Σάββατο 28.09.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Πλαζ Μον Ρεπό: Ομοφωνία για ελεύθερη πρόσβαση αλλά με νυχτερινή φύλαξη

Πλαζ Μον Ρεπό
30 Μαΐου 2024 / 10:14

Σύσσωμο το δημοτικό συμβούλιο τάχθηκε υπέρ του αιτήματος των συλλόγων - Επόμενο βήμα η διαβούλευση Δήμου, επιχειρηματία και συλλογικοτήτων για το ωράριο της ελεύθερης πρόσβασης

ΚΕΡΚΥΡΑ. Το αδιαπραγμάτευτο δικαίωμα πρόσβασης στη μισθωμένη παραλία του Μον Ρεπό, συζητήθηκε στην πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Κεντρικής Κέρκυρας. Την εισήγηση έκανε ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Γιάννης Μπορμπότης, ενώ παρούσες ήταν όλες οι συλλογικότητες δημοτών και κατοίκων που συσπειρώνονται γύρω από το ίδιο αίτημα.

Ως γνωστόν, οι παραλίες και ο αιγιαλός αποτελούν κατά νόμο κοινόχρηστους χώρους, και εκμισθώνονται από επαγγελματίες μόνο για τη νόμιμη χρήση προς εκμετάλλευση (π.χ. αναψυκτήρια, ομπρελοκαθίσματα) χωρίς να αλλάζει το δικαίωμα στην πρόσβαση, η οποία πρέπει πάντα να παραμένει ακώλυτη και ελεύθερη. 

Μετά την εισήγηση της Λαϊκής Συσπείρωσης, τοποθετήθηκαν εκπρόσωποι της ομάδας «Μον Ρεπό, αγαπημένη πλαζ των Κερκυραίων», του Πολιτιστικού Συλλόγου Ανεμομύλου, του Συλλόγου Γαρίτσας, της Κοινωνικής Περιβαλλοντικής Πρωτοβουλίας, του Συλλόγου Φίλων του Βίδο.

Συναινετικός ο επιχειρηματίας

Ο νομικός εκπρόσωπος του επιχειρηματία, Αριστείδης Δελλάρτας, από την πλευρά του, διευκρίνισε το καθεστώς μίσθωσης. Με σύμβαση που έχει υπογραφεί το 2016 για δέκα έτη, εκτός από το δικαίωμα εκμετάλλευσης της πλαζ, στον επαγγελματία έχουν εκμισθωθεί οι εγκαταστάσεις, όπως αναψυκτήριο, αποδυτήρια και χώροι υγιεινής. Η πρόσβαση στην παραλία μέχρι σήμερα ήταν μεν ελεύθερη, αλλά μόνο κατά το χρονικό διάστημα και το ωράριο λειτουργίας της επιχείρησης.

Τόνισε ωστόσο ότι ο επιχειρηματίας είναι πρόθυμος να συναινέσει με τον Δήμο και τους συλλόγους, συμφωνώντας από κοινού σε ένα ωράριο λειτουργίας και παράλληλα φύλαξη του χώρου από πιθανές παραβατικές συμπεριφορές κατά τις νυχτερινές ώρες.

«Τίποτα από ό,τι ισχύει σήμερα και προβληματίζει τους παρευρισκόμενους δεν έχει τη δική μας υπογραφή» τόνισε ο Δήμαρχος Κεντρικής Κέρκυρας Στέφανος Πουλημένος. «Επιπλέον, θεωρούμε απαραβίαστο και απαράβατο το δικαίωμα πρόσβασης στην παραλία - και αυτό ισχύει για όλες τις παραλίες. Το δικαίωμα αυτό θα το υπερασπιστούμε με οποιοδήποτε τρόπο» επεσήμανε.  

Αξίζει να σημειωθεί ότι όλες οι παρατάξεις ανεξαιρέτως συμφώνησαν με το αίτημα των συλλογικοτήτων για την ελεύθερη πρόσβαση.

Έτοιμη η μελέτη του πόντε

Το δεύτερο σκέλος της συζήτησης απασχόλησε ο γραφικός, αγαπημένος πόντες, που έχει υποστεί μεγάλες ζημιές, παραδομένος στη φθορά του χρόνου. Όπως επεσήμανε η Λιάνα Βραχλιώτη της Ομάδας «Μον Ρεπό αγαπημένη πλάζ των Κερκυραίων» οι ιστορικές αναζητήσεις τους, κατέρριψαν την πεποίθηση ότι η εξέδρα έχει κώλυμα αδειοδότησης, καθώς κατασκευάστηκε πριν θεσπιστεί ο σχετικός νόμος του 1940.

Υπενθυμίζεται ότι τον χειμώνα έγινε μια μικρή παρέμβαση, ώστε να αποτραπεί η κατάρρευση συγκεκριμένου τμήματος, χωρίς όμως και πάλι να επιτρέπεται η χρήση. Η εξέδρα στηρίχθηκε προσωρινά, έως ότου ολοκληρωθεί η απαραίτητη τεχνική μελέτη ώστε να αποκατασταθεί η στατικότητα και η ασφάλειά της και να είναι προσβάσιμη στους λουόμενους.

Στο τεχνικό πρόγραμμα του Δήμου μάλιστα έχει προβλεφθεί κονδύλιο 6.000 ευρώ για την εκπόνηση της μελέτης για αποκατάσταση της ξύλινης κατασκευής, η οποία έχει ολοκληρωθεί, όπως ενημέρωσε ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών Ανδρέας Καρδόνας.   

Στο κλείσιμο του θέματος, ο εισηγητής Γιάννης Μπορμπότης ζήτησε, για οποιαδήποτε συμφωνία μεταξύ Δήμου και επιχειρηματία, να ληφθεί η σύμφωνη γνώμη των συλλογικοτήτων, πρόταση που έγινε ομόφωνα αποδεκτή από το σύνολο των δημοτικών συμβούλων.