Τετάρτη 08.05.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Συνοπτικό πλαίσιο προγραμματικών στόχων της Λαϊκής Συσπείρωσης Νότιας Κέρκυρας

Λαϊκή Συσπείρωση Νότιας Κέρκυρας
29 Αυγούστου 2023 / 18:31

ΚΕΡΚΥΡΑ (Λ.Συ.) Στο τέλος της διακήρυξης μας την 1η Ιουλίου λέγαμε: «…η νέα δημοτική πλειοψηφία της Λαϊκής Συσπείρωσης δίνει μια και μοναδική δέσμευση, αυτή που η ιστορική μας διαδρομή, μας επιτρέπει να δώσουμε. Με μπροστάρηδες στο ξέφωτο, το νέο δήμαρχο και το δημοτικό συμβούλιο και μαζί με όλο το λαό από το Πεντάτι έως τον Ασπρόκαβο, χωρίς τοπικισμούς και ψευδεπίγραφες διαιρέσεις να παλέψουμε με στόχο, να αποσπάσουμε αυτά που η ανθρωπότητα έχει κατακτήσει και μπορούμε με τον αγώνα μας να κερδίσουμε για να κάνουμε τη ζωή μας καλύτερη…».

Καταθέτουμε λοιπόν με βάση τις διακηρυγμένες μας αρχές, τους προγραμματικούς μας στόχους, τονίζοντας ότι κανείς δεν θα χαρίσει τίποτα στο λαό αν ο ίδιος δεν κατακτήσει με τους αγώνες του τη ζωή που του αξίζει. Σε αυτούς τους όμορφους αγώνες σας καλούμε για να κάνουμε πράξη τους στόχους μας που παραθέτουμε επιγραμματικά.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΑΣ ΟΙ ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΟΥ ΛΑΟΥ.

ΣΤΟΧΟΣ ΜΑΣ Η ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΟΛΩΝ ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ.

Αποφασίζουμε με δημοκρατικό διάλογο, συνεργασία και επιστημονική τεκμηρίωση να νοικοκυρέψουμε την πολεοδομία της περιοχής, καθορίζοντας χρήσεις γης, όρια οικισμών και χωροταξικό σχέδιο με βάση τις ανάγκες του λαού, τα ιδιαίτερα παραδοσιακά χαρακτηριστικά, τις πλουτοπαραγωγικές πηγές, το περιβάλλον και την ιστορία του τόπου.

Με συγκεκριμένες θέσεις, ενημέρωση, κινητοποίηση και αγώνα συγκροτούμε ένα σύγχρονο δήμο με πολιτικό, προγραμματικό διάλογο ανάμεσα στους πολίτες και ανάμεσα στις δημοτικές παρατάξεις. Τελειώνουμε με το ρουσφέτι, τη μικροεξυπηρέτηση, τον εκμαυλισμό συνειδήσεων και τις ψευτοδικαιολογίες «...ότι δεν ήταν δυνατό», « …ότι δεν μπορούμε», «…ότι δε γίνεται αλλιώς».

ΑΓΩΝΙΖΟΜΑΣΤΕ ΓΙΑ ΝΑ ΕΧΟΥΜΕ:

1 - Πόσιμο, καθαρό νερό σε όλο το δίκτυο ύδρευσης με συνεχόμενη επαρκή τροφοδοσία όλο το χρόνο. Αντικατάσταση των απαρχαιωμένων τμημάτων του δικτύου ύδρευσης, υδρογεωλογική μελέτη και αξιοποίηση όλων των πηγών νερού, αξιοποίηση της λιμνοδεξαμενής Μοσχόπουλου και διεκδίκηση έργων για την αποταμίευση και την επεξεργασία του νερού. Επανακαθορισμός της τιμολογιακής πολιτικής με γνώμονα τις ελαφρύνσεις στα λαϊκά νοικοκυριά και τις ασθενείς οικονομικά κοινωνικές ομάδες.

2 - Ολοκληρωμένο, καθολικό και ασφαλές σύστημα αποχέτευσης. Διεκδίκηση έργων αντικατάστασης του προβληματικού δικτύου του βιολογικού της Λευκίμμης και επέκτασή του με τα απαραίτητα αντλιοστάσια σε όλο τον πρώην δήμο Λευκιμμαίων (Λευκίμμη, Κάβος, Χωριά, Βιταλάδες). Διεκδικούμε εργοστάσια βιολογικού καθαρισμού για την κάλυψη της δημοτικής ενότητας Κορισσίων, τον Αη Μαθιά και τα υπόλοιπα χωριά.

3 - Ενίσχυση και επέκταση της αγροτικής και δημοτικής οδοποιίας. Ασφαλείς και καθαροί δρόμοι. Σύσταση μόνιμου συνεργείου του δήμου για αποκατάσταση ζημιών στο αγροτικό και δημοτικό οδικό δίκτυο με αυτεπιστασία και κατασκευή τεχνικών έργων για την διευθέτηση των ομβρίων υδάτων και την προστασία του οδοστρώματος.

