Σάββατο 21.09.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Συνήγορος του Πολίτη: Ζητάει απαντήσεις από Δήμο και Κτηματική για την πλαζ του Μον Ρεπό

Πλαζ
06 Ιουνίου 2024 / 16:20

Τα μέλη του κινήματος ακόμη αναμένουν τη συμφωνία για το ωράριο της ελεύθερης πρόσβασης

ΚΕΡΚΥΡΑ. Σαφείς απαντήσεις από τον Κεντρικό  Δήμο για το αν παραβιάζεται ο όρος για ελεύθερη πρόσβαση στην παραλία του Μον Ρεπό ζητά ο Συνήγορος του Πολίτη καλώντας τον παράλληλα να προβεί ακόμη και σε καταγγελία της σύμβασης με τον μισθωτή σε περίπτωση που κάτι τέτοιο επιβεβαιωθεί .Την ίδια στιγμή ζητάει ενημέρωση και από την Κτηματική Υπηρεσία Κέρκυρας αν για τη συγκεκριμένη παραλία υπάρχει παραχώρηση απλής χρήσης αιγιαλού και παραλίας για τοποθέτηση ομπρελοκαθισμάτων.

Η παρέμβασης της Ανεξάρτητης Αρχής ήρθε μετά από έγγραφη αναφορά εκπροσώπου ομάδας πολιτών που διαμαρτύρονται για τη μη δυνατότητα πρόσβασης στον αιγιαλό και στην παραλία της πλαζ του Μον Ρεπό.


Το θέμα είχε συζητηθεί και στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου με το Σώμα να καταλήγει σε ομόφωνη απόφαση για ελεύθερη πρόσβαση στο χώρο αλλά με νυχτερινή φύλαξη με το επόμενο βήμα να είναι η διαβούλευση Δήμου, επιχειρηματία και συλλογικοτήτων για το ωράριο της ελεύθερης πρόσβασης στο χώρο.

Υπενθυμίζεται ότι με σύμβαση που έχει υπογραφεί το 2016 για δέκα έτη, εκτός από το δικαίωμα εκμετάλλευσης της πλαζ, στον επαγγελματία έχουν εκμισθωθεί οι εγκαταστάσεις, όπως αναψυκτήριο, αποδυτήρια και χώροι υγιεινής. Η πρόσβαση στην παραλία μέχρι σήμερα ήταν μεν ελεύθερη, αλλά μόνο κατά το χρονικό διάστημα και το ωράριο λειτουργίας της επιχείρησης, κάτι το οποίο έβρισκε αντίθετα τα μέλη του κινήματος.


Καμία ενέργεια

Από την ομόφωνη απόφαση ωστόσο του Δημοτικού Συμβουλίου έως και σήμερα δεν έχει γίνει καμία απολύτως ενέργεια για να καθοριστεί το ωράριο της ελεύθερης πρόσβασης. Όπως επισημαίνουν τα μέλη του κινήματος «Μον Ρεπό, αγαπημένη πλαζ Κερκυραίων» αυτή τη στιγμή μπορούν να εισέρχονται στον χώρο μόνο κατά την ώρα που οι πόρτες ανοίγουν για να προβεί η επιχείρηση στις αναγκαίες εργασίες, ενόψει της επικείμενης λειτουργίας της. Το απόγευμα, όπως λένε, κλείνουν και δεν έχουν πρόσβαση για μια βουτιά. Μάλιστα παρά τις οχλήσεις τους, όπως τονίζουν, προς τους αρμόδιους Αντιδημάρχους, δεν έχουν λάβει καμία απάντηση.

Τι λέει ο Συνήγορος του Πολίτη

Το έγγραφο της Ανεξάρτητης Αρχής που έχει ως παραλήπτες τον Δήμο Κεντρικής Κέρκυρας και την τοπική Κτηματική Υπηρεσία υπενθυμίζει πως στο συμφωνητικό μίσθωσης με τον ιδιώτη αναγράφεται η υποχρέωση του μισθωτή να εξασφαλίζει την ελεύθερη είσοδο στους επισκέπτες που θα χρησιμοποιήσουν αποκλειστικά την παραλία, υποχρέωση που εξάλλου πηγάζει και από τον σχετικό νόμο.

Ειδικότερα στο έγγραφο αναφέρεται:

Ο Συνήγορος του Πολίτη διαμεσολαβεί στην αναφορά της κυρίας Βλάχου, σύμφωνα με τα διαλαμβανόμενα στον Ν. 3094/2003. Η κυρία Βλάχου ενεργεί ως εκπρόσωπος ομάδας πολιτών που διαμαρτύρονται για τη μη δυνατότητα πρόσβασης στον αιγιαλό και παραλία της πλαζ του Μον Ρεπό.

Το συγκεκριμένο δημοτικό ακίνητο (Δημοτικά Θαλάσσια Λουτρά ΜΟΝ ΡΕΠΟ), έκτασης 4.208,89 τ.μ. εκμισθώθηκε σε ιδιώτη με το υπό σχετικό 2 συμφωνητικό μίσθωσης. Στο συμφωνητικό αυτό αναγράφεται η υποχρέωση του μισθωτή να εξασφαλίζει την ελεύθερη είσοδο στους επισκέπτες που θα χρησιμοποιήσουν αποκλειστικά την παραλία (όρος 12), υποχρέωση που εξάλλου πηγάζει και από τον νόμο (άρθρο 8 παρ. 3 α΄Ν. 5092/2024).

Η αναφερομένη καταγγέλλει (προσκομίζοντας και φωτογραφικό υλικό) ότι η πρόσβαση στην πλαζ (και συνεπακόλουθα στον αιγιαλό και παραλία) εμποδίζεται με κλειδωμένη πόρτα.

Κατόπιν των ανωτέρω παρακαλούμε:
1.Τον Δήμο Κέρκυρας να μας ενημερώσει για την παραβίαση ή μη του όρου για ελεύθερη πρόσβαση στην παραλία. Σε περίπτωση που επιβεβαιώνεται η καταγγελία, να εξετάσει το ενδεχόμενο καταγγελίας της σύμβασης σύμφωνα και με τα όσα ρητά προβλέπονται στο υπό σχετικό 2 συμφωνητικό.
2.Την Κτηματική Υπηρεσία Κέρκυρας να μας ενημερώσει αν για την συγκεκριμένη παραλία υπάρχει παραχώρηση απλής χρήσης αιγιαλού και παραλίας για τοποθέτηση ομπρελοκαθισμάτων και αν ναι, σε ποια επιχείρηση.

Αναμένοντας την ανταπόκρισή σας, σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων για την συνεργασία και παραμένουμε στη διάθεσή σας για κάθε πληροφορία ή διευκρίνιση.