολογισμός και ιδιαίτερα φιλόδοξος.
Συνδυάζει την εξωστρέφεια με τη βιώσιμη ανάπτυξη.
Αποδίδει κοινωνική δικαιοσύνη.
Παραμένει προσηλωμένος στην επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων.