Τετάρτη 22.01.2025 ΚΕΡΚΥΡΑ

Υπεγράφη η σύμβαση εκπόνησης μελέτης για το κυκλοφοριακό της Κέρκυρας (video)

Υπογραφή
27 Ιουλίου 2021 / 13:34

Το Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας (ΣΒΑΚ) θα δείξει το δρόμο για την διαχείριση του προβλήματος

ΚΕΡΚΥΡΑ. Ένα χρήσιμο εργαλείο για τον στρατηγικό σχεδιασμό του κυκλοφοριακού και την διαχείρισή του στην πόλη της Κέρκυρας με επίκεντρο την βελτίωση της προσβασιμότητας και την παροχή υψηλής ποιότητας μεταφορών με έμφαση το περπάτημα, το ποδήλατο και τη δημόσια συγκοινωνία,  αποκτά ο Δήμος Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων, καθώς σήμερα το πρωί υπογράφηκε η σύμβαση από την  Δήμαρχο Μερόπη Υδραίου και τον εκπρόσωπο της αναδόχου εταιρείας  Χρυσόστομο Ριζομυλιώτη που αφορά την μελέτη για το Ολοκληρωμένο Σχέδιο για τη Διαχείριση και τον σχεδιασμό μέτρων και παρεμβάσεων Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας  (ΣΒΑΚ)για το Δήμο με χρονικό ορίζοντα 15 ετών.

Όπως τόνισε η κ.Υδραίου η συνολική προθεσμία για την εκπόνηση της μελέτης  συνολικού π/υ 176.111 ευρώ (συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ) είναι 13 μήνες και θα εκπονηθεί σε τρεις διακριτές φάσεις, ενώ θα υπάρξει διαβούλευση και με την τοπική κοινωνία και τους φορείς για κοινή συμπόρευση, στο πλαίσιο της προσπάθειας να καταστεί η πόλη της Κέρκυρας πιο φιλική και ανθρώπινη για τους κατοίκους και τους επισκέπτες της.

«Το ΣΒΑΚ είναι μια προτεραιότητα που έθεσε η δημοτική αρχή από την έναρξη της θητείας της και γι’ αυτό ενήργησε αμέσως στο να πράξει όλες τις απαραίτητες διαδικασίες και τα δέοντα, ώστε να μπορούμε να φτάσουμε στην σημερινή ημέρα υπογραφής της σύμβασης. Το σχέδιο πέραν από την κυκλοφοριακή μελέτη θα είναι ένα Σύνταγμα για τα επόμενα 15-20 χρόνια  και γι’ αυτό σε αυτό το Σύνταγμα, αυτό το κοινωνικό συμβόλαιο, θα πρέπει όλοι να συνυπογράψουμε όχι μόνο η δημοτική αρχή και το δημοτικό συμβούλιο, αλλά κυρίως οι δημότες  καθώς είναι μια συμμετοχική διαδικασία για την βελτίωση της ζωής των συμπολιτών μας. Επομένως θα υπάρξει ευρεία διαβούλευση στο τελικό στάδιο της μελέτης με όλους τους φορείς, τους κατοίκους και τους δημότες μας, ώστε να είναι το πλαίσιο που θα συμπορευθούμε όλοι μαζί για μια πιο ανθρώπινη, πιο φιλική και πιο πράσινη και πολιτισμένη πόλη», ανέφερε η Δήμαρχος.

Όπως διευκρίνισε αντικείμενο εργασίας και προβληματισμού είναι η υφιστάμενη κατάσταση στο ιστορικό κέντρο της πόλης, ενώ λύσεις σε όλα τα υπάρχοντα ζητήματα, όπως για παράδειγμα η απομάκρυνση βαρέων οχημάτων τόσο από το ιστορικό κέντρο όσο και γενικά από την πόλη, αλλά και η λειτουργία ποδηλατόδρομου θα δοθούν μέσα από την μελέτη.


Ο σχεδιασμός

Ο σχεδιασμός  βιώσιμης κινητικότητας θα αναφέρεται σε όλες τις συνιστώσες του αστικού συστήματος μεταφορών με τέσσερις βασικούς άξονες:
-Την  ύπαρξη ενιαίου χωροταξικού , πολεοδομικού, συγκοινωνιακού σχεδιασμού (εναρμόνιση χρήσεων γης που προβλέπονται στο ΓΠΣ με το είδος των συγκοινωνιακών υποδομών, ιεράρχηση οδικού δικτύου, ιεραρχημένη ανάπτυξη κλπ.)
- Την διαχείριση κυκλοφορίας (οδική ασφάλεια, μέσα μαζικής μεταφοράς, έξυπνη κυκλοφορία, στάθμευση παρά την οδό και εκτός οδού)
- Τις ήπιες μορφές μετακίνησης (υποδομές για ήπιες μορφές μετακινήσεων, ρυθμίσεις για ήπιες μεταφορές μετακινήσεων)
- Τεχνολογίες και μέτρα για το περιβάλλον (τεχνολογίες για περιορισμό εκπομπών στα οχήματα και στα καύσιμα, ελεγχόμενη στάθμευση, περιβαλλοντική τιμολόγηση ΙΧ  κλπ.)

Επιταγή της κλιματικής αλλαγής

Η εταιρεία που θα αναλάβει την εκπόνηση της μελέτης, έχει μακρά εμπειρία σε αυτόν τον τομέα, ενώ εκπόνησε το πρώτο ΣΒΑΚ στην Ελλάδα, του δήμου Λαρισσαίων, το οποίο εφαρμόζεται εδώ και τρία χρόνια με πολύ καλά αποτελέσματα.

«Είναι ένα κύμα που έχει ξεκινήσει από την Ευρώπη εδώ και μια δεκαετία και οι πόλεις μετασχηματίζονται  προς την βιώσιμη κινητικότητα, καθώς είναι επιταγή της κλιματικής αλλαγής. Πρέπει να αρχίσουμε να προφυλάσσουμε το περιβάλλον, να μειώσουμε τους ρύπους  και τις ρυπογόνες μετακινήσεις. Συγχρόνως πρέπει να οργανώσουμε και τις πόλεις μας λόγων των μεγάλων κυκλοφοριακών προβλημάτων. Ζητάμε ολιστικές λύσεις και ένα πρόγραμμα 15ετίας που πραγματοποιείται σε φάσεις», ανέφερε ο κ.Ριζομυλιώτης.

Τέλος, όπως επισήμανε η κ.Υδραίου εφόσον υπάρξουν κάποια πρώτα πορίσματα θα αρχίσουν να εφαρμόζονται πιλοτικά οι λύσεις που θα προταθούν «για να μπούμε στο πνεύμα και στο κλίμα ότι κάτι αλλάζει και πρέπει να πάμε σε μια άλλη κατάσταση».