Τετάρτη 06.11.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Κυοφορείται το κυκλοφοριακό «σύνταγμα» της πόλης της Κέρκυρας

ΣΒΑΚ
29 Nov 2021 / 15:01

Πρώτη διαβούλευση με φορείς για την εκπόνηση του Σχεδίου Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας (ΣΒΑΚ).

ΚΕΡΚΥΡΑ. Ένα εκ των κορυφαίων προβλημάτων της πόλης της Κέρκυρας μπαίνει σε τροχιά επίλυσης με το Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας (Σ.Β.Α.Κ.). Σήμερα πραγματοποιήθηκε η πρώτη  Δημόσια Διαβούλευση με αντικείμενο το περιεχόμενο του Σχεδίου.

Η συζήτηση έγινε στο Δημοτικό Θέατρο, με περιορισμένη φυσική παρουσία και μέσω τηλεδιάσκεψης, λόγω των περιοριστικών μέτρων του covid. Συντόνισε ο  Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών Νίκος Καλόγερος ενώ εισηγητής ήταν ο συγκοινωνιολόγος Χρυσόστομος Ριζομυλιώτης, της «DENCO Συγκοινωνιακές Μελέτες ΕΠΕ» που έχει υπογράψει με τον Δήμο Κεντρικής Κέρκυρας τη σύμβαση που αφορά την μελέτη για το Ολοκληρωμένο Σχέδιο για τη Διαχείριση και τον σχεδιασμό μέτρων και παρεμβάσεων Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας  με χρονικό ορίζοντα 15 ετών. Ο προϋπολογισμός του έργου είναι 176 χιλ. ευρώ (συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ), ενώ η διάρκεια είναι 13 μήνες.

Εκπονείται σε τρεις διακριτές φάσεις, ενώ είναι νευραλγικός ο ρόλος της συμμετοχής της τοπικής κοινωνίας και των φορέων, όπως επεσήμανε ο κ. Ριζομυλιώτης κατά τη διάρκεια της συζήτησης.

Κυκλοφοριακό «σύνταγμα»

Όπως τόνισε χαρακτηριστικά ο εισηγητής, πρόκειται για ένα κυκλοφοριακό «σύνταγμα», έναν οδικό χάρτη για τα επόμενα χρόνια. Στην Ελλάδα τα ΣΒΑΚ έχουν ξεκινήσει εδώ και μια τριετία και είναι ένα ιδιαίτερα απαιτητικό έργο καθώς δεν έχουν γίνει συγκοινωνιακές μελέτες στη χώρα την τελευταία εικοσαετία. Όπως είναι εύκολο να αντιληφθεί κανείς, στα χρόνια αυτά έχουν επέλθει σαρωτικές αλλαγές στις συνθήκες των μετακινήσεων ενώ η κλιματική αλλαγή έχει καταστήσει επιτακτική ανάγκη την αλλαγή μοντέλου στις αστικές λειτουργίες και την στροφή προς ήπιες μορφές μετακινήσεων.

«Ακτινογραφία»

Η εταιρεία έχει ήδη κάνει την «ακτινογραφία» της πόλης, ανέφερε ο κ. Ριζομυλιώτης, δηλαδή έχει προβεί στην έρευνα, καταγραφή και ανάλυση των βασικότερων προβλημάτων που είναι η ιεράρχηση των οδών, η μη λειτουργία των φωτεινών σηματοδοτών, η κινητικότητα των πεζών και ειδικά των ΑμΕΑ, τα στενά πεζοδρόμια με κάθε είδους εμπόδια (πινακίδες, στύλοι, κάδοι απορριμμάτων, σταθμευμένα δίκυκλα) και βεβαίως ή έλλειψη χώρων στάθμευσης. Αναφερόμενος στα σημαντικά προβλήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν στην πόλη της Κέρκυρας, ο κ. Ριζομυλιώτης μίλησε για τους βασικούς στόχους του σχεδίου:

- Ενίσχυση των δημόσιων ΜΜΜ

- Προώθηση ήπιων, μη μηχανοκίνητων τρόπων μετακίνησης (ποδήλατο, περπάτημα)

- Διασφάλιση κίνησης πεζών και ειδικά των ατόμων με κινητικά προβλήματα

- Οδική ασφάλεια

- Μείωση των  Ι.Χ.

- Προώθηση εναλλακτικών καυσίμων μεταφοράς

- Διαχείριση της πρόσβασης οχημάτων διανομής

- Οργάνωση της στάθμευσης

- Αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών.

