Παρασκευή 17.05.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Στα τελευταία του ο Πόντες της πλαζ του Μον Ρεπό

Μάριος Παϊπέτης
19 Ιουλίου 2021 / 16:52

Γράφει ο Μάριος Παϊπέτης

Αγαπητοί Κυβερνήτες,
(κ. Κράτσα – κ. Υδραίου – κ. Ρηγάκου – κ. Λιμενάρχη – Κτηματική Υπηρεσία κλπ κλπ.)
Την περασμένη εβδομάδα (13/7) δημοσιεύθηκε στην ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ένα άρθρο σχετικά με την λειτουργία της πλαζ ΜΟΝ ΡΕΠΟ και τον καθαρισμό της παραλίας της.
Ο μισθωτής του χώρου, που είναι επιχειρηματίας και όχι τοπικός Ευεργέτης, με σύνεση και ταχύτητα πέτυχε την επαναλειτουργία, παρά τα προβλήματα από την πανδημία.
Ήδη προκύπτει (ή αναδύεται από την θάλασσα) το πρόβλημα του ΠΟΝΤΕ (εξέδρα).

Ο ΠΟΝΤΕΣ (κλίνεται;) αποτελεί βέβαια κερκυραϊκό τοπόσημο και ουσιαστικά και τυπικά είναι διατηρητέος. Πάνω του λικνίστηκαν όλες οι Κερκυραϊκές καλλονές των τελευταίων 100 ετών, κορμιά μαύρισαν και κάηκαν από τον ήλιο, ειδύλλια άνθισαν, έρωτες μεγαλούργησαν.

Ο ΠΟΝΤΕΣ για όλες τις μεταπολεμικές γενιές είναι ένα κομμάτι των παιδικών, εφηβικών, αλλά και ώριμων χρόνων τους, άμεσα ζυμωμένος με τις καλλίτερες αναμνήσεις τους.

Σήμερα ο ΠΟΝΤΕΣ μετράει τους τελευταίους μήνες της ζωής του γιατί τα σιδερένια υποστυλώματα σκούριασαν. Η θάλασσα κυριολεκτικά τα κατέφαγε. Έτσι ο ΠΟΝΤΕΣ κατά το 1/3 κλείστηκε και κατά το υπόλοιπο μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο από ριψοκίνδυνους. Του χρόνου θα έχει πέσει τελείως. Υπόψη ότι η πρόσβαση από την παραλία είναι πολύ δύσκολη λόγω του βυθού που είναι γεμάτος πέτρες, φύκια, αχινιούς κλπ.

Προφανώς ριζική επισκευή του ΠΟΝΤΕ δεν είναι έργο του μισθωτή του ΜΟΝ ΡΕΠΟ (είναι εκτός σύμβασης), αλλά την υποχρέωση να ενδιαφερθούν έχουν οι ΚΥΒΕΡΝΗΤΕΣ.

Είναι βέβαιο ότι η γραφειοκρατία (Κτηματική Υπηρεσία – Λιμεναρχείο) είναι έτοιμη να καταβροχθίσει τον ΠΟΝΤΕ, αφού στο στενά γράμματα του Νόμου δεν προβλέπεται τέτοια κατασκευή μέσα στην ιερή θάλασσα.

Όμως ο ΠΟΝΤΕΣ, που έχει ζωή σχεδόν 100 ετών (σίγουρα φτιάχτηκε από τους Ιταλούς στον πόλεμο, που είναι συνηθισμένοι από τέτοιες κατασκευές σ’ όλη την Ιταλία) είναι ιστορικό μνημείο, αποτελεί ένα μικρό άλλα χαρακτηριστικό σημείο του κερκυραϊκού τοπίου.

Βέβαια να ζητάμε από τους Κυβερνήτες την επανακατασκευή του ΠΟΝΤΕ είναι ουτοπικό, όταν ο Φοίνικας (προς δόξα των περαστικών Δημάρχων) χορταριάζει για 10ετίες, όπου στην πόλη βρίσκονται κτίρια του Δήμου ή των Αγαθοεργιών είναι επικίνδυνα ερείπια και η τρέχουσα τετραετία περνάει μ’ ανακοινώσεις, μεγάλες υποσχέσεις και ταξίδια στο εξωτερικό. Όπως πάντοτε….

Μήπως θα πρέπει να οργανωθούμε για να υπερασπιστούμε τον ΠΟΝΤΕ;
Μήπως τα πολιτιστικά Σωματεία, ο Σύλλογος Ανεμομύλου, οι δημότες πρέπει να γίνουμε αγανακτισμένοι;

Εμείς βάζουμε το πρόβλημα στην σωστή βάση και θα ξεκινήσουμε την προσπάθεια. Ο Τύπος θα πρέπει να βοηθήσει.

Παλιοί Κερκυραίοι