Σάββατο 11.05.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Κρίτων Αρσένης: «Για κάθε ένα ζιφιό που εκβράζεται, 33 πεθαίνουν στο βυθό»

ΜέΡΑ25
21 Φεβρουαρίου 2022 / 15:22

Στη Βουλή το ζήτημα του εκβρασμού φαλαινοειδών στις παραλίες της Κέρκυρας

ΑΘΗΝΑ. Το θέμα των τριών ζιφιών που ξεβράστηκαν την Κυριακή και τη Δευτέρα 20 21/2, σε παραλίες της Κέρκυρας φθάνει σε κεντρικό επίπεδο με τον βουλευτή του ΜέΡΑ25 Κρίτωνα Αρσένη, να καταθέτει επίκαιρη ερώτηση στον υπουργό περιβάλλοντος. Ο βουλευτής του ΜέΡΑ25 κάνει λόγο για διάψευση των αρμόδιων αρχών αναφορικά με την λήψη μέτρων για την προστασία της θαλάσσιας ζωής.

Όπως και το σύνολο των περιβαλλοντικών οργανώσεων που δραστηριοποιούνται για την προστασία της θαλάσσιας πανίδας της περιοχή, ο βουλευτής του ΜέΡΑ25 θεωρεί ότι υπάρχει άμεση σχέση ανάμεσα στο φαινόμενο των εκβρασμών και τις σεισμικές έρευνες που πραγματοποιεί το ερευνητικό σκάφος SW Cook στην περιοχή. 

Ακολουθεί αναλυτικά η επίκαιρη επερώτηση του Κρίτωνα Αρσένη προς των Υπουργό Περιβάλλοντος:

Θέμα: Εκβρασμοί ζιφιών σε θαλάσσια περιοχή στην Κέρκυρα όπου διεξάγονται σεισμικές έρευνες για πετρέλαια

Παρόλο που είχα προειδοποίησει την Ολομέλεια και ειδικά τον υπουργό για όσα διακυβεύονται με την έναρξη των σεισμικών ερευνών στον Κυπαρισσιακό κόλπο κατά τη συζήτηση της με απ 334/22.1.2022 επίκαιρης ερώτησης μου με θέμα ‘Εν κρυπτώ σεισμικές έρευνες για πετρέλαια ανοιχτά του Κυπαρισσιακού κόλπου’, σήμερα ξεκίνησαν οι εκβρασμοί κητωδών στις περιοχές στις οποίες συνεχίζει να ‘βομβαρδίζει’ το ειδικό ερευνητικό σκάφος “SW Cook”.

Δυστυχώς πολύ σύντομα φαίνεται ότι διαψεύστηκε ο υπουργός ο οποίος διαβεβαίωνε ότι ‘έχουν ληφθεί μέτρα για τη διαφύλαξη αυτής της οικολογικά ευαίσθητης περιοχής και των θαλάσσιων ειδών, της θαλάσσιας χελώνας και των κητωδών τα οποία διαβιούν εκεί, δεδομένου ότι οι σεισμικές έρευνες διεξάγονται με τη χρήση ηχοβολιστικών μεθόδων, δηλαδή μεθόδων οι οποίες δεν διακινδυνεύουν τη διαβίωση αυτών των ειδών’.

Οι επιστημονικοί φορείς είχαν προειδοποιήσει ότι η ένταση των ακουστικών «εκρήξεων» για τις σεισμικές έρευνες με ηχοβολισμούς από το ειδικά εξοπλισμένο πλοίο που ξεκίνησε στις 15 Γενάρη από τον Κυπαρισσιακό Κόλπο -και συνεχίζεται αυτή τη στιγμή βορείως κατά μήκος της Ελληνικής Τάφρου - ξεπερνά τα 250 dB, ότι πραγματοποιούνται κάθε 10-15 δευτερόλεπτα, 24 ώρες το 24ωρο και ότι ο θόρυβος μπορεί να φτάσει εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά.

Το ειδικό πλοίο “SW Cook” στις 2 Φλεβάρη πέρασε ανενόχλητο και εντός της θαλάσσιας Προστατευόμενης Περιοχης Natura – Νότιας Μεσσηνίας GR2550010 ενώ βρίσκεται συνεχώς εντός της ‘Σημαντικής Περιοχής για τα Θαλάσσια Θηλαστικά’ για φυσητήρες και ζιφιούς της IUCN και του ‘Κρίσιμου Ενδιαιτήματος’ για τις φάλαινες βάσει της Συμφωνίας ACCOBAMS την οποία έχει υπογράψει η χώρα μας.

Σήμερα στη περιοχή Μαύρες Πέτρες, Αγίου Γορδίου και Αρίλλα εκεί που γίνονται οι σεισμικές έρευνες εκβράστηκαν δύο Ζιφιοί (Ziphius cavirostris). Για κάθε ένα ζιφιό που εκβράζεται, με βάση τις διεθνείς μελέτες 10-33 άτομα πεθαίνουν στο βυθό. Αυτή τη στιγμή κινδυνεύουν οι ζιφιοί της Ελλάδας με εξαφάνιση.

Ερωτάται ο υπουργός: Θα σταματήσετε άμεσα τις έρευνες για πετρέλαια;

Ο ερωτών Βουλευτής
Κρίτων Αρσένης