Υδραίου: Πρώτο το γενικό συμφέρον

Η Δήμαρχος Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Μέροπη Υδραίου επεσήμανε ότι το κυκλοφοριακό πρόβλημα είναι σημείο αιχμής και προτεραιότητα της δημοτικής αρχής, ανεξάρτητα από το πολιτικό κόστος. «Είναι μύθος το πολιτικό κόστος, αυτό είναι απλώς πρόσχημα για να μην προχωράει το έργο.  Είναι ένα κοινωνικό συμβόλαιο για την πόλη μας, που βάζει πρώτα το γενικό συμφέρον και μετά το ιδιωτικό. Είναι αυτό που αξίζει σε μας και τα παιδιά μας, για να βελτιώσουμε την ποιότητα ζωής και να αναβαθμίσουμε το τουριστικό μας προϊόν».

Τοποθετήσεις

Στη διαβούλευση κατέθεσαν απόψεις και παρατηρήσεις ο πρόεδρος του ΤΕΕ, Γιάννης Μεταλληνός, ο Αλέξανδρος Μυρίλλας και ο Νίκος Ολύμπιος εκ μέρους του Συλλόγου Μονίμων κατοίκων Παλιάς Πόλης, ο  ο αναπληρωτής καθηγητής στο ΕΜΠ, Κωνσταντίνος Κεπαπτσόγλου, ιδιοκτήτης κατοικίας στην Παλιά Πόλη, ο Διευθυντής του Αστικού ΚΤΕΛ, Αλέξανδρος Πάγκαλης.

ΤΕΕ

Ο πρόεδρος του ΤΕΕ επεσήμανε μεταξύ άλλων, ότι στην πόλη της Κέρκυρας, βρίσκονται συγκεντρωμένες όλες οι δραστηριότητες του νομού, γεγονός που δημιουργεί το πρόβλημα της κινητικότητας. Υπενθύμισε ότι «στο ιστορικό κέντρο που είναι μνημείο της UNESCO  δεν υπάρχει η δυνατότητα να γίνουν πολλές παρεμβάσεις, αλλά θα ήταν ευχής έργον  να απαγορευτεί η κυκλοφορία οχημάτων, που προϋποθέτει την ύπαρξη μαζικών μέσων μεταφοράς». 

Οι μόνιμοι κάτοικοι

Οι μόνιμοι κάτοικοι της Παλιάς Πόλης επεσήμαναν την ανάγκη να παραμείνει το ιστορικό κέντρο ένας ζωντανός οργανισμός, ωστόσο παρατηρείται μια σταδιακή εγκατάλειψή της από κατοίκους. Η καθημερινοτητά τους έχει γίνει αφόρητη, ανέφερε ο κ. Ολύμπιος, και αυτό απεικονίζεται και στην τελευταία καταγραφή των οχημάτων των κατοίκων που είχε μόνον 700 οχήματα, σε σύγκριση με δική τους -προ κορωνοϊού- απογραφή που είχε 1450 οχήματα. Τόνισε επίσης την ανάγκη να απομακρυνθούν εντελώς τα βαρέα οχήματα καθώς και τα δίκυκλα, που καταλαμβάνουν όλους τους κοινόχρηστους χώρους. Επανέλαβαν τη πάγια θέση τους να υπάρχει πρόσβαση μόνον για οχήματα μονίμων κατοίκων, αλλά και για τη δυνατότητα τραμ εντός του ιστορικού κέντρου για την εξυπηρέτηση των αναγκών μετακίνησης. Ο κ. Ολύμπιος ζήτησε επιπλέον τη συμμετοχή του Συλλόγου στη διαδικασία κατάρτισης του σχεδίου.

Δεν συμμετείχε ο εμπορικός κόσμος

Την ικανοποίησή του για τις τοποθετήσεις εξέφρασε ο αντιδήμαρχος Τ.Υ. Νίκος Καλόγερος, παρατηρώντας ότι υπάρχουν ώριμες απόψεις των φορέων που συμβάλλουν στην κατάρτιση του σχεδίου. «Ωστόσο δεν συμμετείχε ο εμπορικός κόσμος στη διαβούλευση, παρόλο που οι επιχειρήσεις και οι εργαζόμενοι αποτελούν μεγάλη μερίδα της δραστηριότητας της πόλης. Ελπίζω στη συμμετοχή τους στην επόμενη διαβούλευση ώστε να συμβάλλουν με τις απόψεις τους» επεσήμανε ο κ. Καλόγερος.

ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΚΕΡΕΚΟΥ

Παρακαλείσθε, για οποιαδήποτε αναπαραγωγή αυτούσιου περιεχομένου παραγωγής της δημοσιογραφικής ομάδας της ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ, να κάνετε γραπτή ή προφορική αναφορά στην πηγή με ενεργό λινκ