Διάνοιξη καταπατημένων και εγκαταλελειμμένων μονοπατιών και δρόμων, καθαρισμός και συντήρηση των δημοτικών ακινήτων. Νομική κατοχύρωση και υπεράσπιση της δημοτικής περιουσίας, του περιβάλλοντος, των δασών και των ακτών από τους καταπατητές.

Δίνουμε ιδιαίτερο βάρος για την αξιοποίηση, την ανάδειξη και την προστασία του Ίσσου, των Αλυκών, της Μπούκας, της δημοτικής περιουσίας στον Αη Γόρδη, του Αρκουδίλα και άλλων ανάλογων περιπτώσεων. Επαναφέρουμε σε χρήση όλα τα παραδοσιακά μονοπάτια και προωθούμε την ανάδειξη των ποταμών και των σπηλαίων της περιοχής.

4 - Τουριστική οικονομία, τέτοια που τα οφέλη της να εξασφαλίζουν την κάλυψη των σύγχρονων αναγκών όλων όσοι εργάζονται σε αυτήν. Ανθρώπινες συνθήκες εργασίας και ανάδειξη των αξιών της λαϊκής φιλοξενίας. Μέριμνα για σύγχρονες, δημόσιες υποδομές. Ανάδειξη των συγκριτικών πλεονεκτημάτων του τόπου, με έμφαση στην πολιτιστική κληρονομιά και το περιβάλλον. Ενίσχυση της φιλίας των λαών με διεθνείς επαφές, συνεργασία, ανταλλαγές και αλληλεγγύη. Ενθάρρυνση, ενίσχυση και στήριξη πρωτοβουλιών συνεργασίας των μικρών επιχειρήσεων και των αυτοαπασχολούμενων από ένα δήμο  που θα είναι ασπίδα προστασίας των μικρών έναντι στην ασύδοτη δράση των μεγάλων μονοπωλιακών ομίλων

5 - Σύγχρονο δίκτυο μετακίνησης, μεταφορών και επικοινωνίας.

  • Να σπάσουμε τον αποκλεισμό της νότιας Κέρκυρας στο διάστημα Βρυώνη-Βίλλα Ροσσα.
  • Παράκαμψη των Μενιτσών, των Μωραϊτίκων, των Βραγανιωτίκων, των Αργυράδων για γρήγορη διέλευση των οχημάτων και αναβάθμιση των παραπάνω περιοχών.
  • Να επιταχύνουμε την ασφαλή και παντός καιρού μετάβασή μας από και προς την ηπειρωτική Ελλάδα.
  • Να οριστούν πάρκα κεραιών για την απρόσκοπτη λειτουργία των δικτύων και την προστασία της υγείας από την ανεξέλεγκτη τοποθέτηση κεραιών.

6 - Συστηματικός ετήσιος προγραμματισμός δράσεων πολιτικής προστασίας έναντι πυρκαγιών, πλημμυρών, μεταφερόμενων ασθενειών από τρωκτικά και έντομα. Οργάνωση και εκπαίδευση εθελοντικών ομάδων υποστήριξης της υπηρεσίας πολιτικής προστασίας, διεκδίκηση πόρων για τη διάνοιξη δρόμων και τη διαμόρφωση ζωνών πυρασφάλειας, τοποθέτηση πυροσβεστικών κρουνών σε δασικές και κατοικημένες περιοχές σε συνεννόηση με την πυροσβεστική. Εκπόνηση αντιπλημμυρικής μελέτης και διεκδίκηση των αναγκαίων πόρων για αντιπλημμυρικά έργα σύμφωνα με τη μελέτη. Αντισεισμικός έλεγχος στα σχολεία και σε όλα τα δημόσια κτίρια και τους χώρους μαζικής συγκέντρωσης.

7 - Ολοκληρωμένη διαχείρηση αποριμμάτων. Προώθηση εκτεταμένου, σύγχρονου και φιλικού στον πολίτη προγράμματος αποκομιδής, διαλογής στην πηγή, ανακύκλωσης- κομποστοποίησης και επαναχρησιμοποίησης αποριμμάτων. Διεκδίκηση των απαραίτητων υποδομών ολοκληρωμένης διαχείρισης απορριμμάτων με αποκλειστικά δημόσιο χαρακτήρα και μείωση του κόστους διαχείρισης.

8 - Άμεση επανίδρυση του κέντρου υγείας με όλες τις αναγκαίες υποδομές και ειδικότητες, πρόσληψη του απαραίτητου προσωπικού και κρατική χρηματοδότηση. Οργάνωση αξιοπρεπών ιατρείων στα χωριά με προμήθεια της απαραίτητης υλικοτεχνικής υποδομής για την παροχή πρώτων βοηθειών. Διεκδίκηση 24ωρης και επαρκούς κάλυψης με ασθενοφόρο. Τακτική διενέργεια εξετάσεων προληπτικής ιατρικής σε όλο το λαό.

