Σάββατο 11.05.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Μαχειμάρης καλεί ΠΕΔ-ΙΝ για το «χαράτσι» ταφής απορριμμάτων

Γιώργος Μαχειμάρης
28 Δεκεμβρίου 2021 / 14:31

Ζητά έκτακτη σύγκληση της ΠΕΔ-ΙΝ για το θέμα της επιβολής του τέλους ταφής απορριμμάτων από την Πρωτοχρονιά

Η επιστολή του Δημάρχου Βόρειας Κέρκυρας Γιώργου Μαχειμάρη προς τον Πρόεδρο της ΠΕΔΙΝ Αλέξανδρο Παρίση:

Αξιότιμε κε Πρόεδρε,
Εκπλαγήκαμε δυσάρεστα με τον πρωτοχρονιάτικο ... «μποναμά» που  φέρνει στους δήμους και κατ' επέκταση στην κοινωνία, το Υπουργείο Περιβάλλοντος, το οποίο θα ξεκινήσει να εφαρμόζει από φέτος – σε μία ιδιαίτερα δύσκολη χρονιά που συνδυάζει φαινόμενα πρωτοφανούς ακρίβειας και συνεχιζόμενης πανδημίας – το θεσπισμένο από το 2012 τέλος ταφής των απορριμμάτων, το οποίο όμως έως τώρα δεν είχε εφαρμοστεί.

Το υπουργείο με τον νόμο που ψηφίστηκε  φέτος  αντικατέστησε το τέλος κυκλικής οικονομίας επαναφέροντας το τέλος ταφής και προβλέποντας μάλιστα μεγαλύτερες προσαυξήσεις από τις αρχικά θεσμοθετημένες, αρχής γενομένης από την 1η Ιανουαρίου 2022 καθώς επίσης και οριζόντια επιβολή, η οποία δε συνυπολογίζει δεδομένα που έχουν ξεκινήσει σε δήμους (πχ στους  δικούς μας Δήμους των Ιονίων η μεταφορά εκτός του νησιού κ.α.).

Να σημειωθεί ότι το τέλος ταφής επιβάλλεται στους δήμους και μετακυλύεται στους δημότες μέσω των δημοτικών τελών. Το τέλος ταφής έχει θεσπιστεί ως ένα μέσο αποτροπής της ταφής των αποβλήτων, και στόχο έχει τη μείωση των αποβλήτων που οδηγούνται σε ταφή, καθώς η Ελλάδα παραμένει ουραγός στην ανακύκλωση και υπολογίζεται ότι ποσοστό έως και 80% των αποβλήτων εξακολουθεί να θάβεται.

Όμως η προσεχής εφαρμογή του τέλους θα λειτουργήσει ως ένα πρόσθετο οικονομικό βάρος για τους δήμους και τους δημότες.

Την έναρξη της επιβολής του εντός ολίγων ημερών υπενθύμισε στους ενδιαφερόμενους ο υπουργός, κ. Κώστας Σκρέκας με ειδική εγκύκλιο.

Υπενθυμίζεται ότι το τέλος ταφής υπολογίζεται ως εξής:

20 ευρώ ανά τόνο αποβλήτων από 1/1/2022 και αυξάνεται ετησίως κατά 5 ευρώ ανά τόνο και έως την τιμή των 35 ευρώ ανά τόνο έως το 2025.

Από την 1η Ιανουαρίου 2026 το τέλος ταφής ορίζεται σε 45 ευρώ ανά τόνο αποβλήτων και αυξάνεται στην τιμή των 55 ευρώ ανά τόνο από την 1η Ιανουαρίου 2027, η οποία και παραμένει σταθερή για τα επόμενα έτη.

Το μέγιστο ύψος του τέλους ταφής με τον ισχύοντα νόμο είναι σημαντικά αυξημένο από το αρχικά θεσμοθετημένο, καθώς προβλέπεται ότι θα φτάνει στα 55 ευρώ ανά τόνο αποβλήτων που οδηγείται σε ταφή αντί για το μάξιμουμ των 35 ευρώ που είχε αρχικώς προβλεφθεί.

Αξίζει να καταγράψουμε ότι δικαιωθήκαμε στην κοστολόγηση της μεταφοράς των απορριμμάτων εκτός Κέρκυρας η οποία υπολογίστηκε  πάνω από 7 εκατομμύρια ευρώ ( με 60.000 τόνους απορ/των περίπου), ενώ σ αυτό θα προστεθεί και περίπου 1 εκατομμύριο το τέλος ταφής. 

Η  «επαναφορά του τέλους ταφής, ως ένα νέο χαράτσι- άδικο –πρόσθετο βάρος στους ΟΤΑ» που απειλεί  τη βιωσιμότητα των Δήμων, έρχεται σε μια περίοδο δύσκολη από όλες τις πλευρές επιπλέον για τους Δήμους μας δυσβάστακτο αφού αντιμετωπίζουμε παράλληλα και το υψηλό κόστος μεταφοράς των απορριμμάτων μας .
 
Επειδή όπως καταλαβαίνετε το θέμα είναι εξαιρετικά σοβαρό και αφορά όλους τους Δήμους μας, των Ιονίων Νήσων, παρακαλούμε να συγκληθεί εκτάκτως το ΔΣ της ΠΕΔ ΙΝ για να εξετάσουμε και αποφασίσουμε  την αντιμετώπιση της κατάστασης.

Καμία επιβάρυνση στους Δήμους, τους δημότες και τις επιχειρήσεις μας. Στόχος όλων μας η ενδυνάμωση των δράσεων ανακύκλωσης.                              
Με εκτίμηση

Ο Δήμαρχος Βόρειας Κέρκυρας
Γεώργιος Μαχειμάρης