9 - Δημιουργία όλων των αναγκαίων υποδομών νεολαίας, άθλησης, εκπαίδευσης, πολιτισμού με δημόσια και δωρεάν πρόσβαση. Σύνδεση της αθλητικής, καλλιτεχνικής και δημιουργικής ενασχόλησης της νεολαίας με το σχολείο. Δημιουργία πολυχώρων καλλιτεχνικής έκφρασης και ψυχαγωγίας της νεολαίας. Οργάνωση λαϊκών μαθημάτων ενισχυτικής διδασκαλίας στους μαθητές. Προγράμματα μαζικού λαϊκού αθλητισμού. Σε συνεργασία με το αντιναρκωτικό κίνημα, σταθερή πολιτική πρόληψης με στόχο την πλήρη απεξάρτηση από κάθε μορφή εξάρτησης και εκμετάλλευσης.

Σχολεία, νηπιαγωγεία, παιδικοί σταθμοί σε ασφαλή και ανθρώπινα κτίρια, με ελεύθερους χώρους, σύμφωνα με τις σύγχρονες δυνατότητες.

Εξασφάλιση στέγης για δασκάλους, καθηγητές, ιατρούς, ειδικούς επιστήμονες και επαγγελματίες για να παραμένουν στην περιοχή μας με τις οικογένειες τους και να προσφέρουν τις αναγκαίες υπηρεσίες στον τοπικό πληθυσμό.

10 - Οργάνωση του Δήμου από την αρχή. Οικονομική - θεσμική - εργασιακή επανίδρυση των υπηρεσιών. Κυρίαρχο όργανο δημοκρατικής λειτουργίας του δήμου η λαϊκή συνέλευση. Διακριτοί ρόλοι ανάμεσα σε αιρετούς, εργαζόμενους και στελέχη του δήμου.

Διεκδικούμε μέσα από τη λαϊκή κινητοποίηση κάθε χρηματοδοτικό εργαλείο που δεν θίγει τον δημόσιο, δωρεάν και κοινωφελή χαρακτήρα της τοπικής αυτοδιοίκησης και δεν υπονομεύει τα εργατικά δικαιώματα. Διεκδικούμε από το κεντρικό κράτος και την περιφέρεια να αποδώσουν επιτέλους τα χρωστούμενα στο φορολογούμενο λαό και να σταματήσουν τις πολιτικές υποχρηματοδότησης και ιδιωτικοποιήσεων.

Η Λαϊκή Συσπείρωση Νότιας Κέρκυρας είναι το μετερίζι κάθε αγωνιστή, κάθε έντιμου πατριώτη και κάθε δημοκράτη που νοιάζεται για τους ανθρώπους του τόπου του και θέλει να τους δει επιτέλους να προκόβουν.

Οι προγραμματικοί μας στόχοι είναι βγαλμένοι μέσα από τα αιτήματα, τις αγωνίες και τους αγώνες του λαού, γι’ αυτό είναι στόχοι του ίδιου λαού που καλείται με τη νέα δική του πλειοψηφία στο δήμο να παλέψει για την υλοποίησή τους.

Με παλλαϊκό προσκλητήριο κινητοποίησης και αγώνα, με τους προγραμματικούς στόχους και τις θέσεις της Λαϊκής Συσπείρωσης Νότιας Κέρκυρας, μπορούμε επιτέλους να θέσουμε στο περιθώριο αυτούς που επί δεκαετίες λειτουργούν το δήμο με μόνο κριτήριο το προσωπικό τους συμφέρον και μιας μικρής παρέας μεγαλοεπιχειρηματιών και εργολάβων που εξυπηρετούν.

 Όπως είπαμε στη διακήρυξή μας: ‘’…Γνωρίζουμε τις δυσκολίες, έχουμε πλήρη συναίσθηση της κατάστασης και δεν τρέφουμε αυταπάτες. Καλούμαστε να παλέψουμε σε ένα αντιδραστικό πλαίσιο, μέσα στο οποίο λειτουργεί ο θεσμός της τοπικής διοίκησης. Οι αιτίες που γενούν τα προβλήματα έχουν βαθιές ρίζες. Όμως δεν έχουμε άλλη επιλογή απ’ την αποκάλυψη των αιτιών, τη σύγκρουση με τα προβλήματα και όσους τα καλλιεργούν. Ήμαστε αποφασισμένοι να δώσουμε τη μάχη για τη ζωή που μας αξίζει…’’

Τώρα είναι η ώρα, κάνε το βήμα, δώσε τη μάχη μαζί μας.

Με τη δύναμη των αγώνων για τις ανάγκες του λαού.